Internațional

La alţii, măcar s-a aflat cine a tras la revoluţie! Lituanienii îşi judecă teroriştii

Ziarul de Vrancea
27 dec 2012 615 vizualizări
Doi foşti membri ai forţelor speciale sovietice vor fi judecaţi în contumacie n cei doi sunt acuzaţi de moartea mai multor lituanieni în martie 1990, însă Rusia refuză extrădarea

Parchetul lituanian a anunţat deschiderea un proces în contumacie împotriva a doi foşti membri ai forţelor speciale sovietice, acuzaţi de presupuse "crime de război" comise în 1991 în Lituania, pe care Moscova refuză să îi extrădeze. Cei doi bărbaţi, Boleslav Makutinovici şi Vladimir Razvodov, erau, la vremea respectivă, şefi ai unor unităţi sovietice OMON, la Vilnius, şi sunt responsabili, potrivit Parchetului, de moartea a cel puţin 21 de persoane.
"Procurorii noştri acuză aceste persoane că au creat, începând din ianuarie 1991, o organizaţie antiguvernamentală numită OMON, care acţiona împotriva statului lituanian şi care este responsabilă de numeroase crime grave", a declarat pentru presă procurorul Ramutis Jancevicius. Cei doi sunt acuzaţi de comiterea a 15 infracţiuni, între care atacarea unui post de frontieră, unde au fost ucişi şapte grăniceri, în iulie 1992. Aceste infracţiuni, calificate fie drept "crimă de război", fie "crimă împotriva umanităţii", sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, a precizat procurorul.
"Ştim că locuiesc în Rusia. Rusia refuză în continuare să îi extrădeze, în pofida numeroaselor solicitări", a adăugat Jancevicius. El a recunoscut că Parchetul lituanian nu se aşteaptă să fie extrădaţi, deoarece legea rusă nu permite extrădarea unor cetăţeni ruşi către ţări terţe, dar a precizat că Vilniusul a lansat pe numele lor mandate de arestare europene, care obligă oricare dintre cele 27 de state să îi aresteze.
Lituania şi-a declarat independenţa în martie 1990, după cinci decenii de ocupaţie rusă, introducând atribute ale unei ţări suverane, inclusiv posturi de grăniceri la frontieră. Moscova a ripostat printr-un blocaj economic, după care a recurs la acţiuni violente. Un atac asupra mulţimii, în faţa turnului televiziunii, la Vilnius, s-a soldat cu 14 morţi, în ianuarie 1991. În iulie, şapte grăniceri lituanieni au fost ucişi la frontiera cu Belarusul. Moscova a recunoscut independenţa Lituaniei abia după un puci eşuat, la Moscova, în august 1991, care a grăbit prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.