Internațional

100 de dolari pistolul, 200 de dolari arma semiautomată

Ziarul de Vrancea
27 dec 2012 1067 vizualizări
Acestea sunt preţurile de răscumpărare a armelor, în cadrul operaţiunii "cecuri-cadou contra pistoale", lansată după atacul de la Newtown

Câteva sute de arme de foc au fost predate autorităţilor miercuri, la Los Angeles, în cadrul unei operaţiuni de schimb de pistoale contra cecuri-cadou, anunţate anul acesta după atacul armat de la Newtown (Connecticut, nord-est), la 14 decembrie. Locuitori din al doilea cel mai important oraş american, cunoscut pentru cultura gangurilor şi armelor de foc, au venit miercuri să se aşeze la coadă, în maşini, la Van Nuys, în nordul oraşului, unul din cele două locuri în care operaţiunea se desfăşura ca "drive-in". "Merge foarte bine. Numeroase persoane aşteaptă aproximativ o oră şi jumătate, iar noi am recuperat până acum 420 de pistoale şi puşti", declara miercuri la prânz sergentul Rudy Lopez, din cadrul Poliţiei Los Angeles.
Proprietarii de arme primesc un cec-cadou valabil într-un supermarket, în valoare de 100 de dolari, pentru predarea unui pistol sau unei puşti, sau în valoare de 200 de dolari, în schimbul unei arme semiautomate. În schimbul acestor arme, poliţia se angajează să nu pună întrebări. "Vedeţi asta? Este un amortizor", declară sergentul Lopez pentru AFP. "Este ilegal, dar nu am spus nimic", adaugă el.
Acest tip de operaţiuni, care se desfăşoară frecvent în regiune, dar şi în alte locuri din ţară, sunt criticate uneori, deoarece eficienţa lor nu este tangibilă. Unii apreciază că armele predate nu sunt cele susceptibile să fie utilizate pentru comiterea unor crime sau atacuri armate, ci sunt mai degrabă vechi, aproape neutilizate sau nu funcţionează bine. Dacă este vorba despre arme furate, ele vor fi predate proprietarilor, precizează ofiţerul, precizând că se efectuează un control la momentul predării.
Utilă sau nu, această operaţiune nu este mai ales pe placul susţinătorilor libertăţii de a purta armă, veniţi să protesteze în mijlocul mulţimii. "Îţi cumpărăm pistolul pentru a-l oferi unei femei aflate în pericol. O femeie înarmată nu va fi o victimă", a se putea citi pe o pancartă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.