Internațional

Israelul se aşteaptă la ce e mai rău după căderea regimului sirian

Ziarul de Vrancea
26 dec 2012 599 vizualizări
"Dacă presupunem că regimul Bashar al-Assad ar pleca, va fi haos în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiţi. În acest moment, armele chimice încă sunt în locaţii sigure", afirmă un oficial din Ministerul Apărării

Israelul se pregăteşte pentru eventualitatea căderii regimului sirian condus de Bashar al-Assad şi pentru implicaţiile unui eveniment de acest fel, afirmă premierul Benjamin Netanyahu, citat de ediţia online a ziarului Haaretz. "Israelul urmăreşte cu atenţie evoluţiile dramatice din Siria, cooperând cu Statele Unite şi comunitatea internaţională; Israelul ia măsurile necesare pentru a se pregăti de eventualitatea unor schimbări radicale în Siria şi pentru consecinţele acestor schimbări în planul armamentului sensibil", a spus Netanyahu.
Cel mai bun indiciu că poziţia regimului al-Assad se erodează este utilizarea rachetelor Scud împotriva rebelilor, aceasta fiind penultima resursă solidă a Damascului înainte de folosirea armelor chimice.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurări că regimul sirian a securizat armamentul chimic şi nu intenţionează să îl utilizeze. În plus, ca semn al distanţării Moscovei de regimul sirian, Lavrov a declarat, conform CNN, că Rusia nu îi va oferi azil preşedintelui Bashar al-Assad, dar va accepta oferte venite din partea altor ţări.
Un oficial israelian de rang înalt a confirmat că stocurile de arme chimice din Siria sunt în siguranţă, în pofida faptului că regimul Bashar al-Assad a pierdut controlul asupra unor regiuni ale ţării. "Dacă presupunem că regimul Bashar al-Assad ar pleca, va fi haos în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiţi. În acest moment, armele chimice încă sunt în locaţii sigure", a declarat, conform Reuters, Amos Gilad, director pentru Afaceri politice şi militare în cadrul Ministerului israelian al Apărării.

A dezertat şi şeful Poliţiei militare siriene

Şeful Poliţiei militare siriene a anunţat, într-o înregistrare video, că a decis să dezerteze. "Eu, generalul Abdel Aziz Jassem al-Shallal, comandantul Poliţiei militare siriene, am decis să dezertez şi să mă alătur revoluţiei populare", anunţă ofiţerul. "Armata a deviat de la misiunea sa esenţială, cea de protejare a ţării, transformându-se într-un grup de criminali", a spus generalul.
Revoltele reprimate violent şi confruntările armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad durează de 21 de luni în Siria, bilanţul victimelor fiind de peste 45.000 de morţi, conform organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Bilanţul victimelor nu poate fi verificat din alte surse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.