Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Cum a petrecut lumea "sfârşitul lumii"

Ziarul de Vrancea
21 dec 2012 1268 vizualizări
În timp ce mulţi pământeni păreau convinşi că vineri vor asista la distrugerea planetei noastre, o profeţie alimentată de sfârşitul unui ciclu din calendarul maya, alţii au înfruntat această "ultimă zi" cu indiferenţă şi umor.

Australia este una dintre primele ţări care au asistat la răsăritul Soarelui pe 21 decembrie. Pagina de Facebook a Biroului pentru Turisim din Australia a fost "bombardată" cu mesaje în care utilizatorii din lumea întreagă întrebau dacă există supravieţuitori pe această insulă-continent. "Da, suntem în viaţă!", a răspuns organizaţia. "Datorăm civilizaţiei maya mulţumiri profunde, pentru că ne-a ajutat să depăşim pragul de 4 milioane de fani pentru pagina noastră de Facebook", a răspuns, pragmatic, Andrew McEvoy, directorul Biroului pentru Turism din Australia.

Platforma de microblogging Twitter abundă la rândul ei în comentarii despre sfârşitul lumii, nu neapărat pline de angoasă. "ştire importantă: sfârşitul lumii a fost amânat până când Liverpool va câştiga Premier League. Gata, ne-am liniştit", scria Mario Balotelli, jucător la Manchester City, într-un mesaj (tweet) preluat apoi de câteva mii de ori.

Agenţia spaţială americană (NASA) a fost contactată de mii de persoane care au cerut instrucţiuni oficiale pentru a şti cum trebuie să se comporte în caz de Apocalipsă. Pe o pagină internet destinată demontării speculaţiilor susţinute de aşa-zisele profeţii, NASA i-a liniştit pe pământeni. "Planeta noastră se descurcă bine de peste 4 miliarde de ani şi mulţi savanţi care au o reputaţie excelentă pe plan mondial ne asigură că nu există nicio ameninţare reală asociată cu anul 2012", afirma NASA.

Au fost şi oameni prevăzători

Însă unii au preferat să îşi ia măsuri de precauţie. În Olanda, un bărbat se pregătise să trăiască un eventual potop şi a achiziţionat în ultima clipă o barcă de salvare care poate să primească 50 de persoane, anunţa joi presa olandeză. "Oamenii din cultura maya nu erau nebuni şi, dacă ai în vedere şi profeţiile biblice, munţii se vor topi precum ceara", afirma Pieter Frank van der Meer pentru cotidianul Volkskrant.

Reprezentanţa ONU în China a negat vineri că se află la originea unor vânzări de bilete ce poartă sigla sa, care oferă acces la o arcă în vederea supravieţuirii unei apocalipse anunţate odată cu sfârşitul calendarului maya, potrivit site-ului de microblogging oficial. Sigla ONU a fost imprimată pe bilete care oferă acces pe o "arcă chinezo-tibetană" sau o "arcă a lui Noe", puse în vânzare pe site-uri chineze de licitaţii cu preţul de aproximativ zece yuani (1,2 euro), deşi valoarea lor "oficială" ar fi de zece miliarde de yuani. Plecarea era programată pentru 21 decembrie la prânz, iar pasagerii au fost informaţi că "îmbarcarea se încheie cu 15 minute înainte de plecare".

Urmaşii mayaşilor au marcat sărbătoarea cum se cuvine

Mexicul şi ţările din America Centrală au celebrat sfârşitul unei mari ere de 5.200 de ani din calendarul maya (pe care unii cercetători îl plasează mai degrabă pe 23 decembrie), un eveniment pe care multe persoane l-au asociat cu sfârşitul lumii. Chichen Itzá, unul dintre siturile arheologice cele mai reprezentative pentru cultura maya, din sud-estul Mexicului, estima sosirea între 15.000 şi 20.000 de vizitatori în această zi de vineri, potrivit autorităţilor locale. Numeroşi turişti erau aşteptaţi şi în alte situri arheologice din sud-estul Mexicului, din Guatemala, din Salvador şi din Honduras, ţări ale căror teritorii actuale au alcătuit în trecut străvechiul imperiu maya.

Un munte de bani la Zidul Plangerii

Sute de cecuri cu o valoare de circa o jumătate de miliard de dolari au fost găsite într-un plic aflat aproape de Zidul Plângerii, locul din Ierusalim cel mai iubit de evreii din întreaga lume, a informat fundaţia care administrează situl. "Trecătorul cinstit care a găsit preţiosul plic cu 507 cecuri s-a conformat legii şi l-a adus la poliţie, de unde proprietarul său îl va putea recupera", a spus într-un comunicat Western Wall Heritage Foundation, instituţia israeliană care administrează Zidul Plângerii. Conform tradiţiei, credincioşii evrei introduc o hârtie rulată pe care şi-au scris dorinţele şi speranţele în spaţiile dintre pietrele zidului, rămăşiţe ale celui de-al doilea templu evreiesc distrus de legiunile romane ale lui Titus în anul 70 al erei creştine. "În plic se găseau sute de cecuri fiecare de aproape un milion de dolari şi el a fost adus la biroul de obiecte pierdute" al poliţiei, a declarat AFP purtătorul de cuvânt al instituţiei, Micky Rosenfeld.

Gerul îi decimează pe polonezii şi pe ruşii fără adăpost

Patruzeci şi nouă de persoane au murit din cauza gerului de la 1 decembrie în Polonia, unde temperaturile au scăzut recent până la minus 10 grade Celsius, a anunţat vineri poliţia. Anul trecut, frigul a provocat moartea a 19 persoane în decembrie, faţă de 134 anul precedent. Un prim val de frig, în octombrie, a provocat deja moartea a 15 persoane în Polonia, apoi alte cinci în noiembrie. Iarna trecută, aproximativ 200 de persoane au murit de hipotermie. Majoritatea victimelor din această ţară cu 38 de milioane de locuitori erau persoane fără adăpost, adeseori în stare de ebrietate. Poliţia poloneză a lansat un apel la vigilenţă, publicând numere de telefon de urgenţă. Poliţiştii şi gardienii municipali patrulează locurile frecventate de persoanele fără adăpost pentru a le informa în legătură cu distribuirea hranei calde şi a refugiilor unde pot merge. Valul de frig, care a provocat moartea a cel puţin 194 de persoane, se va menţine până luni în Rusia, în timp ce temperaturile din Europa de Est tind să revină la normalele perioadei.

Pedeapsă grea pentru un militar american care a urinat pe cadavrul unui afgan

Un puşcaş marin, Joseph Chamblin, a fost condamnat la o degradare după ce a recunoscut în faţa unui tribunal marţial că a urinat pe cadavrul unui combatant afgan, relatează BBC News Online. Sergentul Joseph Chamblin a fost condamnat totodată la plata a 500 de dolari, după ce a recunoscut gestul de profanare, între alte acuzaţii. Iniţial, el a fost condamnat la 30 de zile de închisoare, dar nu va ispăşi pedeapsa, în urma încheierii unei înţelegeri cu procurori militari. Înregistrarea video a acestui incident a şocat lumea, în ianuarie. În videoclip, o persoană poate fi auzită spunând "Să ai o zi bună, prietene". Alţi trei puşcaşi marini au fost pedepsiţi deja pentru rolul pe care l-au avut în incident, iar altul riscă să fie judecat de o Curte marţială. Cei trei au pledat vinovat. Unul a recunoscut că a "urinat pe cadavrul unui militar taliban", altul a declarat că a postat o fotografie cu victime, iar al treilea a admis că i-a minţit pe investigatori. Incidentele par că au avut loc în timpul unei operaţiuni împotriva insurgenţilor, în provincia afgană Helmand, în jurul datei de 27 iulie 2011, potrivit US Marine Corps. Înregistrarea video a fost postată pe Internet într-o perioadă sensibilă a relaţiilor americano-afgane, în timp ce oficiali americani încercau să demareze negocieri cu talibanii. O lună mai târziu, proteste violente izbucneau în Afganistan, în urma dezvăluirii faptului că trupe americane au ars un număr de exemplare de Coran. Exemplarele, considerate sfinte de către musulmani, au fost confiscate unor deţinuţi, suspectaţi că le utilizau pentru a comunica în secret. Aceste proteste s-au soldat cu 30 de morţi şi asasinarea a doi militari americani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.