Internațional

Ayatollahul Iranului, vedetă pe Facebook

Ziarul de Vrancea
20 dec 2012 434 vizualizări
O pagină dedicată liderului suprem iranian a atras 19.000 de navigatori pe Internet în numai o săptămană

O pagină Facebook dedicată liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a atras aproape 19.000 de vizitatori de când a fost creată, săptămâna trecută, însă presa iraniană nu ştia miercuri dacă este o pagină oficială. "Impresia generală este că această pagină Facebook a fost creată de către serviciile ayatollahului Khamenei", scrie agenţia Mehr, care nu a putut obţine confirmarea, dar nici dezminţirea acestor servicii.
Pagina www.facebook.com/www.Khamenei.ir a fost creată la 13 decembrie, cu scopul de a încuraja susţinători să urmărească "actualizări frecvente şi informaţii" despre ayatollah. Ea cuprinde fotografii, un videoclip şi o înregistrare audio de la reuniuni şi discursuri susţinute de lider, care stabileşte direcţia afacerilor Republicii islamice încă din 1989. Crearea acestei pagini a fost anunţată prin intermediul unui cont Twitter, de asemenea dedicat liderului suprem, dar serviciile sale nu au confirmat nici în acest caz dacă Ali Khamenei este deţinătorul contului.
Iranul a limitat accesul la numeroase site-uri şi platforme de partajare străine, în special YouTube, Facebook şi Twitter, acuzând occidentalii că utilizează Internetul pentru a purta un "război nedeclarat" vizând destabilizarea sa. Însă numeroşi navigatori pe Internet ocolesc interdicţia, utilizând programe de reţele virtuale private (VPN), a căror vânzare este ilegală. Pagina Facebook este accesată atât de susţinători fervenţi, cât şi de critici virulenţi.
"Îmi sacrific viaţa pentru lider", scrie un vizitator, în timp ce altul îşi exprimă regretul că nu există "casetă «dislike», ci doar casetă «like»". Altul, mai sarcastic, întreabă ce tip de VPN utilizează liderul pentru a accesa Facebook.
Cu peste 36 de milioane de navigatori pe Internet, din aproximativ 75 de milioane de locuitori, Iranul este cea mai conectată ţară din Orientul Mijlociu la Internet, care a jucat un rol important în timpul manifestaţiilor ce au afectat ţara după realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în 2009.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.