Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Dintr-o maternitate din Franţa s-a furat un bebeluş

Ziarul de Vrancea
19 dec 2012 531 vizualizări
Un nou-născut a fost răpit, marţi seara, dintr-o maternitate din Nancy, în estul Franţei, de o femeie îmbrăcată în uniforma personalului medical.

 "În salon erau două mame. Prima a refuzat să îşi ofere copilul. Apoi, suspecta a luat bebeluşul celei de-a doua mame, care dormea", a explicat o sursă din dosar. Anchetatorii dispun de imagini înregistrate de camerele de supraveghere, dar nu există niciun element pentru identificarea suspectei, care are între 16 şi 20 de ani. Bebeluşul, pe nume Lucas, s-a născut duminică.

Palestinienii atacă Israelul. De data aceasta, în instanţele internaţionale

Procesul de intensificare a colonizării israeliene îi determină pe conducătorii palenstinieni să se adreseze instanţelor judiciare internaţionale, în conformitate cu noul statut al Palestinei la ONU, a afirmat un negociator palestinian. "Intensificarea colonizării şi ansambul practicilor israeliene de asasinate şi arestări ne fac să accelerăm recursul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI)", a declarat Mohammad Shtayyeh pentru AFP, după aprobarea de către municipalitatea israeliană de la Ierusalim a unui proiect de construcţie a 2.610 locuinţe într-un cartier evreiesc de colonizare. Statele Unite au denunţat marţi cu fermitate intenţia Israelului de a aproba construirea a aproximativ 5.000 de noi locuinţe la Ierusalimul de Est, apreciind că aceste lucru este "împotriva cauzei păcii". "Suntem profund dezamăgiţi de faptul că Israelul persistă în continuarea acestei scheme de acţiuni provocatoare", a declarat Victoria Nuland, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, într-o declaraţie mai fermă decât de obicei asupra acestui subiect.

Poliţişti afgani otrăviţi şi apoi împuşcaţi mortal de un coleg

Patru poliţişti de frontieră afgani au fost otrăviţi, iar apoi au fost împuşcaţi mortal de un coleg, în sudul ţării. Incidentul a avut loc marţi seara în districtul Spin Boldak din provincia Kandahar, situată la frontiera cu Pakistanul, declară Javid Faisal, purtătorul de cuvânt al guvernoratului local. "Opt agenţi ai poliţiei de frontieră erau la acest post de control. Unul dintre ei şi-a otrăvit colegii şi a deschis focul spre ei. Patru agenţi au fost ucişi, iar alţi trei au fost transportaţi la spital", adaugă oficialul citat. Autorul atacului a reuşit să fugă şi este dat în urmărire.

Britanicii retrag 3.800 de militari din Afganistan, anul viitor

Aproximativ 3.800 dintre cei 9.000 de militari britanici mobilizaţi în Afganistan vor părăsi această ţară până la sfârşitul anului 2013, a anunţat ieri premierul britanic David Cameron în faţa deputaţilor. "Avem în vedere să retragem militari în două etape de dimensiuni mai mult sau mai puţin egale în 2013 şi 2014", a declarat David Cameron. Premierul britanic a anunţat că nu s-a luat nicio decizie privind numărul militarilor britanici care vor rămâne în Afganistan după sfârşitul anului 2014, dată la care trebuie să se încheie misiunea NATO în această ţară. Dar, el a adăugat că Marea Britanie îşi va onora angajamentul de a ajuta la înfiinţarea unui centru militar de antrenament pentru afgani. Britanicii sunt mobilizaţi în Helmand (sud), provincia cea mai instabilă din ţară. De la începutul intervenţiei în Afganistan în octombrie 2001, 438 de militari britanici au fost ucişi, între care 395 în luptă.

Furturi româneşti pe căile ferate englezeşti

Opt români au fost condamnaţi în Marea Britanie la pedepse cuprinse între doi şi patru ani şi jumătate de închisoare pentru furt de cabluri din reţeaua feroviară, informează publicaţia Wilts & Gloucestershire Standard, în ediţia online. Cei opt români, care locuiesc în oraşul Birmingham, au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni a Poliţiei britanice a transporturilor pentru furtul unor cabluri de pe segmentul feroviar Moreton in Marsh - Evesham. Ioan Trofin (în vârstă de 36 de ani), Alexandru Tofăleanu (29 de ani), Mihai Mihart (26 de ani), Mihai Binta (27 de ani), Florin Cojocaru (19 ani), Ştefănel Ruşeţ (19 ani), Cristian Toader (24 de ani) şi Costinel Mijloc (24 de ani) au recunoscut comiterea delictelor. Compania care gestionează reţeaua feroviară a fost nevoită să plătească 500.000 de lire sterline (612.000 de euro) pentru înlocuirea cablurilor furate de cei opt români.

Începe procesul autorilor atentatului asupra unui autobuz din Tel Aviv

Un arab israelian, în vârstă de 18 ani, a fost acuzat ieri pentru atentatul de la Tel Aviv asupra unui autobuz, când au fost rănite 29 de persoane, în noiembrie, în perioada ostilităţilor dintre Israel şi grupările palestiniene armate din Fâşia Gaza, au declarat surse judiciare, citate de AFP. Potrivit actului de acuzare, prezentat tribunalului de la Tel Aviv, Mohammad Mafarja, un locuitor al oraşului vecin Taibe, a amplasat pe 21 noiembrie o bombă, care a fost activată ulterior cu ajutorul unui telefon mobil, de către presupusul său complice, Ahmed Mussa, un palestinian din Cisiordania, de îndată ce acesta a coborât din autobuz. Ei au realizat atentatul pentru "a susţine Gaza, a-l răzbuna pe Ahmad Jaabari şi pentru a împiedica noile atacuri împotriva Fâşiei Gaza", informează actul de acuzare, referindu-se la liderul militar al Hamas, ucis pe 14 noiembrie, în prima zi a unei operaţiuni militare israeliene din enclava palestiniană, care a durat o săptămână. Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Beth, a anunţat pe 22 noiembrie arestarea celor suspecţi, în apropiere de Ramallah din Cisiordania, "la câteva ore după atentat". Atentatul cu bombă de la Tel Aviv, primul din Israel din martie 2011, s-a produs cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu, mediat de egipteni, între Israel şi Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

 

Un miliard de dolari pentru un film despre viaţa lui Mahomed

Producătorul megaproducţiei va fi cel care a finanţat pană acum două serii de filme celebre - "Matrix" şi "Stăpanul inelelor"

Compania Alnoor Holding cu sediul în Qatar a anunţat bugetul unui film în şapte părţi despre viaţa profetului Mahomed: un miliard de dolari. În 2009, acelaşi proiect cinematografic avea un buget de producţie fixat la 1,5 milioane de dolari. Personajul Mahomed nu va apărea însă în film, respectând tradiţia islamică, care interzice orice formă de reprezentare a profeţilor.
Această producţie cinematografică va avea "şapte părţi în loc de trei, cât fuseseră anunţate iniţial, şi un buget total de 1 miliard de dolari", a declarat Ahmed Al-Hachemi, preşedintele Alnoor Holding. "Echipa de experţi a terminat de scris scenariul, după ce a depăşit multe provocări artistice şi dramatice", a adăugat el.
Alnoor Holding anunţase, în 2009, că va strânge fonduri pentru o epopee cinematografică produsă de Barrie Osborne, un producător de la Hollywood, cunoscut mai ales pentru francizele "Stăpânul inelelor" şi "The Matrix".
Şeicul Yussef al-Qaradaoui, influentul teolog din Qatar de origine egipteană, ale cărui emisiuni difuzate de postul de televiziune Al-Jazeera înregistrează audienţe foarte mari în lumea musulmană, va fi consultant tehnic pentru acest proiect. Alnoor a anunţat că filmul va fi turnat în engleză şi va fi tradus în alte limbi, "pentru a corecta proasta imagine pe care societăţile occidentale le au despre Islam".
În septembrie, un film cu buget redus produs în Statele Unite, intitulat "Inocenţa musulmanilor", care îl descria pe profetul Mahomed ca pe un hoţ cu practici deviante, a stârnit reacţii violente şi atacuri soldate uneori cu victime în mai multe ţări musulmane.

Încă o planetă potenţial locuibilă în vecinătatea Soarelui


n aceasta evoluează, într-un sistem de cinci planete, în jurul unei stele aflate la 12 ani-lumină de Pămant

Astronomii au crezut multă vreme că Tau Ceti, stea vizibilă cu ochiul liber de pe Terra, străluceşte singură în noapte, dar oamenii de ştiinţă au descoperit recent cinci planete care orbitează în jurul ei, iar una dintre ele se află într-o zonă potenţial locuibilă. Tau Ceti, care face parte din constelaţia Balenei, este o stea apropiată de Soarele nostru (12 ani-lumină) şi foarte asemănătoare cu acesta, din punct de vedere al masei şi al strălucirii.
În trecut, multe priviri au fost întoarse spre această stea, în căutarea unei ipotetice forme de viaţă extraterestră, dar acele încercări au fost în van. Nicio planetă nu fusese detectată în apropiere de Tau Ceti, până când o echipă internaţională de cercetători a avut ideea să testeze pe această stea o tehnică nouă de colectare a datelor astronomice, capabilă - în teorie - să detecteze semnale de două ori mai puternice, în comparaţie cu tehnicile precedente.
"Am ales Tau Ceti (...) pentru că ne aşteptam să nu conţină niciun semnal. Este atât de strălucitoare şi de asemănătoare cu Soarele nostru, încât reprezintă «o masă de testare» ideală pentru ne verifica metoda de detectare a planetelor de talie mică", a explicat într-un comunicat Hugh Jones, de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie.
Astronomii au descoperit cinCOLOANA:


Palestinienii atacă Israelul. De data aceasta, în instanţele internaţionale

Procesul de intensificare a colonizării israeliene îi determină pe conducătorii palenstinieni să se adreseze instanţelor judiciare internaţionale, în conformitate cu noul statut al Palestinei la ONU, a afirmat un negociator palestinian. "Intensificarea colonizării şi ansambul practicilor israeliene de asasinate şi arestări ne fac să accelerăm recursul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI)", a declarat Mohammad Shtayyeh pentru AFP, după aprobarea de către municipalitatea israeliană de la Ierusalim a unui proiect de construcţie a 2.610 locuinţe într-un cartier evreiesc de colonizare. Statele Unite au denunţat marţi cu fermitate intenţia Israelului de a aproba construirea a aproximativ 5.000 de noi locuinţe la Ierusalimul de Est, apreciind că aceste lucru este "împotriva cauzei păcii". "Suntem profund dezamăgiţi de faptul că Israelul persistă în continuarea acestei scheme de acţiuni provocatoare", a declarat Victoria Nuland, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, într-o declaraţie mai fermă decât de obicei asupra acestui subiect.

Poliţişti afgani otrăviţi şi apoi împuşcaţi mortal de un coleg

Patru poliţişti de frontieră afgani au fost otrăviţi, iar apoi au fost împuşcaţi mortal de un coleg, în sudul ţării. Incidentul a avut loc marţi seara în districtul Spin Boldak din provincia Kandahar, situată la frontiera cu Pakistanul, declară Javid Faisal, purtătorul de cuvânt al guvernoratului local. "Opt agenţi ai poliţiei de frontieră erau la acest post de control. Unul dintre ei şi-a otrăvit colegii şi a deschis focul spre ei. Patru agenţi au fost ucişi, iar alţi trei au fost transportaţi la spital", adaugă oficialul citat. Autorul atacului a reuşit să fugă şi este dat în urmărire.

Britanicii retrag 3.800 de militari din Afganistan, anul viitor

Aproximativ 3.800 dintre cei 9.000 de militari britanici mobilizaţi în Afganistan vor părăsi această ţară până la sfârşitul anului 2013, a anunţat ieri premierul britanic David Cameron în faţa deputaţilor. "Avem în vedere să retragem militari în două etape de dimensiuni mai mult sau mai puţin egale în 2013 şi 2014", a declarat David Cameron. Premierul britanic a anunţat că nu s-a luat nicio decizie privind numărul militarilor britanici care vor rămâne în Afganistan după sfârşitul anului 2014, dată la care trebuie să se încheie misiunea NATO în această ţară. Dar, el a adăugat că Marea Britanie îşi va onora angajamentul de a ajuta la înfiinţarea unui centru militar de antrenament pentru afgani. Britanicii sunt mobilizaţi în Helmand (sud), provincia cea mai instabilă din ţară. De la începutul intervenţiei în Afganistan în octombrie 2001, 438 de militari britanici au fost ucişi, între care 395 în luptă.


Începe procesul autorilor atentatului asupra unui autobuz din Tel Aviv

Un arab israelian, în vârstă de 18 ani, a fost acuzat ieri pentru atentatul de la Tel Aviv asupra unui autobuz, când au fost rănite 29 de persoane, în noiembrie, în perioada ostilităţilor dintre Israel şi grupările palestiniene armate din Fâşia Gaza, au declarat surse judiciare, citate de AFP. Potrivit actului de acuzare, prezentat tribunalului de la Tel Aviv, Mohammad Mafarja, un locuitor al oraşului vecin Taibe, a amplasat pe 21 noiembrie o bombă, care a fost activată ulterior cu ajutorul unui telefon mobil, de către presupusul său complice, Ahmed Mussa, un palestinian din Cisiordania, de îndată ce acesta a coborât din autobuz. Ei au realizat atentatul pentru "a susţine Gaza, a-l răzbuna pe Ahmad Jaabari şi pentru a împiedica noile atacuri împotriva Fâşiei Gaza", informează actul de acuzare, referindu-se la liderul militar al Hamas, ucis pe 14 noiembrie, în prima zi a unei operaţiuni militare israeliene din enclava palestiniană, care a durat o săptămână. Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Beth, a anunţat pe 22 noiembrie arestarea celor suspecţi, în apropiere de Ramallah din Cisiordania, "la câteva ore după atentat". Atentatul cu bombă de la Tel Aviv, primul din Israel din martie 2011, s-a produs cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu, mediat de egipteni, între Israel şi Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Moartea prematură, o problemă tot mai mică în comparaţie cu populaţia cu handicap

Una dintre tendinţele majore ale zilelor noastre indentificată de experţi este creşterea speranţei de viaţă a persoanelor cu boli grave. Printre principalele handicapuri prevalează afecţiunile mintale şi devierile de comportament, boli ale sistemului musculo-scheletic şi boli endocrine, mai ales diabetul.
După cum a declarat unul din autorii studiului, profesorul Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, "trecem într-o lume în care problema dominantă, spre deosebire de moartea prematură, devine populaţia cu handicap".
Potrivit aceluiaşi studiu, speranţa de viaţă în ultimii 40 de ani a crescut în toate regiunile lumii, inclusiv în cele mai sărace, adică unde se înregistrează cea mai ridicată incidenţă de HIV, TBC şi malarie.
 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.