Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Belgia extinde legea eutanasiei la copii şi bolnavi de Alzheimer

Ziarul de Vrancea
18 dec 2012 474 vizualizări
Anul trecut, 1133 de cazuri de eutanasie s-au înregistrat în această ţară

Belgia va porni o nouă dezbatere asupra legii care autorizează eutanasia începând cu 2002, în scopul de a determina dacă ea ar putea fi extinsă la minori şi persoane cu maladia Alzheimer. Modificarea legii este iniţiată de Partidul Socialist (PS), principalul partid din Valonia, modificare care va fi expusă vineri în Parlament.
"Este vorba despre modificarea legii, în scopul de a ţine mai bine cont de situaţiile dramatice, de poveştile extrem de dureroase în faţa cărora (...) nu putem rămâne fără un răspuns", a explicat preşedintele partidului, Thierry Giet. Este aşteptat ca aceste modificări să fie aprobate, deoarece sunt apărate deopotrivă de partidele de dreapta, de stânga şi de cele ecologiste.
Prima dintre aceste modificări vizează "extinderea drepturilor minorilor care au discernământ, atinşi de o maladie incurabilă şi aflaţi într-o suferinţă care nu poate fi ameliorată", potrivit textului PS. Legea, adoptată în 2002, nu se aplică în prezent decât persoanelor peste 18 ani.
Cu toate acestea, lumea medicală s-a confruntat cu multe cazuri de adolescenţi în astfel de situaţii, adolescenţi care "aveau capacitatea de a discerne" asupra deciziilor de acest tip, a explicat senatorul socialist Philippe Mahoux, co-autor al legii.
Belgia vrea să urmeze exemplul Olandei, prima ţară din lume care a legalizat eutanasia în aprilie 2002, dar primul caz a fost pus în aplicare abia în 2011, asupra unui pacient aflat într-un stadiu avansat al maladiei Alzheimer. În 2011, 1.133 de cazuri de eutanasie au fost înregistrate în Belgia, echivalentul a 1% dintre decese, potrivit Comisiei de control şi evaluare a eutanasiei, iar numărul acestora continuă să crească.
Probabil din raţiuni culturale şi de proximitate faţă de Olanda, 81% dintre cei eutanasiaţi erau de etnie flamandă.

Criza economică ajunge şi în Polonia

Creşterea economică va încetini, anul viitor, în această ţară
Polonia, singura ţară din UE care şi-a continuat dezvoltarea după declanşarea crizei financiare mondiale în 2008, începe să simtă impactul recesiunii din Europa, dar şi al măsurilor de austeritate bugetară care afectează consumul, anticipând încetinirea creşterii economice în 2013. Proiectul de buget pentru 2013 prevede o creştere a PIB de 2,2%, faţă de ritmul de 2,5% aşteptat în acest an şi avansul de 4,3% înregistrat în 2010.

Analiştii sunt mai pesimişti, anticipând pentru anul viitor o creştere de 1,4%. "Austeritatea bugetară, care are ca efect reducerea veniturilor în sectorul public, îngheţarea pensiilor şi limitarea investiţiilor statului, a provocat o scădere importantă a consumului intern, acesta fiind principalul motiv al încetinirii creşterii economice", a declarat Konrad Soszynski, analist la banca BGZ, deţinută de Rabobank din Olanda. El a arătat că exporturile nu vor putea compensa declinul consumului, din cauza încetinirii creşterii economice în alte ţări europene. "Date recente au confirmat că avansul economic a încetinit puternic. Credem că creşterea va fi de 1% în 2013", a afirmat William Jackson, analist la Capital Economics. În trimestrul al treilea, PIB-ul Poloniei a urcat cu 1,9% faţă de intervalul similar din 2011, după un avans de 2,5% în trimestrul al doilea. Rata şomajului a crescut în noiembrie la 12,9%, de la 12,5% în octombrie şi 12,4% în septembrie.

La cine ajung banii primiţi de UE prin decernarea Premiului Nobel

Uniunea Europeană va oferi fondurile primite prin decernarea Premiului Nobel pentru Pace, la care se adaugă contribuţii pentru a se ajunge la valoarea totală de două milioane de euro, pentru patru proiecte de care vor beneficia 23.000 de copii victime ale conflictelor militare. Banii vor merge la aproximativ 4.000 de copii sirieni refugiaţi în tabere situate la frontiera dintre Irak şi Siria, la peste 5.000 de copii columbieni dintre care majoritatea sunt refugiaţi în Ecuador, la 11.000 de copii congolezi deplasaţi în partea de est a Republicii Democrate Congo şi la 3.000 de copii pakistanezi. "Pentru noi, nu există niciun dubiu că banii acordaţi odată cu Premiul Nobel pentru Pace trebuie oferiţi celor vulnerabili: copiilor afectaţi de războaie", a explicat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Decizia a fost luată de preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy şi Martin Schulz. "În situaţii de conflict, copiii sunt cei mai vulnerabili", a spus Van Rompuy.

Cadouri de Crăciun, furate dintr-un spital de pediatrie

Poliţia britanică a cerut ajutorul populaţiei după ce au fost furate mai multe cadouri de Crăciun, destinate copiilor bolnavi din spitalul londonez Great Ormond Street. Cadourile împachetate, ce conţineau DVD playere, DVD-uri, jocuri Nintendo, jocuri video şi jucării, proveneau din fondurile de caritate ale spitalului, fiind destinate copiilor din secţia de terapie intensivă. La câteva ore după anunţarea furtului, cei de la spital au aflat că unul dintre "susţinătorii mai vechi" a înlocuit cadourile furate. "Noi am primit multe oferte generoase din partea unor particulari şi întreprinderi de a înlocui obiectele lipsă", a adăugat purtătorul de cuvânt al spitalului, mulţumind tuturor celor care s-au implicat, pentru"bunătatea" lor. Potrivit poliţiei, cadourile au fost furate între vineri şi luni, dintr-un spaţiu al spitalului, care nu este accesibil publicului. "Este de neconceput să furi cadourile destinate copiilor prea bolnavi ca să poată fi acasă de Crăciun, alături de familie", a declarat inspectorul Neal Anderson. El a îndemnat toate persoanele care deţin informaţii privind acest furt să se adreseze poliţiei. "Fac apel şi la hoţ, îi recomand să reflecteze asupra faptei sale şi să procedeze onest, returnând cadourile", a adăugat Anderson.

Cursuri militare şi patriotice în şcolile ruseşti

Kremlinul a decis să reia jocurile militaro-patriotice sovietice în şcolile din Rusia, în scopul de a le redeştepta elevilor dragostea de ţară şi pentru a-i pregăti să o apere, relatează cotidianul Izvestia. Potrivit şefului Agenţiei federale pentru Tineret, Serghei Belokonev, citat de Izvestia, Rospatriotism, o nouă structură de stat, se va ocupa de acest domeniu începând cu 2013. Rospatriotism va trebui în primul rând să reimplementeze cursurile de orientare militară, precum şi alte activităţi de manevrare a puştii Kalaşnikov, precum şi concursuri de aruncări de grenade, pe care le urmau elevii şi liceenii în perioada sovietică. Totodată, "dorim să-i instalăm pe şcolari şi studenţi în unităţi militare pentru câteva zile, pentru a-i învăţa ce înseamnă viaţa în armată", a precizat responsabilul pentru program, Vadim Lobov, citat de Izvestia. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promovat în permanenţă revenirea la valorile "patriotice", inclusiv în educaţie, în manualele de istorie sau la cinematograf, odată cu venirea la putere în 1999. Acest tip de educaţie militară şi patriotică a sistemului sovietic a dispărut odată cu prăbuşirea regimului comunist în 1991.

În Siria încep răpirile de străini

Persoanele care au răpit doi ruşi şi un italian în Siria au cerut drept răscumpărare eliberarea unui deţinut, a anunţat ieri Ministerul rus al Afacerilor Externe. Cetăţenii ruşi V.V. Gorelov şi Abdessattar Hasun, care au şi cetăţenie siriană, au fost răpiţi de persoane necunoscute la 17 decembrie, în timp ce călătoreau cu maşina de la Homs (centru), la Tartus, unde Rusia, dispune de o bază de realimentare şi suport tehnic, a precizat ministerul într-un comunicat. "Un cetăţean italian, Mario Belluomo, a fost şi el răpit împreună cu ei", potrivit aceleiaşi surse. Toţi trei lucrau într-o turnătorie siriană privată, Hmisho and Co, situată în apropierea oraşului Homs. "Cetăţenii ruşi şi cel italian au contactat telefonic această societate pentru a cere o răscumpărare în schimbul eliberării lor", precizează comunicatul. "Toate măsurile necesare au fost întreprinse de Siria, precum şi de alte ţări care pot influenţa situaţia", în scopul eliberării celor trei persoane răpite, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, citat de agenţia Interfax. Ministrul Afacerilor Externe şi-a reiternat totodată apelul către cetăţenii ruşi de a nu călători în Siria, o ţară aflată într-un "grav conflict armat intern".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.