Internațional

Profilul ucigaşului: retras, ciudat şi demn de milă

Ziarul de Vrancea
17 dec 2012 387 vizualizări
"Ne temeam să nu fie el victima cuiva sau să nu îşi facă singur rău", îl descriu apropiaţii pe autorul masacrului din Connecticut

Autorul masacrului din Connecticut era cunoscut de agenţii de securitate de la şcoala unde au fost comise crimele ca fiind un tip retras şi ciudat, care stârnea compasiune, nu temere, scrie Wall Street Journal, în ediţia online. "Problema nu era că era considerat periculos. Era exact invers", explică Richard J. Novia, care a fost, până în 2007, director al echipei de securitate de la şcoala elementară din Newtown. "La acel moment, tânărul nu reprezenta niciun pericol pentru nimeni. Ne temeam să nu fie el victima cuiva sau să nu îşi facă singur rău", adaugă el.
Autorul masacrului din Connecticut era alienat din punct de vedere social, iar profesorii săi îl compătimeau. Mama sa probabil a jucat un rol important în accentuarea problemelor psihice ale acestuia, femeia, ucisă de propriul fiu, având o atitudine de "supravieţuitor" paranoic care credea că lumea va ajunge la colaps total, scrie Daily Mail. În casa familiei din statul Connecticut, femeia făcuse provizii de alimente, apă şi arme. Potrivit apropiaţilor, femeia depusese eforturi intense pentru a-l păstra acasă pe fiul ei în vârstă de 20 de ani.

Asasinul luase cu el patru arme şi aproape o mie de cartuşe

Adam Lanza avea asupra sa câteva sute de cartuşe şi o carabină. Potrivit poliţiei, arsenalul descoperit asupra agresorului după ce acesta şi-a pus capăt zilelor ar fi fost suficient pentru a împuşca încă aproximativ 670 de persoane, relatează ABC. Înainte de sosirea poliţiei, agresorul împrăştiase în jurul şcolii din Newtown mai multe încărcătoare (de câte 30 de cartuşe), totalizând sute de cartuşe, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Connecticut, J. Paul Vance. Cele mai multe dintre victime, a căror identitate a fost confirmată oficial duminică, au fost împuşcate cu o carabină Bushmaster AR-15. Asupra atacatorului au mai fost descoperite două pistoale de 10 şi 9 mm; cu unul din acestea Lanza şi-a luat viaţa. Poliţia a mai descoperit o puşcă de calibru mare în portbagajul vehiculului cu care agresorul a venit la şcoală.
Motivele care au condus la această tragedie fără precedent în SUA - toţi copiii ucişi având vârste de 6 şi 7 ani - nu sunt cunoscute, dar după cum a relatat presa de peste Ocean, cu o zi înainte de măcel, Lanza a avut o altercaţie cu patru învăţători din şcoala unde lucra şi mama sa. Publicaţia Daily News a relatat că Adam Lanza suferea de o formă uşoară de autism.
Preşedintele Barack Obama a decretat patru zile de doliu, deplasându-se duminică la locul tragediei. Ieri, nicio şcoală din Statele Unite nu şi-a deschis porţile, pentru a comemora victimele din Connecticut, pe fondul discuţiilor tot mai aprinse privind revizuirea legii federale privind controlul armelor. Tot ieri, au fost înmormântate primele victime ale atacului - doi băieţei în vârstă de şase ani.


Obama promite o schimbare

Într-un discurs, susţinut într-o sală a liceului din Newtown, pe a cărui scenă au vorbit, anterior, reprezentanţi ai unor mari religii monoteiste, preşedintele Barack Obama şi-a îndemnat compatrioţii, pe un ton emoţionat dar ferm, să se întrebe dacă "fac suficient pentru a îşi proteja copiii". "Am reflectat la acest lucru în ultimele zile, iar dacă suntem oneşti cu noi răspunsul este nu", a adăugat preşedintele, notând că efectuează, la Newtown, a patra vizită la scena unui atac armat de când a preluat puterea, în urmă cu aproape patru ani. "Nu mai putem să tolerăm acest lucru. Aceste tragedii trebuie să înceteze. Iar pentru a le pune capăt sunt necesare schimbări", a declarat Obama. "Putem face mai mult de atât. Dacă există doar o măsură pe care o putem adopta pentru a salva un copil, un părinte (...), atunci avem obligaţia să încercăm", a subliniat el. "În săptămânile viitoare, voi profita de toate puterile pe care mi le oferă funcţia pentru a discuta cu concetăţeni, forţe de ordine, profesionişti în psihiatrie, inclusiv părinţi şi profesori, pentru a acţiona în vederea evitării altor tragedii ca aceasta", a promis preşedintele, fără să ofere detalii suplimentare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.