Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Bulgarii susţin că extinderea Schengen nu este o prioritate a UE

Ziarul de Vrancea
17 dec 2012 404 vizualizări
Aderarea României şi Bulgariei la spaţiului Schengen nu se numără printre priorităţile viitoarei preşedinţii irlandeze a UE, susţine site-ul Novinite.com.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Irlanda Lucinda Creighton a declarat că ţara sa susţine actuala politică de extindere a blocului, exprimându-şi speranţa că UE va deschide negocierile cu Serbia în iunie 2013, potrivit agenţiei BTA. Totuşi, Creighton nu a menţionat aderarea la Schengen a Bulgariei şi României printre priorităţile ţării sale. Presa bulgară a reamintit că preşedinţiile UE de la începutul lui 2011 au desemnat aderarea celor două ţări la Schengen drept o prioritate.

Copii născuţi în mijlocul nămeţilor

Trei bebeluşi s-au născut în drumul spre spital, în timp ce sute de maşini au rămas blocate în câmp din cauza ninsorilor abundente şi a poleiului din vestul Ucrainei. O ucraineancă a născut, ieri, gemeni într-o ambulanţă care o transporta la maternitate, dar care a fost blocată de intemperii în regiunea Liov din vestul Ucrainei, a anunţat departamentul regional pentru Situaţii de Urgenţă. În regiunea vecină Rivne, o altă femeie a născut duminică un bebeluş în propria maşină, blocată de ninsoare la trei kilometri de satul Kisorici. Echipele de salvare le-au adus pe mămici şi pe bebeluşi la spital. Intemperiile care au afectat regiunile Liov şi Rivne începând de sâmbătă au blocat sute de maşini în plin câmp. O coloană de maşini se întindea pe o lungime uriaşă, 20 km, pe drumul naţional care leagă Kievul de Liov.

Ruşii fac avere din exportul de armament

Exporturile de echipamente militare provenite din Rusia, unul dintre cei mai mari furnizori globali de armament, au atins un nivel record în 2012, de peste 14 miliarde de dolari, a anunţat ieri preşedintele Vladimir Putin. "În acest an, am atins un nivel record de livrări de echipamente militare", a declarat preşedintele. "Acestea reprezintă peste 14 miliarde de dolari, iar obiectivele noastre sunt depăşite", a adăugat el. Noile contracte semnate în acest an (pentru livrări ulterioare) reprezintă peste 15 miliarde de dolari, a adăugat Vladimir Putin. În 2011, livrările au atins suma de 13,2 miliarde de dolari, o sumă record, dintre care 10,7 miliarde de dolari proveniţi din exporturile întreprinderii publice Rosoboroneksport. Oficialii ruşi au estimat că schimbările de regim din lumea arabă au provocat o pierdere de patru miliarde de dolari.

Zece fetiţe afgane ucise de o mină

Zece fete cu vârste cuprinse între nouă şi 11 ani au fost ucise în explozia unei mine antipersonal pe care au lovit-o în mod accidental în timp ce adunau lemne, în estul Afganistanului. Accidentul s-a produs în provincia Nangarhar după ce o fată a lovit această mină veche cu un topor, a declarat pentru AFP Mohammad Sediq Dawlatzai, guvernatorul provinciei Shaparhar. "O mină veche datând din perioada «jihadului» (împotriva trupelor sovietice, în anii '80) a explodat, omorând zece fete şi rănind alte două", a declarat el. De la retragerea sovieticilor, în 1989, după zece ani de ocupaţie, aproape 700.000 de mine şi peste 15 milioane de diverse dispozitive explozive au fost distruse în Afganistan, potrivit unor date ONU. Însă, în pofida unor operaţiuni de deminare, peste trei decenii de conflict au transformat ţara într-una dintre cele mai "minate" din lume. Talibanii recurg la bombe artizanale, pe care le ascund de-a lungul drumurilor, vizând trupe afgane şi NATO. Acestea ucid, de asemenea, numeroşi civili.

Ahmadinejad şi-a anulat o vizită în Turcia

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, şi-a anulat duminică o vizită preconizată pentru ieri în Turcia, invocând o schimbare de ultim moment în programul său, la o zi după ce şeful Statului-Major al forţelor armatei iraniene, generalul Hassan Firouzabadi, avertizase că desfăşurarea de rachete Patriot la graniţa turco-siriană ar putea duce la un "război mondial". Ahmadinejad fusese invitat de premierul turc Tayyip Erdogan să participe la ceremoniile din oraşul Konya (centru) dedicate omagierii poetului sufit mistic Rumi din secolul al 13-lea. După cum au declarat surse diplomatice turce pentru publicaţia Today's Zaman, Ahmadinejad şi-a anulat vizita invocând schimbări neaşteptate în programul său, iar cancelaria sa nu a făcut vreun comentariu pe acest subiect.

Atentat sangeros în staţia de autobuz

Cel puţin de 17 persoane au fost ucise şi peste 70 rănite în urma exploziei unei bombe într-o staţie de autobuz din oraşul pakistanez Jamrud, situat în apropierea graniţei afgane, au anunţat ieri oficiali din cadrul serviciilor de securitate. Bomba a explodat în apropierea unei pieţe locale a oraşului, situată în districtul tribal Khyber (nord-vest), în apropierea unei staţii de autobuz, unde aşteptau mai multe persoane, au explicat oficialii. O baie de sânge, bucăţi de carne, pantofi pentru copii, cărţi pentru elevi, burqa sfâşiate şi peste douăzeci de maşini incendiate, reprezintă peisajul de la faţa locului, potrivit unui jurnalist AFP. Medicul Sameen Jan Shinwari, din spitalul local din Khyber, a precizat că 17 persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziei, inclusiv femei şi copii. Trei dintre victime au murit la faţa locului, în timp ce alte 14 au murit după ce au fost trasportate la spital. Zonele tribale din nord-vestul Pakistanului sunt considerate zone de refugiu pentru insurgenţii talibani şi grupările cu legături Al-Qaida. Aceste zone au fost locul de desfăşurare a numeroase atentate şi lansări de rachete de către avioane fără pilot (drone) americane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.