Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Hillary Clinton a suferit o comoţie cerebrală

Ziarul de Vrancea
16 dec 2012 791 vizualizări
Ea intenţiona să se retragă luna viitoare din politică

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, infectată cu un enterovirus, a suferit o comoţie cerebrală după ce a leşinat, dar în prezent se recuperează la domiciliu, a declarat un purtător de cuvânt al acesteia. Clinton "s-a deshidratat şi a leşinat, suferind o comoţie cerebrală", a anunţat Philippe Reines într-un comunicat. "Ea se recuperează la domiciliu şi va fi monitorizată periodic de medici. Urmând recomandările acestora, ea va continua să lucreze de acasă săptămâna viitoare, rămânând în contact cu Departamentul de Stat şi alţi oficiali", adaugă textul. "Ea speră să se întoarcă la muncă rapid", a precizat purtătorul de cuvânt.
La începutul săptămânii, şefa diplomaţiei americane şi-a anulat un turneu în Maroc, Tunisia şi Abu Dhabi din cauza unui enterovirus. Clinton, în vârstă de 65 de ani, călătoreşte în medie de două ori pe lună în străinătate, unde rămâne mai multe zile. Ea îşi încheie mandatul în ianuarie şi se va retrage după patru ani la conducerea principalei reţele diplomatice a lumii, în serviciul preşedintelui Barack Obama.
Având în vedere popularitatea sa internaţională şi în Statele Unite, presa americană speculează periodic asupra candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din 2016. Dar soţia fostului preşedinte Bill Clinton asigură că vrea să "înceteze cu politica" şi să revină la "viaţa privată".

Ciprul stă mai rău decat Grecia

Situaţia fiscală a Ciprului, a cincea ţară din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, este mai serioasă decât cea a Greciei, iar pericolul a fost ignorat de pieţele financiare, a declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker. "Prioritatea mea pe termen scurt pentru 2013 este Cipru. Este o problemă care nu trebuie subestimată, pentru că este mai serioasă decât Grecia. Această situaţie nu este luată în considerare de pieţele financiare internaţionale sau de presă", a spus Juncker, citat de cotidianul elen Kathimerini. Băncile din Cipru au nevoie de circa 9,3 miliarde de euro pentru recapitalizare, potivit unui raport preliminar. Fonduri de încă 6 miliarde de euro ar putea fi necesare pentru a refinanţa datorii ale statului, iar 1,5 miliarde de euro pentru acoperirea de deficite fiscale, a declarat în noiembrie ministrul de Finanţe al Ciprului, Vassos Shiarly. Totalul ar ajunge, astfel, la 16,8 miliarde de euro, aproape cât PIB-ul Ciprului, de 17,9 miliarde de euro.

Peste o mie de morţi în urma taifunului din Filipine

Bilanţul Bopha, cel mai puternic taifun care a afectat Filipinele în acest an, a depăşit pragul de 1.000 de morţi, au anunţat ieri, precizând că sute de persoane sunt în continuare dispărute. Taifunul din 4 decembrie a provocat moartea a 1.020 de persoane pe insula Mindanao (sud), devastată de inundaţii şi alunecări de teren, a anunţat şeful serviciilor de securitate civilă, Benito Ramos. Numărul persoanelor dispărute a fost revizuit, de asemenea, acesta fiind în prezent de 844 de persoane, dintre care aproximativ jumătate sunt pescari plecaţi pe mare înainte de sosirea taifunului. "Bilanţul va creşte în continuare. Am găsit multe cadavre ieri (sâmbătă), printre copaci şi dărâmături", a declarat Ramos pentru AFP. ilanţul ar putea fi mai mare decât cel al Washi, care a provocat moartea a 1.268 de persoane în decembrie 2011, în special în nordul Mindanao. Filipinele se confruntă cu o medie de 20 de furtuni sau taifunuri importante pe an, acestea producându-se în special în timpul sezonului ploios, în perioada iunie-octombrie.

Zeci de invitaţi la o petrecere, doboraţi de monoxid de carbon

Şaizeci de persoane au fost intoxicate cu monoxid de carbon, sâmbătă seara, la o petrecere privată din Lausanne, în Elveţia, a anunţat serviciul de protecţie şi salvare al poliţiei. La scurt timp după ora 23.00, s-a primit o solicitare pentru un număr mare de persoane cărora li s-a făcut rău şi care încercau să părăsească un depozit situat la subsolul unei clădiri în care se reuniseră aproximativ 100 de invitaţi. Echipele de salvare au preluat aproximativ 60 de pacienţi, dintre care unii îşi pierduseră cunoştinţa, a precizat poliţia într-un comunicat. Clădirea a fost evacută şi ventilată de pompieri. Cauzele acestei intoxicaţii nu sunt cunoscute încă. O anchetă judiciară a fost deschisă de procurorul de serviciu.

Viitorul premier al Japoniei îi avertizează pe chinezi

Shinzo Abe, cel mai probabil viitorul premier japonez, al cărui partid conservator (PLD) a obţinut ieri o victorie zdrobitoare în alegerile legislative, a avertizat China că insulele Senkaku revendicate de Beijing aparţin Japoniei. "China contestă faptul că (aceste insule) sunt o parte inerentă a teritoriului japonez. Obiectivul nostru este de a pune capăt acestei revendicări", a declarat Abe pentru postul privat de televiziune NTV, la scurt timp după anunţarea victoriei partidului său. "Noi nu avem intenţia să deteriorăm relaţiile dintre Japonia şi China", a adăugat el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.