Internațional

Ţară condamnată la CEDO pentru că a ajutat CIA să răpească un german

Ziarul de Vrancea
13 dec 2012 496 vizualizări
Macedonia va trebui să-i plătească acestuia 60.000 de euro despăgubiri. Omul, înapoiat de americani cu scuze, nu era printre cei căutaţi, dar a fost torturat cumplit în interogatorii

Macedonia a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata sumei de 60.000 de euro despăgubiri morale unui german de origine libaneză care a fost răpit la sfârşitul lui 2003 la Skopje, predat CIA şi supus unor rele tratamente mai multe luni în Afganistan. Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO, a stabilit definitiv că "Guvernul macedonean (este) responsabil de acte de tortură, rele tratamente şi extrădarea în secret" a acestui bărbat, Khaled El-Masri, în vârstă de 49 de ani, "suspectat de legături cu medii teroriste". Judecătorii de la Strasbourg au stabilit cu unanimitate că toate acestea au avut loc în urma încălcării "interdicţiei (aplicării) torturii şi unor tratamente inumane şi degradante" (articolul 3 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului), a "dreptului la libertate şi siguranţă" (articolul 5), la "respectarea vieţii private şi de familie" (articolul 8) şi la "dreptul la un recurs eficient" (articolul 13).

Khaled El-Masri afirmă că a fost victima unei operaţiuni secrete de "extrădare", în cursul căreia a fost arestat, izolat, interogat şi maltratat într-un hotel din Skopje, timp de 23 de zile, iar ulterior predat unor agenţi CIA care l-ar fi condus într-un centru secret de detenţie, în Afganistan, unde ar fi fost supus altor rele tratamente, timp de peste patru luni. Khaled El-Masri, care suferă de probleme de natură psihiatrică, nu a fost prezent la audiere. Potrivit avocaţilor săi, în prezent acesta este deţinut în Germania, într-un caz de drept comun.

În 2010, un fost ministru macedonean a confirmat pentru CEDO că autorităţile din ţara sa, "acţionând în virtutea unui mandat internaţional de arestare valabil emis de către autorităţile americane, l-au arestat pe petiţionar, după care l-au deţinut în secret", la Skopje. El a adăugat că cel vizat a fost predat ulterior, la 23 ianuarie 2004, unei "echipe de extrădare" CIA pe aeroportul din Skopje, şi că a părăsit teritoriul macedonean la bordul unui avion închiriat de către CIA. Khaled El-Masri a fost, într-un final, eliberat şi adus din Afganistan către Germania, via Albania, la 29 mai 2004. Autorităţile americane au admis, ulterior, că a fost vorba despre o "neînţelegere" cu privire la acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.