Internațional

Dau ruşii lovitura cu un smartphone?

Ziarul de Vrancea
12 dec 2012 726 vizualizări
Dacă le iese figura, dispozitivul va în galeria celor mai de succes invenţii ruseşti, putand întrece chiar Kalaşnikovul, cea mai celebră marcă rusească din toate timpurile - scrie Wall Street Journal

Cea mai cunoscută realizare tehnologică rusească de până acum, pistolul-mitralieră Kalaşnikov, este pe cale să fie egalată de un smartphone ambiţios cu sistem de operare Android şi specificaţii de top, dezvoltat de o firmă desprinsă anul trecut din compania naţională de apărare din Rusia.
Compania Yota Devices, cu 35 de ingineri şi un buget de numai 25 de milioane de dolari, lucrează din luna mai la transformarea proiectului în realitate, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Telefonul, care nu a fost încă "botezat", este prezentat de ruşi drept un produs inovator care ar putea influenţa următoarea generaţie de smartphone-uri. Principala inovaţie propusă de Yota este un al doilea ecran alb-negru, de tipul e-ink (cerneală electronică), aşezat pe partea din spate a dispozitivului.
Tehnologia, regăsită în mod tradiţional pe dispozitive de tip e-reader, aduce un consum de energie cu mult mai redus decât display-urile tradiţionale. Ecranul de pe spate ar urma să fie utilizat strict pentru afişarea de informaţii importante pentru utilizator cu un consum cât mai scăzut de energie, astfel fiind promisă o durată mai îndelungată de utilizare după încărcarea bateriei.
Dispozitivul este echipat cu sistemul de operare Android 4.1 "Jelly Bean" şi ar urma să coste aproximativ 500 de dolari, ceva mai puţin decât cele mai exclusiviste modele de pe piaţă. Preţul telefonului, dar mai ales specificaţiile tehnice prezentate de compania rusă, îl încadrează însă în segmentul premium.
Pe lângă display-ul economic de pe spate, smartphone-ul rusesc se laudă cu un procesor Qualcomm cu patru nuclee, de ultimă generaţie, o cameră de 12 megapixeli şi un ecran principal LCD cu diagonala de 4,3 inci. Inginerii ruşi par astfel să răspundă unui segment de piaţă neglijat în bună măsură de marii producători, prezentând un smartphone Android cu speficicaţii premium, dar cu un ecran mic faţă de vârfurile de gamă propuse de companii precum Samsung sau HTC.
Echiparea smartphone-urilor cu ecrane pe ambele părţi nu este o noutate completă în industrie, astfel de modele fiind lansate în trecut pe pieţele asiatice, dar fără succes.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.