Internațional

Coreea de Nord ia lumea prin surprindere

Ziarul de Vrancea
12 dec 2012 576 vizualizări
Regimul comunist de la Phenian a reuşit lansarea unui satelit, de fapt testarea unei rachete cu rază lungă de acţiune. Liderii nord-coreeni susţin că îşi vor continua programul spaţial "paşnic", pentru că face parte dintr-un plan general de "construcţie economică şi de ameliorare a nivelului de viaţă al populaţiei"

În ciuda ştirilor de presă care anunţau demontarea instalaţiilor de lansare a rachetei, Coreea de Nord a lansat-o ieri dimineaţă. Un satelit civil de observare terestră a ajuns astfel pe orbită, susţine regimul comunist, confirmand astfel un succes, după testul similar din aprilie încheiat cu un eşec. Comunitatea internaţională afirmă însă că lansarea constituie un nou test de rachetă balistică. Guvernul japonez a confirmat că racheta nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.
"Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (...) la 12 decembrie a reuşit" şi "satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut", a precizat agenţia oficială nord-coreeană. Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean. Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui "program special". Acest tip de programe este rar şi rezervat unor ocazii excepţionale cum ar fi anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il în decembrie 2011.

Sfidarea

Coreea de Nord şi-a reafirmat "dreptul legitim" de a lansa rachete de uz civil şi a asigurat că îşi va continua programul spaţial în pofida sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU a cărui autoritate în materie o contestă. "Nu contează ce spun ceilalţi, noi vom continua să ne exercităm dreptul legitim de a lansa sateliţi", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe după tirul reuşit al unei rachete cu rază lungă de acţiune, care a generat un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale.
Purtătorul de cuvânt, citat de agenţia oficială KCNA, a insistat asupra caracterului "paşnic" al programului spaţial nord-coreean, care se înscrie într-un plan general de "construcţie economică şi de ameliorare a nivelului de viaţă al populaţiei".
El a criticat "forţe ostile" Phenianului, care contestă "dreptul de utilizare a spaţiului aerian în scopuri paşnice (...), universal recunoscut de dreptul internaţional şi reflectând voinţa unanimă a comunităţii internaţionale". "Această problemă nu ţine, deci, de un domeniu în care Consiliul de Securitate al ONU poate să spună una sau alta", a adăugat purtătorul de cuvânt, în timp ce ambasadori ai statelor membre ale Consiliului urmau să se reunească de urgenţă, la New York.

Reacţia lumii

Reacţii imediate au fost formulate la Washington, Moscova, ONU şi chiar Beijing, în timp ce Uniunea Europeană a anunţat că va înăspri sancţiunile împotriva statului comunist.
Tirul de rachetă cu rază lungă de acţiune este perceput drept o ameninţare directă de către Statele Unite, care au denunţat un act "extrem de provocator" încălcând rezoluţiile 1.718 şi 1.874 ale ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene a avertizat Washingtonul împotriva unei strategii de "confruntare (care) nu va fi de niciun ajutor pentru a soluţiona ceva". "Noi sperăm că toate ţările vizate vor da dovadă de raţiune şi îşi vor păstra calmul, pentru a evita ca situaţia să ia o întorsătură nedorită", a spus el.

Temeri serioase în Japonia

Ministrul japonez al Apărării a insistat asupra necesităţii ca Japonia să dispună de un sistem antirachetă performant, în faţa "progreselor tehnice" ale Coreei de Nord. "Este necesar să avem un sistem operaţional antirachetă, care să ofere capacităţi sporite", a declarat Satoshi Morimoto într-o conferinţă de presă. Japonia, împreună cu Statele Unite, apreciază că regimul de la Phenian prezintă ca experiment al lansării unui satelit ceva care în realitate reprezintă o lansare a unei rachete balistice destinată testării tehnologiilor nord-coreene. "Dacă se consideră că este vorba despre un model de rachetă similar celui eşuat în aprilie, ne va fi clar că nu doar tehnologiile de lasare, ci şi cele ale rachetei în ansamblu au progresat, ceea ce atrage după sine diverse probleme de securitate pentru ţările aflate în vecinătate, inclusiv Japonia", a explicat Morimoto.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.