Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Marea Britanie legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Ziarul de Vrancea
11 dec 2012 480 vizualizări
Guvernul britanic a anunţat marţi un proiect de lege care autorizează căsătoria civilă între persoane de acelaşi sex şi oferă posibilitatea religiilor care doresc, cu excepţia Bisericii Anglicane, majoritare în ţară, să căsătorească cupluri de persoane de acelaşi sex

Această "evoluţie istorică va însemna că, pentru prima dată, cupluri de acelaşi sex vor putea să se căsătorească prin ceremonii civile", relevă un document al Ministerului Culturii. "Căsătoria va fi deschisă tuturor, potrivit propunerii noastre", a declarat ministrul Culturii Maria Miller, care intenţionează să prezinte proiectul în Parlament la începutul anului viitor. "Eu cred că dacă două persoane doresc să îşi arate dragostea şi angajamentul reciproc, statul nu trebuie să le ridice un obstacol în cale. Aceste schimbări vor consolida căsătoria în societatea noastră", a adăugat ea, apreciind că acest proiect va permite "construirea unei societăţi mai juste pentru toţi". Textul va permite diverselor confesiuni, cu excepţia Bisericii Anglicane, să opteze să căsătorească sau nu cupluri de persoane de acelaşi sex. La fel ca Biserica Anglicană, Biserica Catolică se opune căsătoriei între homosexuali. Însă alte religii, ca cea a quakerilor, dar şi anumite curente liberale ale iudaismului sunt deschise căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Polonia se plange la UE că Rusia nu-i înapoiază avionul prezidenţial prăbuşit

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, cere ajutorul Uniunii Europene pentru a convinge Rusia să restituie resturile avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk în aprilie 2010, informează site-ul postului Radio Polonia. Resturile avionului prezidenţial polonez prăbuşit în apropierea aeroportului din Smolensk pe 10 aprilie 2010 rămân în custodia anchetatorilor ruşi. Accidentul s-a soldat cu moartea a 96 de persoane, inclusiv a fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, i-a cerut lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, să ridice această problemă cu ocazia summitului UE-Rusia. "Dat fiind că iniţiativele de comunicare cu Rusia nu au produs efecte, suntem nevoiţi să ridicăm problema la nivel internaţional", a explicat Sikorski. "Polonia speră că Rusia va recunoaşte că epava avionului nu mai trebuie examinată şi poate fi restituită Poloniei", a spus Sikorski.

Eurodeputată la un pas să rămană fără imunitate pentru declaraţii despre islam

Franţa a solicitat Parlamentului European (PE) să anuleze imunitatea parlamentară eurodeputatei de extremă dreapta Marine Le Pen, în urma unor declaraţii, în 2010, prin care aceasta făcea o paralelă între rugatul pe stradă şi Ocupaţia nazistă. "Ministerul Justiţiei a transmis la 26 noiembrie preşedintelui PE Martin Schultz o solicitare în vederea unui vot prin ridicarea mâinii cu privire la doamna Le Pen", a declarat pentru AFP Pierre Rancé, un purtător de cuvânt al ministerului. Potrivit unei surse apropiate de dosar, această cerere este legată de declaraţii pe care Marine Le Pen le-a făcut la 10 decembrie 2010, la Lyon (centru-est), stabilind o paralelă între rugatul pe stradă şi Ocupaţie.

Cel puţin 13 morţi după prăbuşirea unui pod în Africa de Sud

Treisprezece persoane şi-au pierdut viaţa în Africa de Sud ca urmare a prăbuşirii unui pod, cauzată de ploile masive, au anunţat autorităţile. "Mai multe maşini au fost distruse după prăbuşirea podului, iar 13 persoane şi-au pierdut viaţa", a declarat Jabu Mabuza, purtător de cuvânt regional al servicilor de securitate publică. "Scafandrii sunt încă la faţa locului încercând să recupereze alte cadavre", a adăugat acesta. Mai multe persoane au fost salvate şi transportate la spital. Trei dintre ele se află în stare critică. Ploile torenţiale s-au abătut asupra regiunii în după-amiaza zilei de luni, provocând prăbuşirea podului, însă prejudiciul nu poate fi încă estimat, având în vedere nivelul ridicat al apei. Mai multe regiuni sud-africane au fost atinse de precipitaţii începând cu ziua de duminică, în timp ce sezonul ploios abia acum începe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.