Internațional

Sudanul se crede spionat de un vultur dotat cu GPS

Ziarul de Vrancea
11 dec 2012 600 vizualizări
Pasărea face parte dintr-un proiect prin care Universitatea Ebraică din Ierusalim studiază parcursul zburătoarelor

Autorităţile sudaneze au capturat un vultur dotat cu echipamente electronice, iar Guvernul de la Khartoum susţine că pasărea este folosită de Israel pentru spionarea Sudanului. Potrivit ziarului egiptean El Balad, vulturul a fost prins în oraşul Kereinek din regiunea Darfur (vestul Sudanului). Pe vultur au fost descoperite echipamente electronice alimentate cu baterii solare şi care permit transmiterea de imagini prin satelit. De asemenea, vulturul avea şi un dispozitiv de poziţionare de tip GPS. Conform ziarului Haaretz, serviciile de securitate sudaneze au descoperit că echipamentele electronice au sigla Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Ohad Hazofe, un expert de la Autoritatea israeliană pentru protecţia naturii, a explicat pentru site-ul Ynetnews că o sută de vulturi sunt dotaţi cu astfel de echipamente în scopul monitorizării parcursului, dar nu au şi camere de luat vederi. "Aceasta este singura cale prin care am ştiut că s-a întamplat ceva cu pasărea - dintr-o dată s-a oprit din zbor şi a început să se mişte la nivelul solului", a declarat Ohad Hazofe. În octombrie, Sudanul a atribuit Israelului un raid aerian care a vizat o uzină de armament situată la periferia capitalei Khartoum, unde ar fi asamblate rachete şi alte tipuri de arme care ar fi transferate mişcării Hamas, în Fâşia Gaza.

O descoperire similară a fost făcută anul trecut în Arabia Saudită, presa naţională anunţand că o pasăre a fost "arestată" sub suspiciunea de spionaj, ca parte a unui posibil "complot sionist". Oficialii saudiţi au acceptat explicaţiile israeliene că pasărea era parte a unui studiu privind migraţia, respingand speculaţiile din media.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.