Internațional

Întoarcerea lui Berlusconi sperie economia italiană

Ziarul de Vrancea
11 dec 2012 494 vizualizări
Fostul premier a denunţat diferenţa mare dintre dobânzile Italiei şi cele ale Germaniei descriind-o drept "o escrocherie". Această diferenţă a crescut chiar după anunţul făcut de Silvio Berlusconi privind revenirea sa în cursa pentru conducerea guvernului de la Roma

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care vrea să revină la putere pentru un al şaselea mandat, a afirmat într-un interviu că indicele privind diferenţa dintre dobânzile datoriei de stat a Italiei şi cele ale Germaniei este o escrocherie, iar economia mergea mai bine înainte de demisia sa. Berlusconi a demisionat anul trecut din funcţia de premier, după ce costurile de finanţare ale Italiei au urcat la recorduri istorice pe fondul temerilor investitorilor de pe pieţele financiare privind gradul ridicat de îndatorare al Italiei şi stagnarea prelungită a economiei. După demisia sa a fost instalat un guvern de tehnocraţi condus de Mario Monti, actualul premier, susţinut în parlament tot de partidul lui Berlusconi.

"În spatele crizei a fost o strategie germană"

"Guvernul Monti a urmat politica centrată pe Germania, pe care Europa a încercat să o impună altor state şi care a produs o criză mult mai rea decât pe timpul când eram noi la putere", a declarat Berlusconi (76 de ani) într-un interviu difuzat ieri de Canale 5, unul dintre posturile de televiziune deţinute de grupul Mediaset, deţinut chiar de el. Berlusconi a afirmat că atenţia excesivă acordată diferenţei dintre randamentele obligaţiunilor italiene şi cele ale titlurilor germane cu maturitate similară a fost unul dintre motivele folosite cu un an în urmă pentru răsturnarea guvernului său. Spread-ul a atins maximul istoric de 5,756 puncte procentuale (575,6 puncte de bază) pe 9 noiembrie 2011, Berlusconi anunţându-şi câteva zile mai târziu demisia şi sprijinirea unui guvern de tehnocraţi.

"Nu ar trebui să mai vorbim despre această escrocherie. Înainte nu vorbeam deloc despre asta. De ce contează? A fost folosită pentru a încerca răsturnarea unui guvern cu majoritate, votat de italieni. În spatele crizei a fost o strategie germană", a spus fostul premier.

Berlusconi şi-a ascuţit retorica anti-europeană după ce a anunţat că îşi retrage susţinerea pentru Cabinetul Monti şi că va încerca să obţină un nou mandat de premier, al şaselea. Monti şi-a anunţat intenţia de a demisiona, din moment ce nu mai are susţinere parlamentară.

O ţară îndatorată pană peste cap

Diferenţa dintre costurile de finanţare ale Italiei şi cele ale Germaniei, sau prima de risc, a crescut cu 0,4 puncte procentuale în ultima săptămână, la 3,42 puncte procentuale, din cauza incertitudinii generate de revenirea lui Berlusconi în centrul atenţiei. Randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani era ieri de 4,75%, în scădere uşoară după ce a crescut puternic luni, cu aproape 0,3 puncte procentuale, în prima zi de tranzacţionare după ce Monti a anunţat că intenţionează să demisioneze.
Datoria de stat a Italiei este de peste 126% din PIB, costul anual asociat acesteia fiind de aproximativ 5% din PIB. Trezoreria de la Roma va trebui să atragă anul viitor de pe pieţe peste 400 miliarde euro pentru a acoperi datoriile ajunse la scadenţă şi pentru a finanţa deficitul bugetar.

PDL-ul lui Berlusconi nu are nici 14% în sondaje

Monti a declarat sâmbătă că îşi va depune demisia după aprobarea bugetului pe 2013. Liderii Senatului au programat votul pentru 18 decembrie, Camera Deputaţilor urmând să voteze în zilele ce vor urma. Preşedintele Giorgio Napolitano va dizolva apoi Parlamentul, iar Monti va rămâne premier interimar pentru a organiza alegeri generale - care ar putea fi convocate pe 17 sau 24 februarie.

Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de institutul SWG, partidul lui Berlusconi, Il Popolo della Libertà, ar obţine mai puţin de 14% în alegerile generale. Formaţiunea de centru-dreapta încearcă însă să-şi crească şansele prin încheierea unor alianţe şi şi-ar putea schimba denumirea înaintea votului. "Il Popolo della Libertà este un nume frumos, dar toată lumea foloseşte «PDL», un acronim care nu transmite nicio emoţie", se plânge fostul premier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.