Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Întoarcerea lui Berlusconi dă un branci Italiei spre marginea prăpastiei

Ziarul de Vrancea
10 dec 2012 566 vizualizări
Costurile de împrumut ale Italiei cresc, iar cotaţiile băncilor scad

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a confirmat la sfârşitul săptămânii trecute că vrea să revină în fruntea executivului, iar anunţul şi decizia actualului premier de a demisiona, după ce partidul lui Berlusconi i-a retras sprijinul, au lovit ieri puternic bursa şi obligaţiunile Italiei. Berlusconi, liderul italian cu cea mai lungă perioadă în fruntea ţării după Al Doilea Război Mondial, a fost nevoit să renunţe la postul de premier în urmă cu un an, fiind înlocuit de actualul şef al executivului, Mario Monti. "Nimeni nu-l poate învinge pe Silvio Berlusconi. Un om mai slab ar fi fost afectat după ce a fost nevoit să se retragă din postul de premier, de un proces în desfăşurare legat de un scandal sexual sau de o condamnare pentru fraudă", potrivit CNBC.

Berlusoni susţine că a fost "asediat" de cereri pentru a reveni în politică. "Situaţia în prezent este mult mai gravă decât era în urmă cu un an, când am părăsit guvernul dintr-un sentiment de responsabilitate şi dragoste faţă de ţară. Nu-mi pot lăsa ţara să alunece într-o spirală de recesiune fără sfârşit. Nu se poate continua astfel", a adăugat el. Consecinţele în piaţa financiară ale revenirii lui Berlusconi şi ale unei retrageri mai rapide a actualului premier tehnocrat, Mario Monti, au devenit evidente ieri. Acţiunile pe bursa de la Milano au scăzut cu 2,5%, iar randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat puternic, cu circa un sfert de punct procentual, la 4,75%. Tranzacţiile cu acţiuni ale băncilor italiene Monte Paschi, UBI Banca şi Banca Pop Milano au fost suspendate, după ce au înregistrat scăderi de circa 5%.

Premierul Monti a afirmat că va demisiona după aprobarea legii bugetului, aşteptată pentru sfârşitul lunii decembrie. Alegerile ar putea avea loc la sfârşitul lunii februarie sau în prima parte a lunii mai. Programul economic al lui Monti a fost întâmpinat cu aprobare de pieţele financiare, însă probleme Italiei sunt departe de a fi rezolvate, notează CNBC. ţara are un nivel de îndatorare de 120% din PIB şi se află în recesiune.

Pentru premierul rus, anchetatori sunt nişte "ticăloşi"

Disensiuni în cadrul puterii ruse au ieşit la iveală ieri, după ce premierul Dmitri Medvedev, al cărui microfon a rămas deschis, i-a numit pe anchetatori "nemernici", într-o înregistrare postată pe Internet. "Nu vă faceţi griji, totul va fi bine. Sunt nişte ticăloşi, aşa că vin să îţi percheziţioneze casa la ora 8 dimineaţa", a declarat Medvedev, potrivit acestei înregistrări realizate în pauza unui interviu difuzat vineri de mai multe televiziuni ruse. Medvedev a răspuns întrebărilor unui jurnalist, referitoare la justificarea unei percheziţii efectuate în dimineaţa aceleiaşi zile de către membri ai Comisiei de anchetă la domiciliul unui realizator al unui documentar al opoziţiei ruse. A doua zi, Comitetul de Anchetă, structură importantă a statului, similară FBI-ului american, aflată sub tutela Kremlinului, şi-a exprimat nemulţumirea într-un comunicat nu foarte diplomatic. "Este foarte surprinzător să auzi comentarii care nu doar insultă achetatorii Comisiei de anchetă ruse, ci totodată pun în discuţie autoritatea ansamblului de forţe de ordine de pe teritoriul tării", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt, Serghei Markin.

Frigul a făcut deja zeci de victime în Europa

Zece persoane au murit din cauza frigului în nord-vestul Poloniei, în contextul în care temperaturile au coborât sub minus 12 grade Celsius pe timp de noapte. Victimele erau majoritatea persoane fără adăpost sau aflate în stare de ebrietate. "Uneori un telefon poate salva o viaţă", îndeamnă poliţia poloneză, cerând cetăţenilor să sune la serviciile de urgenţă, în cazul în care observă persoane aflate în dificultate. Frigul a reprezentat cauza probabilă şi a morţii unui bărbat, în vârstă de 64 de ani, al cărui cadavru a fost găsit sâmbătă lângă Krosno, în provincia Podkarpackie (sud). "Bărbatul nu s-a mai întors de la muncă. După câteva ore, familia a alertat autortăţile, care au început căutările. A fost găsit sâmbătă după-amiaza", a declarat Jacek Kocan, un purtător de cuvânt al poliţiei locale, adăugând că se pare că bărbatul a alunecat, a căzut pe gheaţă şi şi-a pierdut cunoştinţa. Persoane au murit din cauza frigului şi în Cehia şi Balcani, în ţări ca Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina, numărul victimelor fiind de cateva zeci, înaintea unui nou val de frig care va traversa Europa.

Ruşii îşi fac poliţie militară, pentru pază

Poliţia militară, o nouă structură de securitate, a fost înfiinţată în Rusia, sub tutela Ministerului Apărării, structură care va fi condusă de adjunctul ministrului Apărării, generalul Arkadi Bahin. "Eu voi coordona activitatea poliţiei militare. Înfiinţarea acesteia va fi bazată pe includerea persoanelor antrenate profesionist - de la ofiţeri la soldaţi, care vor sta de gardă 24 de ore din 24, alternând cu antrenamentul de luptă", a explicat Bakhin jurnaliştilor. Generalul a subliniat că poliţia militară va fi însărcinată de asemenea cu apărarea depozitelor, arsenalurilor şi bazelor Ministerului Apărării. "Implicarea profesioniştilor ne va permite eficientizarea serviciului". Cu toate acestea, "nu vom permite periclitarea activităţii organelor de anchetă şi supraveghere", a precizat adjunctul Ministrului Apărării.

Autoincendierile în Tibet continuă cu o victimă de doar 16 ani

O elevă de liceu din Tibet, în vârstă de 16 ani, şi-a dat foc. Drama s-a produs duminică seara, înaintea orei 19.00 (13.00, ora României), în prefectura Huangnan, o regiune a provinciei Qinghai (nord-vest), populată în proporţie de 68 la sută de tibetani, care a devenit centru al protestelor faţă de dominaţia chineză. Agenţia oficială de ştiri a precizat că trupul tinerei a fost incinerat patru ore mai târziu, iar cenuşa acesteia a fost predată familiei, adăugând că autorităţile au decis să deschidă o anchetă asupra acestui caz. Peste 90 de tibetani şi-au dat foc sau au încercat să facă acest lucru din 2009 încoace, în regiunile tibetane din China, conform grupurilor de apărare a drepturilor omului. Majoritatea celor care şi-au dat foc au decedat. Numărul unor astfel de cazuri a crescut în noiembrie, când a avut loc congresul Partidului Comunist la Beijing. Potrivit unei liste parţiale de decese, întocmită de orgnizaţia neguvernamentală Free Tibet, din Londra, adolescenta tibetană, în vârstă de 16 ani, este una dintre cele mai tinere persoane care s-au autoincendiat. Agenţia China Nouă a anunţat că doi tibetani, dintre care unul era călugăr al mănăstirii Kirti din Sichuan, au fost arestaţi, duminică, pentru că au încurajat opt persoane să îşi dea foc, dintre care trei au murit. Numeroşi tibetani consideră că extinderea dominaţiei Han, etnie majoritară în China, şi represiunile asupra culturii şi religiei lor ar trebui să fie oprite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.