Internațional

Apa şi alimentele, motive de război peste 15-20 de ani

Ziarul de Vrancea
10 dec 2012 559 vizualizări
Consiliul Naţional de Informaţii al SUA anticipează posibile conflicte pentru cele două tipuri de resurse. Există însă şi varianta pozitivă: "o Chină democrată şi un Iran reformat"

Aproape două treimi din populaţia lumii va trăi în oraşe până în 2030, cea mai mare parte urmând să aparţină clasei mijlocii, conectată prin tehnologie şi protejată de un sistem avansat de sănătate, în timp ce SUA şi China vor coopera probabil pentru a rămâne în frunte. Acesta este cel mai bun scenariu menţionat într-un raport, Global Trends 2030, făcut public ieri de Consiliul Naţional de Informaţii al administraţiei americane.
În cel mai prost scenariu, creşterea populaţiei va duce la conflicte pentru apă şi alimente, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, iar instabilitatea va contribui la colapsul economiei globale.

Oamenii vor fi mai bine educaţi

Studiul reprezintă analiza comunităţii de informaţii privind direcţiile spre care se va îndrepta lumea în următorii 15-20 de ani, menită a-i ajuta pe decidenţii politici pentru a se pregăti de cele mai bune sau cele mai proaste scenarii de viitor. Un punct pozitiv pentru SUA este independenţa energetică. "Cu ajutorul gazelor de şist, SUA vor avea suficiente gaze naturale pentru a acoperi nevoile interne şi pentru a genera potenţiale exporturi globale în următoarele decenii", se arată în raport.
Printre scenarii se numără şi cel care anticipează o creştere a clasei mijlocii la nivel global, care va fi mai bine educată, conectată prin intermediul tehnologiei şi cu o stare de sănătate mai bună datorită progreselor din medicină. Puterea nu va mai aparţine unui grup restrâns de naţiuni, ci va fi împărţită între reţele şi coaliţii de ţări.
În ţări cu natalitate scăzută şi cu o populaţie care îmbătrâneşte, aşa cum sunt SUA, creşterea economică ar putea încetini. Circa 60% din populaţia lumii va trăi la oraşe.

Cine e vulnerabil la lipsa apei

Resursele de alimente, apă şi energie se vor reduce. "Aproape jumătate din populaţia lumii va locui în zone care vor avea probleme severe cu apa", se menţionează în raport. Africa şi Orientul Mijlociu se vor confrunta cu cele mai mari riscuri de a suferi de lipsuri de alimente şi apă, China şi India urmând să se numere de asemenea printre statele vulnerabile.
Printre crizele anticipate se numără îngrijorarea privind colapsul economic global, confruntările între naţiunile care nu se adaptează suficient de repede şi posibila extindere a instabilităţii din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud spre restul lumii. Tehnologia este văzută ca o posibilă soluţie pentru a preveni unele din aceste conflicte, impulsionând productivitatea pentru a genera venituri în ciuda creşterii populaţiei, a extinderii oraşelor şi a schimbărilor climatice.

Două lebede negre şi două albe

Raportul citat de Agerpres atrage atenţia asupra efectelor cel mai probabil catastrofale ale aşa-numitelor "lebede negre", evenimente extraordinare care pot schimba cursul istoriei. Printre acestea se numără o pandemie severă care poate ucide milioane de persoane în doar câteva luni şi o accelerare a schimbărilor climatice care ar îngreuna procesul de a asigura alimente pentru întreaga populaţie a lumii.
Două evenimente pozitive sunt de asemenea menţionate, printre care "o Chină democrată şi un Iran reformat", ceea ce ar putea aduce o mai mare stabilitate globală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.