Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Hugo Chavez s-a îmbolnăvit la loc

Ziarul de Vrancea
9 dec 2012 585 vizualizări
La două luni după ce a fost reales, preşedintele Venezuelei a anunţat o recidivă a cancerului de care suferă

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat sâmbătă seara o nouă recidivă a cancerului de care suferă, necesitând "o nouă intervenţie chirurgicală" la Havana, unde a şi plecat ieri. Chavez, în vârstă de 58 de ani, aflat la putere începând din 1999, l-a desemnat pe vicepreşedintele Nicolas Maduro ca posibil succesor, solicitând venezuelenilor să voteze pentru acesta în cazul în care va fi declarat inapt pentru exercitarea funcţiei.
"Din cauza altor câtorva simptome, am decis împreună cu echipa medicală să procedăm la examene (...). Din nefericire, în acest bilanţ exhaustiv, a apărut prezenţa câtorva celule maligne recente", a declarat Chavez pentru un post de radioteleviziune. "Este absolut indispensabil să fiu supus unei noi intervenţii chirurgicale, care este necesar să aibă loc în zilele următoare", a adăugat el. Medicii săi au preconizat că aceasta va avea loc la sfârşitul săptămânii, a dezvăluit preşedintele.
"Dacă se întâmplă ceva care să mă facă să fiu declarat inapt în vreun fel, Nicolas Maduro se află în situaţia de a asuma, aşa cum impune Constituţia, perioada" de interimat până la convocarea de noi alegeri. "Îl veţi alege pe Maduro preşedinte al Republicii, dacă veţi acţiona potrivit sentimentelor mele", a declarat Hugo Chavez.
După ce a fost reales la 7 octombrie, şeful statului s-a retras temporar din viaţa publică, din cauza problemelor de sănătate care au început cu un diagnostic de cancer, la jumătatea lui 2011, în urma căruia s-a declarat vindecat în două rânduri.

Militar român rănit în Afganistan

O patrulă aparţinând Batalionului 2 Manevră, aflată în misiune de cercetare a unui pod, pe autostrada A1, în provincia Zabul din Afganistan, a fost atacată cu armament de infanterie, în urma schimbului de focuri caporalul Daniel-Gheorghe Tuică fiind rănit în zona gâtului, starea lui fiind stabilă. Potrivit unui comunicat de presă al MApN, patrula aparţinând Batalionului 2 Manevră a fost atacată, duminică, în jurul orei 14.25 (ora României). "În urma schimbului de focuri, caporalul Daniel-Gheorghe Tuică a fost rănit în zona gâtului. Militarului i s-a acordat primul ajutor, apoi a fost evacuat de urgenţă, cu un elicopter MEDEVAC, la Spitalul Militar din baza Lagman, pentru investigaţii de specialitate, starea lui fiind stabilă", se arată în comunicat. Militarul, în vârstă de 29 de ani, este căsătorit, face parte din Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" şi a mai participat în teatrul de operaţii din Afganistan, în anul 2010, menţionează sursa citată.

Ambasada României din Siria s-a mutat în Liban

Cea mai mare parte a personalului Ambasadei României la Damasc, inclusiv ambasadorul, a fost relocată la Beirut, în Republica Libaneză, din raţiuni de securitate, informează MAE, precizând că în capitala Siriei va fi menţinut personal consular. Ministerul reiterează apelul către cetăţenii români să părăsească cât mai curând posibil teritoriul sirian prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale. Siria se confruntă de 20 de luni cu un conflict devastator, declanşat de o revoltă populară care s-a militarizat, în decursul timpului, în faţa unei reprimări din partea regimului. Peste 42.000 de persoane au fost ucise în această perioadă, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene.

Ruşii au "scăpat" un satelit înainte să-l aşeze pe orbită

Rusia a ratat ieri amplasarea pe orbită a unui satelit de comunicaţii, un nou eşec al industriei spaţiale ruse, care a acumulat un anumit număr de astfel de evenimente în ultimii ani. "La 9 decembrie, în timp ce ne apropiam de amplasarea pe orbită a unui satelit, Yamal-402, acesta s-a desprins de racheta cu rază lungă de acţiune cu patru minute mai devreme", a anunţat agenţia spaţială Roskosmos într-un comunicat. Satelitul rămâne, totuşi, sub control şi ar urma să poată să fie repus pe orbită cu ajutorul propriilor motoare, a declarat pentru agenţia rusă Interfax o sursă din cadrul industriei spaţiale ruse. "Este neplăcut, dar nu catastrofal", a declarat sursa, recunoscând totodată că manevra, care ar putea să necesite trei zile, va scurta durata de viaţă a satelitului. Yamal-402, care a fost lansat sâmbătă de pe cosmodromul de la Baikonur, în Kazahstan, aparţine Gazprom Space Systems, o filială spaţială şi pentru telecomunicaţii a gigantului în domeniul gazelor, şi urma să deservească telecomunicaţii în Rusia, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Rusia s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de eşecuri în cadrul lansării de sateliţi sau vehicule-cargo către Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Însă toate misiunile cu pasageri s-au desfăşurat fără probleme.

Preşedintele Egiptului şi-a anulat decretul controversat

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a anulat sâmbătă seară decretul prin care şi-a acordat puteri sporite, provocând o gravă criză politică, a anunţat un participant la o întâlnire între şeful statului şi personalităţi politice. "Decretul constituţional este acum anulat", a asigurat după întâlnire Selim al-Awa, un politician islamist, într-o conferinţă de presă la preşedinţie. În schimb, Morsi a confirmat data de 15 decembrie pentru organizarea unui referendum asupra unui proiect controversat de constituţie, întrucât modificarea este legal imposibilă, a adăugat el. "Preşedintele a fost prezent pe tot parcursul întâlnirii şi a spus că acceptă şi se angajează să respecte deciziile luate", a raportat Awa. Decretul, emis de şeful statului la 22 noiembrie, a provocat un val puternic de proteste în Egipt, însoţite de manifestaţii devenite uneori violente, cu moartea a şapte persoane în noaptea de miercuri spre joi la Cairo.

Ninsoarea a afectat şi testarea rachetei nord-coreene cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord a suspendat toate pregătirile în vederea lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune, prevăzută iniţial în cursul lunii decembrie, de la un poligon situat în nord-vestul ţării. Cu câteva ore mai înainte, Phenianul a anunţat o amânare a acestui proiect, condamnat de către o parte a comunităţii internaţionale, evocând "probleme", fără îndoială de natură tehnică sau legate de ninsori abundente, apreciază experţi sud-coreeni. "Ne aflăm, în prezent, în stadiul final al pregătirilor de lansare", a anunţat Comisia pentru Tehnologie Spaţială. "Dar, în cursul pregătirilor, au apărut anumite probleme, un lucru care i-a constrâns pe cercetătorii şi inginerii noştri să ia în calcul, în mod serios, posibilitatea unei reajustări a perioadei de lansare", a adăugat aceasta, fără să ofere alte precizări. În opinia unor experţi, tirul, prevăzut în intervalul 10-22 decembrie, este amânat nu din cauza unor presiuni internaţionale, ci din cauza unor îngrijorări de natură tehnică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.