Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Zbor dus-întors pe Lună: 750.000.000 de dolari, biletul

Ziarul de Vrancea
7 dec 2012 543 vizualizări
Cursa regulată cu racheta ar urma să fie introdusă cel mai tarziu în 2020

Doi foşti oficiali ai NASA au anunţat că intenţionează să ofere publicului şansa de a călători spre Lună până la finalul acestui deceniu. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la 40 de ani de la ultima aselenizare umană.
În ultimii ani, zborurile spaţiale au încetat să mai fie monopolizate de guvernele lumii, după ce mai multe companii private au reuşit să lanseze cu succes rachete pe orbita Pământului. În SUA, agenţia spaţială americană a scos din uz navetele spaţiale, fiind nevoită să plătească Rusiei sume considerabile pentru a putea trimite oameni şi echipamente spre Staţia Spaţială Internaţională cu ajutorul navetelor ruseşti. Recent, NASA a apelat şi la o navetă construită şi operată de compania privată SpaceX.

Cei doi foşti oficiali ai NASA au fondat compania Golden Spike, având ca scop efectuarea de noi călătorii spaţiale. Numele companiei face aluzie la bucata de fier cu care a fost finalizată prima cale ferată care a traversat SUA, cei doi astronauţi dorind, la rândul lor, să ofere oamenilor noi posibilităţi de explorare, la fel ca prima cale ferată transcontinentală.
Compania estimează că o călătorie dus-întors până la Lună va costa aproximativ 1,5 miliarde de dolari, cheltuielile fiind aproximativ egale cu cele necesare programelor spaţiale guvernamentale pentru a trimite roboţi pe Lună. Deoarece fiecare expediţie va avea la bord doi astronauţi, fiecare pasager va plăti 750 de milioane de dolari. "Acest preţ acoperă costurile iniţiale, testele de zbor şi ne permite să avem parte de un profit sănătos. Am efectuat un studiu de piaţă şi am ajuns la concluzia că aproximativ 15-25 de guverne sunt interesate", a explicat Dr. Alan Stern, CEO-ul companiei, potrivit descopera.ro.

Dacă şi-ar dori, Michelle Obama ar putea deveni senator

Michelle Obama, Prima Doamnă a Statelor Unite, ar putea câştiga în alegeri postul de senator al statului Illinois, în cazul în carea aceasta ar dori să candideze, arată un sondaj citat de postul de televiziune MSNBC.
Ea l-ar învinge pe republicanul Mark Kirk la o diferenţă de 11 puncte, în cazul în care ar candida pentru postul de senator din partea statului Illinois, pe care îl ocupă acesta din urmă. Prima Doamnă a declarat în mai multe rânduri că nu îşi doreşte să candideze, însă răspunsurile ei au variat de la "categoric nu" şi "probabil că nu". Cu toate acestea, popularitatea şi farmecul ei i-au făcut pe simpatizanţi să speculeze.
Popularitatea Primei Doamne a rămas superioară soţului său, preşedintele Barack Obama. Şeful statului a glumit de mai multe ori în timpul campaniei electorale, spunând că soţia lui este mai populară şi că are un impact mai mare în campanie. Până şi contracandidatul său republican Mitt Romney a glumit pe această temă.

Cutremur violent în nord-estul Japoniei

Un cutremur violent cu magnitudinea de 7,3, resimţit până la Tokyo, a avut loc vineri în largul nord-estului Japoniei, iar o alertă de tsunami a fost lansată imediat. Niciuna dintre centralele nucleare afectate de seismul devastator din 2011 nu a suferit pagube, au anunţat autorităţile la câteva minute după cutremur.

Seismul, resimţit puternic şi la Tokyo, s-a produs la ora locală 17.18 (10.18, ora României) în largul coastelor de nord-est, cu un hipocentru estimat la o adâncime de aproximativ zece kilometri. Cutremurul a fost resimţit puternic în foarte multe regiuni din Japonia, în primul rând în prefecturile sinistrate de cutremurul cu magnitudinea 9, din 11 martie 2011. Acest cutremur a antrenat un tsunami uriaş, iar o dublă catastrofă s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi şi a provocat un accident nuclear major la Centrala Fukushima.

Într-unul dintre oraşele afectate de tsunamiul din martie 2011, Minamisanriku, locuitorii şi-au părăsit casele refugiindu-se în zone mai înalte, după ce au primit ordin de evacuare. "Cutremurul nu a fost enorm, dar a durat destul de mult timp. Nu are nimic a face cu cel de anul trecut", a precizat însă un funcţionar municipal.

Gorbaciov: Lumea începe o nouă cursă a înarmării nucleare

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a avertizat, într-un interviu publicat vineri de cotidianul The Moscow Times, că lumea se găseşte la începutul unei noi curse a înarmării nucleare. "O nouă cursă a înarmării începe sub ochii noştrii. Apare din nou ameninţarea militarizării spaţiului", declară Gorbaciov. El constată în plus că proliferarea nucleară continuă să fie o ameninţare în contextul apariţiei unor noi puteri nucleare, cum ar fi cazul Indiei, Coreii de Nord sau Pakistanului, şi al reticenţei puterilor tradiţionale de a continua dezarmarea. "Arsenalele nucleare continuă să fie mari, cu mii de focoase nucleare. Sute de unităţi de armament tactic sunt în continuare în Europa. Acordul pentru interzicerea testelor nucleare nu a intrat în vigoare", a adăugat ultimul lider sovietic, criticând faptul că angajamentul celor două superputeri din perioada Războiului Rece de a nu aspira la supremaţia militară a fost dat uitării. "Aproape jumătate din cheltuielile militare la nivel global sunt realizate de SUA. Dacă această situaţie continuă, obiectivul de a avea o lume fără arme nucleare poate fi uitat. Iar într-o zi, o astfel de armă va fi folosită", a continuat Gorbaciov. Pe de altă parte, el s-a declarat convins că responsabilitatea procesului de dezarmare cade exclusiv în sarcina SUA şi a Rusiei.

Un compus al berii combate un virus care provoacă pneumonia

Un compus chimic din hamei, planta folosită pentru a da berii gustul amărui, reprezintă o barieră eficientă împotriva unui virus ce poate provoca în rândul copiilor mici forme severe de pneumonie şi bronşită. În cadrul cercetării realizate alături de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Medicală Sapporo, compusul chimic humulonă s-a dovedit a fi eficient în lupta contra virusului respirator sinciţial, a anunţat compania. "Virusul RS poate provoca cazuri serioase de pneumonie şi poate crea dificultăţi respiratorii copiilor mici şi bebeluşilor, iar în acest moment nu există niciun vaccin împotriva sa", a explicat Jun Fuchimoto, un cercetător din cadrul companiei. Virusul tinde să se răspândească mai ales iarna şi poate provoca simptome similare răcelii în rândul adulţilor. Fuchimoto afirmă că o sticlă obişnuită de bere conţine o cantitate foarte mică de humulonă, fiind necesar consumul a 30 de cutii a câte 350 de mililitri fiecare pentru ca acest compus chimic să aibă un efect în faţa virusului RS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.