Internațional

Expoziţie specială la Berlin pentru o regină a Egiptului antic

Ziarul de Vrancea
6 dec 2012 3670 vizualizări
Muzeul din capitala Germaniei celebrează astfel 100 de ani de la descoperirea bustului reginei Nefertiti. Sculptura este revendicată de Egipt

O expoziţie dedicată bustului reginei Nefertiti a fost vernisată ieri la Berlin, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la descoperirea sa de către un arheolog german, pe fondul disputelor persistente dintre autorităţile germane şi cele egiptene, care revendică, fiecare, proprietatea operei de artă. Potrivit AFP, Neues Museum din Berlin îşi prezintă astfel comoara lui cea mai de preţ, arhetip al frumuseţii feminine, veche de aproximativ 3.400 de ani. Această sculptură a reginei Nefertiti este considerată cea mai celebră reprezentare a unui chip feminin, după "Gioconda", tabloul lui Leonardo da Vinci.

Alte descoperiri făcute de arheologul Ludwig Borchardt pe 6 decembrie 1912 sunt incluse în această expoziţie, iar unele dintre exponate nu au fost prezentate niciodată în public, cum este cazul unor obiecte datând din perioada amarniană, împrumutate de la Metropolitan Museum of Art, Luvru şi British Museum.

"Există anumite opere de artă care aparţin conştiinţei colective. Nefertiti este una dintre aceste opere", a declarat ministrul delegat al Culturii, Bernd Neumann, la inaugurarea acestei expoziţii, intitulate "În lumina Amarnei". Nefertiti, care a trăit în secolul al XIV-lea î.e.n., a fost soţia faraonului Akhenaton, celebru pentru faptul că şi-a convertit regatul la monoteism şi că a impus cultul exclusiv al regelui soarelui, Aton.

Bustul acestei regine care a avut un rol politic şi religios important este atât de fragil, iar valoarea sa este atât de mare, încât opera a fost plasată într-un cadru din sticlă. Bustul atrage un milion de vizitatori pe an de când este expus la Neues Museum, redeschis în 2009, după ce a fost renovat de starul britanic al arhitecturii David Chipperfield.

Această sculptură în calcar, plasată la capătul unui lung culoar, sub o lumină difuză, pentru a crea un efect dramatic, este spectaculoasă, graţie unui ochi încrustat din cuarţ care îi dă un aer viu - celălalt ochi lipseşte - nasului fin, pomeţilor înalţi, zâmbetului ei pictat într-o nuanţă închisă de roz şi coroanei albastre, ornată cu o bandă roşie, gri şi aurie.

Urechile reprezintă, în mod uimitor, singurele daune vizibile pe care le-a suferit de-a lungul mileniilor acest bust celebru.
Sculptura figurează în fruntea listei cu opere de artă reclamate de Egipt în lumea întreagă. Autorităţile egiptene au devenit însă ceva mai puţin insistente după "primăvara arabă" şi după prăbuşirea regimului lui Hosni Mubarak, din cauza noilor priorităţi politice ale ţării.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.