Internațional

O pendulă din 1835, vândută cu preţ record

Ziarul de Vrancea
5 dec 2012 622 vizualizări
6,8 milioane de dolari a plătit un muzeu privat pentru orologiul scos la licitaţie

O pendulă fabricată în 1834 de firma elveţiană Breguet a fost vândută cu 6,8 milioane de dolari - un record de preţ pentru un astfel de ceas - la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, marţi, la New York. Pendula, un model Duc D'Orléans din gama "Sympathique", era estimată de reprezentanţii casei Sotheby's la preţul de 5 milioane de dolari. Vândută în 1999, de Time Museum din oraşul Rockford, din statul american Illinois, cu 5.777.500 de dolari - un record de preţ pentru acea vreme -, pendula, colorată în auriu şi roşu, a reprezentat punctul central al acestei licitaţii de ceasuri organizate de casa Sotheby's. Licitaţia a generat încasări totale de 11,7 milioane de dolari. Organizatorii licitaţiei nu au dat publicităţii identitatea noului cumpărător, declarând însă că pendula a fost achiziţionată de un muzeu privat.

Pendulele din gama "Sympathique", foarte rare, au contribuit din plin la celebritatea producătorului de ceasuri Abraham-Louis Breguet. Având o înălţime de aproape 60 de centimetri, acest model este unul dintre cele 12 orologii "Sympathique" care mai există în zilele noastre. Ceasurile şi pendulele fabricate de casa Breguet erau comandate de casa regală spaniolă, familia imperială rusă, împăratul Napoleon Bonaparte şi de regele George al IV-lea din Marea Britanie.
Un alt model de valoare vândut în cadrul aceleiaşi licitaţii a fost un ceas de mână Patek Philippe din aur de 18 carate, cu un diametru de 46 milimetri, realizat în 1955, care a fost achiziţionat cu 962.500 de dolari, depăşind cu mult estimările specialiştilor. Alte şase ceasuri de mână s-au vândut cu peste 100.000 de dolari fiecare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.