Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Autostradă magnetică" la ieşirea din sistemul solar

Ziarul de Vrancea
4 dec 2012 804 vizualizări
NASA a anunţat că sonda spaţială Voyager 1 se află într-o zonă neprevăzută, dar care o ajută să părăsească sistemul solar

Sonda spaţială americană Voyager 1, care se pregăteşte să părăsească Sistemul Solar, a intrat pe o "autostradă magnetică", care o va conduce în spaţiul interstelar, au anunţat oamenii de ştiinţă americani. Voyager 1 va deveni astfel primul obiect fabricat de om care va pluti în spaţiul interstelar, au precizat cercetătorii de la NASA. Astfel, sonda americană a ajuns într-o nouă regiune de la marginea Sistemului Solar, care reprezintă un fel de "interfaţă" la spaţiul intersideral, potrivit instrumentelor de la bordul sondei, care a fost lansată în 1977 şi se află în prezent la o distanţă de 18,5 miliarde de kilometri de Soare. Acea regiune specială poate fi asemănată cu o "autostradă magnetică", prin care particule puternic încărcate cu energie care provin din spaţiul interstelar intră în Sistemul Solar, iar cele mai puţin încărcate cu energie ies din Sistemul Solar, au precizat coordonatorii acestei misiuni ştiinţifice.

Sonda călătoreşte în spaţiu cu o viteză de 17 kilometri pe secundă şi, în prezent, este nevoie de 16 ore şi 38 de minute pentru ca datele pe care ea le transmite să ajungă la reţeaua de laboratoare NASA de pe Terra. Sondele spaţiale americane Voyager 1 şi Voyager 2 au fost lansate în anul 1977, la un interval de o lună, şi ambele se află în continuare într-o stare bună de funcţionare. Voyager 2 se află în prezent la o distanţă de 15 miliarde de kilometri de Soare.

Voyager 1 şi Voyager 2 au survolat deja planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi 48 dintre sateliţii acestora. Datele transmise de cele nouă instrumente ştiinţifice aflate la bordul fiecăreia dintre cele două sonde au făcut ca Voyager să devină cea mai fructuoasă misiune de explorare ştiinţifică a Sistemului Solar din întreaga istorie spaţială a omenirii.

Sursele de propulsie, alimentate cu plutoniu, ale celor două sonde Voyager au fost proiectate pentru a funcţiona cel puţin până în anul 2025. După ce aceste surse nu vor mai funcţiona, cele două sonde vor continua să călătorească prin spaţiu, plutind spre alte stele din galaxia Calea Lactee, însă nu vor mai putea să transmită date spre Terra.

Preşedintele Republicii Moldova îi împinge pe politicieni spre România

Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc o apropiere de România, iar politicienii nu pot ignora această dorinţă a lor, afirmă preşedintele moldovean, Nicolae Timofti. "Prietenia necondiţionată care leagă ţările noastre face posibilă desfăşurarea unor multiple proiecte politice, economice şi culturale. Cooperarea moldo-română acoperă, practic, toate domeniile, de la securitatea energetică până la cel educaţional. şi vreau să subliniez că, în tot ceea ce realizăm împreună, exprimăm voinţa oamenilor care locuiesc pe cele două maluri ale Prutului", a spus Timofti. "Cetăţenii moldoveni şi autorităţile de la Chişinău vor şti să aprecieze acţiunile şi gesturile de prietenie care vin dinspre România", a adăugat el. "Aş evidenţia aici sustinerea pe care ne-o acordă de mai mulţi ani România în vederea integrării europene a Republicii Moldova. România, ca stat-membru al Uniunii Europene, promovează în mod constant interesele ţării mele, la Bruxelles şi în celelalte capitale europene, ceea ce facilitează parcursul nostru european", a conchis preşedintele moldovean.

NATO trimite la graniţa cu Siria rachetele Patriot cerute de Turcia

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, aseară, instalarea unor sisteme antiaeriene Patriot în Turcia, pentru contracararea eventualelor tiruri de rachete şi obuze lansate de pe teritoriul Siriei. Miniştrii de Externe din cele 28 de state membre NATO, reuniţi la Bruxelles, au dat un răspuns pozitiv solicitării depuse de Turcia pe 21 noiembrie din cauza riscului utilizării de arme chimice de către Damasc. "NATO a aprobat suplimentarea capacităţilor de apărare aeriană ale Turciei în scopul asigurării apărării populaţiei şi teritoriului, precum şi pentru detensionarea crizei", anunţă miniştrii, conform unui comunicat oficial. "Miniştrii au salutat intenţia Germaniei, Olandei şi Statelor Unite de a pune la dispoziţie sisteme de rachete Patriot, care sunt sub comandamentul operaţional al comandantului suprem al forţelor aliate din Europa", adaugă comunicatul. Sistemele Patriot vor deveni operaţionale în următoarele săptămâni şi au caracter "strict defensiv", precizează Alianţa. Numeroase rachete şi obuze de mortieră lansate din Siria în cursul confruntărilor din această ţară au căzut pe teritoriul Turciei, în zone situate la frontiera dintre cele două state.

O navă s-a scufundat în Bosfor, cu cea mai mare parte a echipajului

O navă de transport cu 12 membri la bord s-a scufundat ieri în Marea Neagră în apropiere de Istanbul din cauza unei furtuni, au anunţat autărităţile maritime turce. Nava, care transporta cărbune, s-a scufundat în largul micului port şile, situat la nord-est de Istanbul. "Dintre cei 12 membri ai echipajului compus din 11 ucraineni şi un rus, trei au fost salvaţi", a precizat un responsabil al Direcţiei de Siguranţă Maritimă (KGE) pentru agenţia de presă Anatolia. Ceilalţi opt sunt daţi dispăruţi. Traficul maritim a fost întrerupt ieri din cauza vremii nefavorabile pe mai multe linii în strâmtoarea Bosfor, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara traversând Istanbulul.

Nou motiv de conflict în Irlanda de Nord: drapelul britanic

Cinsprezece poliţişti au fost răniţi la Belfast, capitala Irlandei de Nord, în timpul altercaţiilor din noapte de luni spre marţi, după decizia primăriei de a nu mai arbora drapelul britanic decât ocazional. Până în prezent, drapelul flutura în permanenţă desupra clădirii publice. Luni seara, consilierii municipali de la Belfast au decis cu 29 de voturi contra şi 21 pentru, asupra unei moţiuni ce punea în conformitate politica primăriei cu regulile care se aplică edificiilor guvernamentale şi care prevăd ca drapelul britanic să nu fie ridicat decât 17 zile pe an. Drapelul a fost dat jos ieri pentru prima oară după inaugurarea primăriei din Belfast în 1906. În urma votului, aproximativ o mie de manifestanţi favorabili menţinerii Irlandei de Nord în Marea Britanie s-au reunit în faţa primăriei şi au atacat forţele de ordine cu sticle, cărămizi, mingi de golf şi petarde. Mai multe maşini au fost răsturnate. Trei atacatori au fost arestaţi. Irlanda de Nord, provincie britanică semiautonomă care, începând cu 2007, are un guvern bi-confesional, a cunoscut 30 de ani de violenţe intercomunitare care s-au soldat cu moartea a 3.500 de persoane. Un acord de pace care a condus la partajarea puterii între protestanţi şi catolici a fost încheiat în 1998, însă violenţe sporadice au mai avut loc şi după această dată.

Merkel, realeasă lider al CDU cu un rezultat record

Cancelarul german Angela Merkel a fost realeasă, ieri, la Hanovra la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) cu 97,94 la sută din voturi, acesta fiind cel mai bun rezultat al său de când se află la preşedinţia partidului. Liderul conservator, care va care candida pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei peste zece luni, a obţinut un rezultat mai bun decât în urmă cu doi ani, când a fost realeasă cu 90,4 la sută din voturi. Cancelar timp de şapte ani, Angela Merkel conduce CDU de 12 ani. Ea este prima femeie care a ajuns la conducerea unui partid politic major în Germania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.