Internațional

Deşi nu au ajuns nici pe Lună, chinezii se pregătesc să planteze varză pe Marte

Ziarul de Vrancea
4 dec 2012 583 vizualizări
Ei fac deja teste privind cultivarea legumelor într-un spaţiu creat special pentru a permite astronauţilor să îşi genereze propriile rezerve de aer, apă şi hrană

Astronauţii chinezi vor putea într-o bună zi să cultive legume pe Marte şi pe Lună, a anunţat presa oficială chineză, după reuşita unui experiment ştiinţific preliminar, care a avut loc la Beijing. Patru sortimente de legume au crescut într-un "dispozitiv de ecosistem artificial", într-un spaţiu de 300 de metri cubi, creat pentru a permite astronauţilor să îşi genereze propriile rezerve de aer, apă şi hrană, cu ocazia misiunilor lor în afara atmosferei terestre, a precizat agenţia de presă China Nouă. Acest sistem, care a inclus legume şi alge, "este destinat a fi folosit în bazele extraterestre de pe Lună sau de pe Marte", a precizat agenţia de presă oficială din China. Experimentul savanţilor chinezi a permis într-adevăr "recoltarea unor legume proaspete".
China este implicată într-o veritabilă cursă ce vizează trimiterea de astronauţi pe Lună, visând să devină prima ţară din Asia care va ajunge pe satelitul natural al Terrei. În cadrul programului "Chang'e", China a lansat deja cu succes două sonde lunare, în 2007 şi în 2010. Totodată, China înregistrează progrese mari în cadrul unui program ce vizează construirea unei staţii orbitale chinezeşti permanente.

Americanii explorează deja Planeta Roşie

Roverul Curiosity a detectat un compus organic simplu, pe bază carbon, în solul planetei Marte, însă cercetătorii de la NASA nu au aflat deocamdată dacă acele molecule provin într-adevăr de pe planeta roşie, unde niciun element organic complex, esenţial pentru viaţa microbiană, nu a fost încă descoperit. Misiunea de doi ani a acestui robot cu şase roţi, cel mai sofisticat trimis vreodată pe Marte, înzestrat cu 10 instrumente ştiinţifice, constă în a afla dacă viaţa microbiană a putut să existe în trecut pe Marte. Analizele eşantioanelor de nisip marţian, efectuate prin încălzirea acestora, pentru a determina compoziţia gazelor pe care le conţin, au detectat totodată molecule de apă, de sulf şi probabil perclorat format din oxigen şi clor. Însă niciun compus complex pe bază de carbon, necesar vieţii microbiene, nu a fost deocamdată descoperit. Până în prezent, compoziţia chimică a solului de pe Marte analizat de Curiosity este similară cu cele descoperite în alte regiuni de pe planeta roşie care au fost deja explorate de alţi roboţi americani, precum Phoenix, în regiunea arctică, şi Opportunity, în emisfera sudică. Până în prezent, singura descoperire importantă făcută de Curiosity pe Marte este aceea a albiei unui fost râu marţian, a precizat luni unul dintre cercetătorii americani de la NASA.
Curiosity a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 6 august. Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.