Internațional

Mişcare europeană pentru interzicerea prostituţiei

Ziarul de Vrancea
4 dec 2012 689 vizualizări
Aproximativ două sute de organizaţii care militează pentru drepturile femeilor cer criminalizarea acestui fenomen în Uniunea Europeană. In ţări precum Germania, Austria şi Olanda reprezintă o ocupaţie legală. Suedia a interzis prostituţia cu zece ani în urmă

Peste 200 de organizaţii de drepturi ale femeilor cer criminalizarea prostituţiei în Uniunea Europeană, iniţiind un proiect de recomandări legislative destinate membrilor Parlamentului European, relatează BBC News online. O purtătoare de cuvânt a campaniei a declarat pentru BBC că "prostituţia este o formă de violenţă, un obstacol în calea egalităţii de gen şi o poartă deschisă în calea dezvoltării crimei organizate".
The European Women's Lobby (EWL), organizaţia care conduce campania, doreşte ca statele membre să implementeze şase măsuri cheie, printre care criminalizarea tuturor formelor de prostituţie şi crearea unor programe eficiente pentru reinserţia pe piaţa muncii a fostelor prostituate. "Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înţelegem despre prostituţie este că raporturile sexuale contra cost sunt o formă de violenţă care nu ar trebui acceptată", a declarat pentru BBC Pierrette Pape, purtătoarea de cuvânt a EWL. "Dacă înţelegem asta, atunci putem iniţia politici complete, care pot schimba mentalităţi şi pot promova egalitatea între femei şi bărbaţi". EWL citează exemplul Suediei, unde nivelul prostituţiei s-a înjumătăţit de când sexul pe bani a fost scos în afara legii acum aproape un deceniu.

Pro şi contra

Oponenţii proiectului susţin faptul că această măsură poate amplifica riscul violurilor sau violenţei împotriva femeilor. Sindicatul Internaţional al Prostituatelor, precum şi alte asociaţii din domeniu consideră că măsura ar putea avea efecte periculoase deoarece în loc să oprească industria, ar trimite-o mai adânc în subteran şi că cea mai bună măsură pentru îmbunătăţirea situaţiei ar fi creşterea transparenţei şi un program de legi mai bine definite. În Olanda, Germania şi Austria, prostituţia funcţionează ca orice alt sector economic, fiind înregistrată la stat.
Până acum 36 de deputaţi europeni s-au declarat în favoarea proiectului. Uniunea Europeană deţine autoritatea legislativă asupra fenomenului prostituţiei, însă anul 2013 pregăteşte un program de legi destinate traficului de fiinţe umane. În prezent Uniunea Europeană analizează diferitele abordări ale fenomenului, urmând să elaboreze un raport complet în 2016.

În România, propunerile au venit în sens invers, pentru legalizare, dar fără succes

În România, legalizarea prostituţiei este un subiect care revine constant în dezbaterea publică. Ultima iniţiativă în acest sens aparţine deputatului Silviu Prigoană, care a depus în 2010 un proiect de lege. El afirma atunci că adoptarea proiectului nu presupune alocarea de fonduri de la bugetul de stat ci, dimpotrivă, constituie o sursă, după unele calcule, importantă de alimentare a acestuia. Propunerea deputatului a scandalizat Patriarhia Română, instituţie care consideră demersul parlamentarului drept un atentat la demnitatea persoanei umane, la instituţia sacră a familiei şi la moralitatea publică. În cele din urmă, Prigoană şi-a retras proiectul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ciocan, acum 4152 zile, 20 ore, 6 minute, 17 secunde
Stau și mă întreb ce poate avea Patriarhia Romană cu coada vacii,atata timp cat și noi romanii ne dorim să fim sincron cu restul UE și în materie de friky-friky. Această nedumerire este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.