Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Pachete de ţigări cu imagini-şoc în Australia

Ziarul de Vrancea
2 dec 2012 1179 vizualizări
Din această lună, toate pachetele vor arăta la fel: avertismentele anti-fumat vor ocupa mai mult de 85% din suprafaţa ambalajului

În loc de mărcile binecunoscute, pe noile pachete de ţigări comercializate în îndepărtata Australie apar din această lună imagini cu adevărat şocante ale efectelor cauzate de fumat, de la o tumoare a gurii la un picior "mâncat" de cangrenă. De la 1 decembrie, autorităţile australiene au declarat război contra fumatului, iar pachetele de ţigări  vor fi  nevândute "nebranduite". Mai precis, marca şi producătorul vor fi trecuţi cu caractere mici, toate la fel pe oricare pachet de ţigări. Mult mai vizibile vor fi avertismentele contra fumatului, ale căror imagini şocante trebuie să acopere cel puţin 85% din suprafaţa pachetului. Această măsură drastică, aplicată într-o ţară unde numărul de fumători este foarte mic comparativ cu alte state, vizează încurajarea tinerilor să nu mai fumeze sau să stea departe de ţigări, după cum a subliniat ministrul Sănătăţii Tanya Plibersek. Australia a interzis deja publicitatea TV, sponsorizările sportive şi alte forme de promovare a tutunului.


Epidemie de SIDA în Grecia

Atena înregistrează o creştere alarmantă de noi infecţii cu HIV, în special în rândul consumatorilor de droguri intravenoase, au avertizat autorităţile sanitare, în timp ce Grecia se luptă cu o criză financiară prelungită în care finanţarea asistenţei medicale şi programele pentru tratamentul dependenţei de droguri au fost reduse. În timp ce s-au înregistrat în jur de 10-14 noi infecţii cu HIV pe an în rândul consumatorilor de droguri la Atena din 2008 până în 2010, acest număr a crescut vertiginos la 206 de noi cazuri anul trecut şi la 487 de noi cazuri până în luna octombrie a acestui an - o creştere de 15 ori şi de 35 de ori, respectiv, au declarat oficialii.
"Nu există nicio îndoială că avem o epidemie mare ce se dezvoltă rapid la Atena", a declarat profesorul Angelos Hatzakis de la Universitatea de epidemiologie şi medicină preventivă din Atena. Un total de 1.049 de noi cazuri de infecţie cu HIV au fost înregistrate în Grecia în primele 10 luni ale acestui an, incluzând 487 de consumatori de droguri. Dintre ceilalţi, 256 sunt bărbaţi homosexuali, în timp ce 108 s-au infectat cu virusul prin contact sexual heterosexual, arată cifrele.

Palestinienii pierd taxele colectate de israelieni

Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, îndeamnă Israelul să anuleze planul de construire a 3.000 de locuinţe suplimentare în Cisiordania, apreciind că o astfel de acţiune ar fi "un obstacol în calea păcii". Israelul a aprobat vineri, după ce "Palestina" a primit statutul de stat-observator la ONU, planul de construire a 3.000 de locuinţe suplimentare în Ierusalimul de Est şi în restul Cisiordaniei. Totodată, premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul israelian al Finanţelor, Yuval Steinitz, au decis confiscarea taxelor pe care Israelul le-a colectat în numele Autorităţii Palestiniene în noiembrie, fondurile urmând să fie utilizate pentru acoperirea datoriilor palestiniene la Compania de electricitate din Israel. Este vorba de 460 de milioane de shekeli (92 de milioane de euro), bani care urmau să fie folosiţi pentru plata salariilor funcţionarilor Autorităţii Palestiniene. Pe 11 noiembrie, ministrul israelian al Finanţelor, Yuval Steinitz avertizase: "Dacă palestinienii vor continua iniţiativa unilaterală la ONU, nu trebuie să se mai aştepte la cooperare bilaterală. Nu vom mai colecta impozitele şi nu vom mai transfera fondurile". Sistemul fiscal din teritoriile palestiniene este unul complicat, pe fondul situaţiei conflictuale. Israelul colectează taxele impuse importurilor de bunuri din străinătate, dar şi TVA-ul în locul Autorităţii Palestiniene.

Şase hoţi au dat o lovitură de opt milioane de euro

Şase bărbaţi care pretindeau că sunt poliţişti au furat 70 de lingouri de aur, în valoare de peste 11 milioane de dolari (8,4 milioane de euro) de pe un vas staţionat într-un port al Insulei Curaçao (Arhipelagul Caraibelor). Conform poliţiei, hoţii au pretins iniţial că sunt poliţişti, dar ulterior au ameninţat cu armele echipajul pescadorului "Summer Bliss", în timp ce nava era staţionată în portul din Curaçao. Cel puţin şase bărbaţi au încărcat în trei vehicule 70 de lingouri de aur care erau la bordul ambarcaţiunii şi au fugit. Un oficial local a declarat că autorităţile fuseseră informate în legătură cu sosirea navei, dar a refuzat să spună care era destinaţia preţioasei încărcături. Conform publicaţiei Charlotte Observer, lingourile fuseseră aduse din Guyana, un stat din America de Sud. Poliţia a reuşit să afle numărul de înmatriculare al unuia dintre vehiculele implicate în jaf. Valoarea celor 70 de lingouri depăşeşte 11 milioane de dolari (8,4 milioane de euro).

Un oraş argentinian a bătut recordul în materie de teste HIV

Oraşul argentinian Rosario, situat la 306 kilometri distanţă de Buenos Aires, a bătut sâmbătă recordul în materie de teste HIV/SIDA, realizând 3.773 de astfel de analize în numai opt ore, relatează Agerpres. "Recordul a fost reglementat de Guinness", le-a declarat jurnaliştilor Sergio Lupo, coordonator al campaniei "Un test pentru viaţă", din cadrul Societăţii argentiniene interdisciplinare pentru SIDA. "Miile de participanţi au primit o mică înţepătură la un deget al unei mâini după ce, anterior, au completat un formular cu o serie de întrebări", a adăugat Lupo. Potrivit acestuia, testele au fost realizate de circa 200 de voluntari, iar rezultatul analizei a fost predat în termen de 20 de minute. Ministerul Sănătăţii a avertizat, joi, că aproape jumătate dintre cele aproape 110.000 persoane infectate cu virusul HIV din Argentina nu cunosc acest lucru. Anual, în Argentina mor aproximativ 1.400 de persoane afectate de SIDA.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.