Internațional

Planeta se încinge. 2012, printre cei mai călduroşi ani

Ziarul de Vrancea
29 nov 2012 569 vizualizări
Anul care se încheie a fost unul din cei nouă ani cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 160 de ani, de când există date disponibile, ceea ce confirmă tendinţa încălzirii climei globale şi creşterea pericolelor generate de fenomenele meteo extreme, indică un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), preluat în ediţia de ieri a cotidianului New York Times.

"Schimbările climatice se produc sub ochii noştri şi vor continua ca efect al creşterii constante a concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă, care a ajuns la noi nivele record", a atras atenţia Michel Jarraud, şeful OMM într-un raport provizoriu întocmit pentru informarea participanţilor la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care se desfăşoară la Doha (Qatar).

Printre dovezile cele mai îngrijorătoare ale schimbărilor climatice generate de încălzirea globală se numără ritmul "alarmant" în care calota de gheaţă din zona arctică s-a topit în timpul verii, anul acesta topirea producându-se mult mai rapid decât anul trecut, fiind depăşite chiar şi cele mai pesimiste previziuni ale experţilor climatici.

Astfel, în luna septembrie nivelul calotei glaciare arctice a înregistrat cel mai scăzut nivel de la începutul măsurătorilor realizate prin satelit, reducându-se la aproape jumătate (o suprafaţă echivalentă cu cea a Indiei). Gheaţa se va reface în cursul iernii, dar va fi mai subţire ca înainte şi mai vulnerabilă în faţa proceselor de topire viitoare. "Tendinţa nu este doar de continuare, ci de accelerare. Cu cât se topeşte mai mult, cu atât se va topi mai repede", a semnalat Michel Jarraud.

Topirea gheţii va contribui la creşterea nivelului mării, care deja este cu 20 de centimetri peste cel înregistrat în urmă cu un secol, antrenând noi riscuri în cazul unor fenomene meteo extreme. De exemplu, uraganul Sandy ar fi avut un impact mai redus asupra oraşului New York dacă s-ar fi produs în urmă cu 100 de ani, când nivelul oceanului planetar era mai redus.

Deşi a avut un debut răcoros, anul 2012 a avut în perioada ianuarie-octombrie temperaturi medii cu 0,45 grade Celsius peste media intervalului 1961-1990, potrivit OMM, iar o creştere cu numai un grad Celsius este suficientă pentru a creşte frecvenţa fenomenelor meteo extreme. Anul acesta, o parte din Europa şi din SUA, vestul Rusiei şi sudul Chinei au fost afectate de o secetă severă, în timp ce inundaţii grave s-au produs în zone din Africa de vest şi subsahariană.

Meteorologii se străduiesc să explice că nici un fenomen meteo major nu are o singură cauză, cercetările asupra schimbărilor climatice stabilind existenţa unor corelaţii, a subliniat şeful OMM, dând exemplul valului de căldură din Rusia în anul 2010, care, "fără modificarea climei, este puţin probabil să se fi produs".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.