Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Potop în Italia: inundaţii, furtuni şi o tornadă

Ziarul de Vrancea
28 nov 2012 1168 vizualizări
O tornadă violentă a lovit miercuri uzina siderurgică Ilva din Taranto (sud), aflată în centrul unei crize sociale după ce s-a închis luni, în contextul unui val de intemperii care afectează Italia şi provoacă inundaţii în Toscana, precum şi în alte regiuni ale ţării.

Tornada, venită de pe mare, a devastat depozitele uzinei, apoi fulgerul a lovit un coş de fum din care au căzut bucăţi pe o linie de înaltă tensiune, provocând oprirea circulaţiei pe o linie de cale ferată locală. Agenţia de presă italiană Ansa a precizat un număr de douăzeci de răniţi
Ploile torenţiale şi vântul puternic care s-au abătut asupra regiunilor din nordul şi centrul Peninsulei în ultimele 48 de ore au creat numeroase probleme, printre care inundaţii şi surpări de teren, mai ales în şapte regiuni, informează cotidianul La Repubblica. Situaţia este critică mai ales în regiunea Toscana (centru), unde la Massa Carrara au fost evacuate de pompieri, marţi noapte, peste 20 de locuinţe inundate de râul Carrione. În total, au fost evacuate circa 80 de persoane.
Ploi torenţiale şi la Lucca, Grosseto, Pisa, Livorno şi Florenţa, oraş care a fost lovit marţi de precipitaţii extraordinare, "o adevărată bombă de apă", a declarat primarul Matteo Renzi. Protecţia civilă italiană a lansat alerta şi în alte regiuni, printre care Liguria, Piemont, Veneto, Friuli Veneţia Giulia, Lazio şi Campania.
La Veneţia, fenomenul numit "apă înaltă" era aşteptat să provoace o creştere a nivelului cu circa 130 de centimetri. La Genova, în regiunea Liguria (nord), numeroase şcoli au fost închise ieri. Actuala perturbaţie, numită "Meduza" de meteorologii italieni, va provoca ploi şi temperaturi scăzute în întreaga Peninsulă, în următoarele zile.

După 20 de ani de căsnicie a descoperit că soţia sa a fost bărbat

Un bărbat din Antwerp a descoperit, după 20 de ani de căsnicie, că femeia alături de care împărţea şi bunele şi relele a fost bărbat, conform unei informaţii publicate de cotidianul belgian Het Nieuwsblad. "Mă simt violat!", a declarat soţul păcălit, într-un interviu pentru publicaţia citată de Agerpres.

"Jan" s-a căsătorit cu "Monica" în 1993, însă abia recent a aflat că soţia sa a fost de fapt un bărbat care trecut printr-o operaţie de schimbare de sex. "Jan", care a mai fost căsătorit de două ori, nu a suspectat nimic pentru o lungă perioadă de timp. Soţia sa lua pastile anticoncepţionale şi pretindea că are încă menstruaţii, condiţii în care îşi cumpăra şi tampoane.
După ce timp de mulţi ani cei doi au dus o viaţă de familie aparent normală, "Jan" a mărturisit pentru publicaţia citată că a înţeles şi el, în sfârşit de ce întotdeauna când făceau sex, soţia sa folosea lubrifianţi. "Jan" susţine şi acum că "Monica" este o femeie frumoasă şi asigură pe toată lumea care nu o cunoaşte că "nu are trăsături masculine".

Nefericitului soţ ar fi trebuit să-i atragă atenţia faptul că "Monica" nu-şi dorea să aibă copii, dar situaţia i-a convenit pentru că el mai are 4 copii din celelalte două căsătorii. Trecutul de bărbat al femeii a ieşit la suprafaţă după ce "Jan" a plecat urechea la zvonurile care au început să circule în urmă cu câteva luni, şi, într-o seară, şi-a luat inima în dinţi şi a confruntat-o, "Monica" recunoscând că s-a născut bărbat. "Toată lumea părea să ştie, doar eu nu aveam habar. Este o trădare de cea mai joasă speţă. Simt că onoarea mea este lezată. Numai gândul că am dormit alături de ea timp de atâţia ani mă dezgustă acum", s-a plâns el.
Imediat după aflarea veştii, a fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a-i despărţi pe cei doi care s-au luat la bătaie. În prezent "Jan" şi "Monica" trăiesc încă sub acelaşi acoperiş, dar nu-şi mai vorbesc. Demersurile legale de a o da afară pe "Monica" din casă nu au avut succes pentru "Jan" care aşteaptă deocamdată o decizie de anulare a căsătoriei.

Hoţi din bagaje pe aeroportul din Paris

Poliţia franceză a arestat şi reţinut ieri 13 angajaţi ai aeroportului parizian din Roissy, bănuiţi că ar fi furat în ultimele luni mai multe obiecte de valoare din bagaje. Potrivit anchetei, suspecţii (11 angajaţi însărcinaţi cu gestionarea bagajelor şi doi mecanici) selectau bagajele în funcţie de provenienţă sau destinaţie, alegându-le pe cele cu "destinaţii bogate", ca Dubai, New York, Washington sau Johannesburg. Angajaţii, în vârstă de 22 până la 50 de ani, au furat pe parcursul a mai multe luni bani şi obiecte de valoare din bagajele care tranzitau aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, al doilea cel mai mare aeroport european şi al şaptelea din lume, cu un trafic de 61 de milioane de pasageri în 2011. Printre obiectele de valoare furate figurează telefoane, calculatoare, îmbrăcăminte, bijuterii şi produse de marochinărie de lux. În ultimii ani, poliţia a efectuat mai multe arestări în rândul angajaţilor însărcinaţi cu gestionarea bagajelor de la Roissy. În februarie 2011, aproximativ 20 de persoane au fost arestate pentru furturi din bagaje, valoarea prejudiciului ridicându-se la 750.000 de euro.

Realizatorii filmului anti-islam au fost condamnaţi la moarte în Egipt

Un tribunal din Cairo a condamnat la moarte în contumacie, ieri, şapte creştini copţi egipteni şi un pastor american controversat pentru că au fost implicaţi în realizarea filmului islamofob care a inflamat lumea musulmană în septembrie, a raportat agenţia Mena. Creştinii egipteni, între care realizatorul filmului, care se află cu toţii în Statele Unite, precum şi pastorul american, Terry Jones, liderul unei mici congregaţii în Florida, au fost judecaţi în absenţă. Tribunalele egiptene condamnă de obicei la pedeapsa maximă în cazuri de blasfemie, apoi transmit decizia muftiului, care ar urma să aprobe executarea. Dacă persoanele urmărite se întorc în Egipt, ele ar putea avea parte de un nou proces. Filmul, care îl ilustrează pe profetul Mahomed ca pe un criminal cu practici deviante, a ofensat numeroşi musulmani şi a declanşat un val de proteste antiamericane în Orientul Mijlociu care s-a soldat cu peste 30 de morţi. În Libia, ambasadorul american Christopher Stevens a fost ucis de către islamişti în timpul unui atac asupra consulatului din Benghazi.

Italia nu se vede bine anul viitor

Pieţele s-au concentrat în acest an pe un posibil program de sprijin financiar pentru Spania, dar analiştii spun că Italia, care se îndreaptă spre o recesiune prelungită, ar putea la rândul ei să aibă nevoie de ajutor în 2013, potrivit analiştilor citaţi de CNBC. Guvernul condus de Mario Monti anticipează doar o contracţie neglijabilă în 2013, dar analiştii de la Citi prognozează un declin economic de 1,4%, după o scădere de 2,3% în acest an. OCDE a înrăutăţit totodată estimarea privind PIB-ul Italiei la o contracţie de 1% anul viitor. La problemele economice se adaugă amplificarea incertitudinilor politice. Mandatul lui Monti se încheie anul viitor, iar fostul premier Silvio Berlusconi, reticent la austeritate, a indicat că ar putea candida din nou în alegerile din 2013. "Anticipăm într-un scenariu de bază că Italia va fi probabil nevoită să ceară un program de susţinere financiară, în 2013", a afirmat Giada Giani, analist la Citi. Analişti ai altor bănci şi institute de cercetare sunt de acord că recesiunea din Italia va fi mai gravă decât anticipează pieţele financiare. Mark Willis, analist la Roubini Global Economics, consideră că problemele din Grecia şi Spania au distras atenţia pieţelor de la slăbiciunile structurale ale economiei şi sistemului politic din Italia.

Masacrele continuă în Siria

Peste 50 de persoane au fost ucise şi mai mult de o sută au fost rănite, ieri, în două atentate cu maşină-capcană şi în explozia mai multor bombe la periferia proguvernamentală a regimului, la sud-est de Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Potrivit locuitorilor, atentatele simultane au avut loc în jurul orei 6.30 (6.30 ora României) la Jaramana, unde locuiesc majoritatea druzilor şi a creştinilor care au constituit miliţii pentru a-şi apăra cartierul. OSDO, care se sprijină pe o reţea largă de militanţi şi medici, menţionează 54 de morţi şi 120 de răniţi. Agenţia oficială siriană Sana a anunţat că atentatele au fost comise de către "terorişti", ceea ce semnifică rebeli, potrivit terminologiei oficiale. Atentatele nu au fost revendicate imediat după ce au fost comise, dar exploziile simultane şi recurgerea la maşină-capcană sugerează un mod de operaţiune specific unor grupări islamiste precum al-Qaida.

Cum se răspandeşte SIDA în America

Circa 60% dintre tinerii americani seropozitivi cu vârsta între 13 şi 24 de ani ignoră faptul că sunt infectaţi cu virusul HIV, care provoacă SIDA, au afirmat autorităţile sanitare americane într-un raport. Aceşti tineri reprezintă 26% din numărul total de persoane nou infectate în fiecare an în SUA şi 7% din cei 1,1 milioane de americani care au virusul HIV, precizează cercetătorii de la Centrul federal de control şi prevenţie a bolilor (CDC). Dintre aceşti tineri, homosexualii, bisexualii şi negrii sunt cei mai afectaţi de virusul HIV, informează raportul care se bazează pe cifre din 2010. Tinerii de culoare reprezintă 57% din totalul celor infectaţi, în timp ce în rândul hispanicilor şi albilor, rata a fost de numai 20%. Aproape 75% din cele 12.200 de noi infecţii în fiecare an cu HIV în rândul tinerilor de 13-24 de ani sunt atribuite relaţiilor homosexuale. Un studiu american, publicat la 9 noiembrie de Institutul Naţional de Sănătate, arată că 20% dintre tinerii născuţi cu HIV în SUA ignoră acest lucru în momentul primului lor contact sexual. Studiul, publicat în revista Clinical Infectious Diseases, dezvăluie faptul că majoritatea celor care ştiu că sunt infectaţi cu HIV nu le spune acest lucru partenerului lor sexual.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.