Internațional

Cate state se vor alia astăzi, la ONU, cu palestinienii?

Ziarul de Vrancea
28 nov 2012 512 vizualizări
Ei se bazează pe o majoritate suficientă pentru ca cererea lor de a fi recunoscuţi ca stat observator la Naţiunile Unite să fie adoptată. Statele Unite, Israelul şi Germania se opun demersului, dar Franţa şi Rusia se numără printre ţările care îl susţin

Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, va vota astăzi în favoarea acordării statului de "stat observator nemembru" pentru Autoritatea Palestiniană la ONU. "Aşa cum am anunţat în numeroase rânduri, Rusia va vota în favoarea acestei rezoluţii (...)", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. "Susţinerea acestei decizii la Adunarea Generală este dictată totodată de faptul că palestinienii nu consideră acest demers drept o alternativă a procesului de pace din Orientul Mijlociu, ceea ce este clar enunţat în proiectul de rezoluţie", a adăugat diplomatul rus. "La acest stadiu, trebuie să concentrăm eforturile internaţionale şi regionale în vederea reluării fără întârziere a negocierilor directe între palestinieni şi israelieni", a mai anunţat ministerul.

Reprezentanţii Autorităţii Palestiniene, care acum este doar o simplă "entitate observatoare" la ONU, şi-au anunţat intenţia de a cere astăzi în faţa Adunării Generale a ONU statutul de "stat observator nemembru". Ei ar trebui să beneficieze de sprijinul unei majorităţi reieşite din rândul celor 193 de state membre ale ONU, dar se lovesc mai ales de opoziţia Statelor Unite şi Israelului. Din rândul ţărilor europene, Franţa a anunţat că va vota în favoarea rezoluţiei, în timp ce Germania va vota împotriva ei.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a anunţat încă de la 12 septembrie că Rusia va sprijini iniţiativa palestiniană sub orice formă. Statele Unite au reiterat că vota, în cadrul Naţiunilor Unite, împotriva conferirii statutului de stat observator la ONU "Palestinei", anunţă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland. "Intenţionăm să votăm împotrivă. Credem că demersul palestinian este o eroare", a subliniat Nuland. "Suntem în totalitate împotriva acestei iniţiative", a insistat oficialul american, în timp ce Marea Britanie se va abţine de la vot, iar Franţa, Spania şi Rusia vor susţine demersul palestinian.
Ministerul român al Afacerilor Externe a lăsat să se înţeleagă că nu va susţine cererea Palestiniei de a obţine statutul de "stat observator ne-membru", fără a oferi însă un răspuns explicit în acest sens.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.