Internațional

Şi la capitolul Protecţie socială suntem ultimii în Europa

Ziarul de Vrancea
27 nov 2012 472 vizualizări
România a alocat 17,6% din PIB în 2010 pentru protecţia socială, cel mai mic procent din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate ieri de Oficiul european de statistică (Eurostat)

În medie, UE 27 a alocat 29,4% din PIB pentru protecţia socială în 2010, cele mai mari procente fiind înregistrate în Franţa (33,8%), Danemarca (33,3%) şi Olanda (32,1%). La polul opus se situează România (17,6%), Letonia (17,8%), Bulgaria şi Estonia (ambele cu 18,1% din PIB).
Exprimat in paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), în 2010 cheltuielile per capita cu protecţia socială au fost cele mai mari în Luxemburg, Olanda şi Danemarca, peste 40% faţă de media din UE27. La polul opus se află Bulgaria şi România cu mai puţin de 30% faţă de media din UE.

Pe categorii, beneficiile acordate persoanelor în vârstă au reprezentat 45% din cheltuielile sociale totale făcute în 2010 în UE 27, urmate de ajutoarele pentru îngrijirea sănătăţii şi cele acordate persoanelor cu dizabilităţi, care au fost responsabile pentru 37% din total. Pe ultimele locuri se situează ajutoarele pentru locuinţă şi excludere socială (3,6% din total) şi ajutoarele pentru şomaj (6,0%). Procentual, România se situează peste media din UE la ajutoarele acordate persoanelor în vârstă (50,7% din suma totală) şi la ajutoarele acordate familiilor şi copiilor (9,6 din suma totală).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.