Internațional

La ONU, Franţa va ţine cu palestinienii

Ziarul de Vrancea
27 nov 2012 516 vizualizări
Parisul a anunţat că maine va vota în favoarea cererii Autorităţii Palestiniene de recunoaştere ca stat nemembru la Adunarea Generală ONU

Franţa a anunţat ieri că va vota în favoarea acordării unui nou statut Palestinei la ONU, cel de ''stat observator''. ''La acest vot, noi vom proceda în mod coerent şi lucid. Ştiţi că, de ani şi ani de zile, poziţia constantă a Franţei a fost de a recunoaşte statul palestinian. Acesta este şi motivul pentru care joia sau vinerea viitoare, când se va pune problema, Franţa va răspunde «da», din dorinţa de coerenţă'', a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, în Adunarea Naţională (Camera inferioară a Parlamentului).

Cu acest anunţ, menţionează AP, Franţa, unul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie), devine prima mare ţară europeană care se pronunţă în favoarea acestui demers, ceea ce ar echivala cu o înfrângere pentru Israel. Palestinienii, care în prezent nu beneficiază la ONU decât de statutul de simplă "entitate observatoare", aminteşte Agerpres, şi-au anunţat intenţia de a cere joi în faţa Adunării Naţionale a ONU un statut de stat ne-membru.
Fabius a reamintit că această poziţie constantă a Parisului în favoarea recunoaşterii unui stat palestinian a fost exprimată în 1982 în faţa Knesset-ului (Parlamentul Israelului) de către fostul preşedinte socialist Francois Mitterrand. Ea a fost reafirmată în 2011 sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy (de dreapta) în cursul admiterii Palestinei la UNESCO şi a figurat în programul de campanie prezidenţială al candidatului socialist Francois Hollande.

Nemulţumiţi că demersul lor de aderare la ONU ca membru cu drepturi depline anul trecut a întâmpinat opoziţia SUA, palestinienii au iniţiat o acţiune mai atenuată de recunoaştere a lor ca stat ne-membru, similar statutului de care beneficiază Vaticanul. Propunerea, care va fi supusă la vot în Adunarea Generală la sfârşitul săptămânii, înseamnă implicit recunoaşterea statului palestinian. Ea ar putea oferi, de asemenea, accesul la organisme precum Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga), unde palestinienii ar putea face plângere împotriva Israelului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.