Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Îşi pierde Facebook din clienţi?

Ziarul de Vrancea
26 nov 2012 467 vizualizări
Reţeaua de socializare nu mai este atât de distractivă cu părinţii şi şefii online

A posta fotografii cu tine beat la o petrecere sau a vorbi urât online cu prietenii de pe Facebook ar putea aduce mai mult stres decât satisfacţii, din moment ce şefii şi părinţii vor să vadă la rândul lor întreaga ta activitate online. Un sondaj al Business School din Edinburgh făcut public luni şi citat de Reuters arată că utilizatorii de Facebook sunt îngrijoraţi că toate 'păcatele' publicate de bună voie s-ar putea întoarce împotriva lor, în contextul în care mai mult de jumătate dintre angajatori susţin că s-au folosit de Facebook pentru a selecta candidaţii pentru un loc de muncă.

"Facebook era odată un fel de mare petrecere pentru toţii prietenii tăi, la care puteai dansa, bea şi flirta", spune Ben Marder, autor al raportului şi bursier în marketing la Business School. "Însă, din moment ce acum mama, tata şi şeful sunt la rândul lor prezenţi, petrecerea devine un eveniment provocator de nelinişte şi plin de potenţiale bombe ascunse cu efecte sociale", mai afimă el.

În medie, fiecare utilizator este prieten pe Facebook cu şapte cercuri sociale diferite, relevă raportul. Mai mult de patru cincimi dintre utilizatori îşi adaugă rudele îndepărtate pe Facebook, un număr similar adăugând fraţi şi surori. Mai puţin de 70% sunt conectaţi cu prieteni ai prietenilor, în timp ce mai mult de 60% şi-au adăugat colegii în listă, în ciuda îngrijorării faţă de potenţialele consecinţe.
Facebook oferă opţiunea de a controla informaţiile văzute de diferite tipuri de prieteni, însă numai o treime dintre utilizatori o folosesc, mai arată raportul.


Nou proiect de buget, 99% identic cu primul

Diferenţa se găseşte la capitolul cheltuieli, unde suma propusă este cu 126 milioane de euro mai mică
Comisia Europeană a prezentat luni o nouă propunere pentru bugetul UE pe 2013, "identică în proporţie de 99%" cu cea respinsă în urmă cu două săptămâni, cu riscul de relansa astfel tensiunile care au condus la eşecul summitului privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020. Noul proiect prevede angajamente de 151 miliarde de euro, comparativ cu cele de 150,9 miliarde de euro din propunerea precedentă, şi cheltuieli de 137,8 miliarde de euro, comparativ proiectul iniţial de 137,9 miliarde de euro.

"Noua propunere ar trebui să ajute Consiliul (ce reprezintă cele 27 de state ale UE) şi Parlamentul European să ajungă până la sfârşitul anului la un acord privind bugetul pe 2013", a declarat comisarul pentru buget Janusz Lewandowski. "Această propunere este 99% aceeaşi", a recunoscut purtătorul său de cuvânt, Patrizio Fiorilli. Noul proiect prevede o reducere a cheltuielilor cu 126,3 milioane de euro.
Parlamentul European a refuzat la mijlocul lunii noiembrie să ia parte la negocierile privind bugetul UE pe 2013, pentru a denunţa refuzul statelor de a oferi noi contribuţii pentru a acoperi o gaură de 8,9 miliarde de euro în bugetul pe 2012, ceea ce a pus sub semnul întrebării mai multe programe, printre care bursele pentru studenţii Erasmus şi Fondul Social European.

Lewandowski a precizat că cererea sa de suplimentare cu 8,9 miliarde de euro a bugetului pentru 2012 este în continuare valabilă.
Şefii de stat şi de guvern din UE nu au reuşit vineri să ajungă la un acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020, deoarece mai multe state contributoare nete, printre care Germania şi Marea Britanie, au cerut reduceri suplimentare de 30 de miliarde de euro în propunerea de compromis care prevedea angajamente de 973 de miliarde de euro şi cheltuieli de 940 de miliarde de euro pentru perioada respectivă.
Un nou summit va fi convocat la începutul lui 2013, însă data nu a fost fixată încă. Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy are posibilitatea să convoace un summit extraordinar pentru ianuarie sau să modifice ordinea de zi a summitului prevăzut a avea deja loc la 7 şi 8 februarie.

Misiune de un an pe Staţia Spaţială

Agenţia spaţială rusă Roskosmos şi cea americană - NASA - au selecţionat doi astronauţi experimentaţi pentru o misiune de un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 2015, au anunţat cele două agenţii într-un comunicat comun. Rusul Mihail Kornienko şi americanul Scott Kelly vor decola de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan, în primăvara anului 2015, pentru o misiune de un an, pe parcursul căreia vor colecta "date ştiinţifice importante pentru viitoarele misiuni de explorare a Sistemului Solar de către om", se afirmă în comunicatul emis de Roskosmos şi NASA.

Obiectivul acestei misiuni de un an la bordul ISS este acela de a înţelege mai bine felul în care organismul uman reacţionează şi se adaptează la condiţiile vitrege din spaţiu. Datele, colectate pe parcursul acestei misiuni de 12 luni, vor permite definirea cu un grad mai mare de precizie a capacităţilor şi a stării de sănătate a membrilor echipajului, pentru a reduce riscurile asociate viitoarelor expediţii spaţiale care vor ajunge pe Lună şi pe Marte. În prezent, durata misiunilor spaţiale la bordul ISS este de maximum şase luni.

Şpagă de director din Primăria Moscova: 223.000 de dolari

Un director de departament al primăriei din Moscova şi doi dintre complicii săi au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că au cerut mită în valoare de 223.000 de dolari (173.000 de euro) unei societăţi în schimbul prelungirii închirierii unui imobil ce aparţine municipalităţii, a anunţat ieri comitetul de anchetă. Comitetul a precizat că ar fi vorba despre un director al Departamentului pentru Proprietăţi al oraşului Moscova, Denis Vasiliev, şi doi complici, dar nu a anunţat dacă şi aceştia erau angajaţi ai primăriei. Corupţia este un fenomen endemic în Rusia, afectând toate serviciile statului. Kremlinul l-a demis în 2010 pe primarul Moscovei Iuri Lujkov, acuzat de corupţie. El a fost înlocuit cu Serghei Sobianin, un fost şef de cabinet al preşedintelui Vladimir Putin. Mai multe scandaluri de deturnări de fonduri publice au fost dezvăluite în ultimele săptămâni în ţară. Cel mai răsunător dintre ele a dus la concedierea ministrului Apărării, Anatoli Serdiukov, implicat într-un scandal de fraudă în cazul vânzării unor bunuri publice cu o sumă de cel puţin patru miliarde de ruble (aproximativ 100 de milioane de euro).

Sirop de tuse cu efect mortal

Cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa după ce au consumat un sirop de tuse în Lahore, al doilea cel mai important oraş din Pakistan, determinând autorităţile să închidă farmacii şi o uzină de medicamente. Decesele au fost înregistrate în acest sfârşit de săptămână, începând de vineri şi până duminică, în cartierul Shahdra, unul dintre cele mai sărace cartiere ale capitalei culturale pakistaneze, Lahore, unde mai multe persoane au consumat sirop de tuse cu scopul de a se droga, a explicat ieri şeful comisariatului poliţiei locale, Atif Zulfiqar. "Cel puţin 16 persoane, majoritatea toxicomani, au decedat după ingerarea siropului toxic", a declarat Zulfiqar.

Unele dintre victime au fost găsite într-un cimitir care este utilizat ca loc de întâlnire de mulţi toxicomani. Aproximativ 100 de persoane cu probleme cardiace şi-au pierdut viaţa în ianuarie în acelaşi oraş, ca urmare a consumării de medicamente toxice fabricate local. Trei farmacii au fost închise şi proprietarii lor interogaţi, au anunţat ieri autorităţile din provincia Pendjab (centrul ţării), a cărei capitală este Lahore. Guvernul provinciei a început deja retragerea siropului din farmacii. Fabrica producătoare a fost închisă şi au fost trimise eşantioane către laboratoare, în scopul de a le analiza, a precizat şeful serviciilor medicale din provincie, Khawaja Salman Rafiq.

Turcii îşi întăresc graniţa cu Siria

Armata turcă a reafirmat ieri că rachetele Patriot solicitate să fie desfăşurate de NATO pe teritoriul ţării, în apropierea frontierei cu Siria, nu au decât scop defensiv, fiind categoric exclusă utilizarea lor pentru a lansa un eventual atac. "Acest sistem nu va fi desfăşurat decât din raţiuni pur defensive, împotriva unei ameninţări ce ar putea eventual să provină din Siria", a dat asigurări Statul Major, într-un comunicat. Aceste rachete nu vor fi utilizate "pentru operaţiuni ofensive" sau pentru a crea "o zonă de excludere aeriană" deasupra Siriei, subliniază conducerea armatei. Potrivit unei surse militare turce, patru până la şase baterii ar putea fi desfăşurate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa (sud), ceea ce ar necesita staţionarea pe teritoriul ţării a circa 400 de militari ai NATO din cele trei state care deţin sistemul Patriot (SUA, Olanda şi Germania).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.