Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Singaporezii sunt cei mai calmi, arabii, cei mai furioşi

Ziarul de Vrancea
23 nov 2012 473 vizualizări
Singaporezii au cel mai scăzut nivel emoţional din lume, aproximativ 36% dintre subiecţii intervievaţi în cadrul unui studiu declarând că au trăit puternice emoţii pozitive sau negative, fiind cel mai redus procentaj din lume în această privinţă.

Dacă locuitorii din Singapore dau dovadă de mai mult sange rece, filipinezii, pe de altă parte, sunt cei mai emoţionali, cu un procent de şase din 10 persoane afirmând că trec zilnic prin stări emotive puternice, relatează www.gallup.com. Institutul Gallup măsoară zilnic emoţiile trăite de diferite populaţii din peste 150 de ţări şi zone. În cadrul studiului, subiecţii sunt întrebaţi dacă au trăit cinci emoţii pozitive şi cinci negative în ziua precedentă. Emoţiile negative includ furia, stresul, tristeţea, durerea fizică şi îngrijorarea, iar emoţiile pozitive analizate sunt starea de relaxare, sentimentul de respect, bucuria, buna-dispoziţie şi învăţarea/realizarea unui lucru interesant.
Pentru a măsura prezenţa sau absenţa emoţiilor, Gallup a măsurat procentajul de locuitori din fiecare ţară care au afirmat că au trecut prin fiecare din cele 10 emoţii pozitive şi negative.
Emoţiile negative sunt cele mai răspândite în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, clasamentul având pe primele poziţii Irakul, Bahreinul şi teritoriile palestiniene. În schimb, America Latină conduce clasamentul mondial în ceea ce priveşte emoţiile pozitive, Panama, Paraguay şi Venezuela fiind pe primele locuri.
Indicatorii de comportament ca emoţiile pozitive şi negative sunt o măsură vitală a stării de bine a societăţii. Lideri din întreaga lume încep să includă astfel de indicatori de comportament în evaluarea ţărilor lor, deoarece realizează faptul că indicatorii economici tradiţionali ca PIB şi durata săptămânală de lucru de 40 de ore nu pot cuantifica starea condiţiei umane.
Veniturile mai mari pot ameliora starea emoţională a oamenilor într-o oarecare măsură. În SUA, de exemplu, economistul Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, şi economistul de la Princeton Angus Deaton au constatat că după ce indivizii realizează anual 75.000 de dolari, venitul suplimentar are un efect minim asupra stării emoţionale. Rezultatele studiului au la bază interviuri telefonice şi discuţii directe cu aproximativ 1.000 de adulţi, cu vârste de cel puţin 15 ani din toate ţările, în intervalul 2009-2011.

Tratament inutil împotriva cancerului

Mamografii de rutină au făcut ca peste un milion de femei din Statele Unite ale Americii să fie tratate în mod inutil împotriva cancerului de sân în ultimii 30 de ani, deşi tumorile nu ar fi ajuns niciodată la un stadiu avansat, arată un studiu american publicat în New England Journal of Medicine (NEJM), relatează Agerpres.

Rezultatele studiului pun din nou la îndoială eficacitatea acestui examen medical recomandat, care însă face deja obiectul controverselor. "Am ajuns la concluzia că mamografiile au detectat tumori care nu s-ar fi dezvoltat niciodată pentru a provoca simptome clinice în cazul a 1,3 milioane de femei în ultimii treizeci de ani", au concluzionat autorii studiului, Gilbert Welch, de la facultatea de medicină Dartmouth (New Hampshire, nord-est) şi Archie Bleyer de la Universitatea de ştiinţe din Oregon (nord-vest).
Printre tratamentele urmate de femei se numără adesea intervenţii medicale dificile - chirurgie, radioterapie, chimioterapie şi terapie hormonală - de preferat să fie evitate dacă nu sunt indispensabile, au afirmat ei.
Cercetătorii au analizat datele epidemiologice pentru a determina frecvenţa tumorilor mamare descoperite în stadiu incipient şi cancerele diagnosticate în stadiu avansat la femeile de peste 40 de ani în perioada 1976-2008. După utilizarea sistematică a mamografiilor în Statele Unite, numărul cancerelor depistate în stadiu incipient s-a dublat, însă rata de femeilor diagnosticate cu cancer în stadiu avansat a scăzut cu doar 8%.
Conform cercetătorilor, mamografiile nu au permis aşadar depistarea eficace a formelor de cancer în formă avansată, ci au condus în mod paralel la diagnostice excesive - 31% în 2008, adică 70.000 de femei. Ei au ajuns de asemenea la concluzia că scăderea semnificativă a mortalităţii din cauza cancerului de sân se datorează în principal tratamentelor mai eficiente mai degrabă decât detectării precoce a tumorilor cu ajutorul mamografiilor.

Cazul românului ucis şi dizolvat în acid: cei doi suspecţi au fost achitaţi

Crima s-a petrecut în Italia. Ancheta va reîncepe de la zero. Victima era un bucureştean de 42 de ani care lucra la o spălătorie auto
O instanţă a Tribunalului din oraşul italian Cassino a decis achitarea celor doi suspecţi dintr-un dosar de omor deosebit de grav, în care victima a fost un bărbat de origine română, Ivan Mişu, un bucureştean în varstă de 42 de ani care lucra la o spălătorie auto din Piedimonte San Germano. Cusano Fortunato, 39 ani, şi Vincent Nappi, 52 de ani, au fost acuzaţi de crimă şi de faptul că au încercat să scape de cadavru dizolvandu-l în acid, relatează Il Messaggero. Faptele pe care procurorul a emis, în 2010, ordin de reţinere pe numele presupuşilor autori s-au petrecut în noaptea de 12 spre 13 mai 2007, cand Ivan Mişu a fost surprins furand motorină dintr-o parcare administrată de unul dintre suspecţi, Vincent Nappi. În cei trei ani de investigații care au urmat, anchetatorii nu au reuşit să identifice cauza dispariţiei bruşte a lui Ivan, iar instanţa i-a pus joi în libertate pe presupuşii autori. Ancheta urmează să fie reluată.

Foametea s-a mutat din Africa în America

Aproximativ 49 de milioane de persoane din America Latină şi din Caraibe, reprezentând 8,3% din populaţia totală a regiunii, suferă de foamete, potrivit unui raport difuzat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

"Foametea a afectat aproximativ 868 de milioane de persoane în întreaga lume, dintre care 49 de milioane în America Latină şi în Caraibe. Aceasta înseamnă că aproximativ 8,3% din populaţia regiunii nu consumă caloriile necesare zilnic pentru a avea o viaţă sănătoasă", potrivit documentului difuzat de FAO, al cărui sediu regional se află la Santiago de Chile.
Această cifră reprezintă o scădere în raport cu 50 de milioane de persoane înregistrate în anii 2007-2009, se arată în raportul intitulat "Panorama securităţii alimentare şi nutriţionale în 2012", prezentat în cursul unei conferinţe de presă în capitala Chile. În pofida nivelului de creştere susţinută în regiune, în ultimul deceniu, "se poate afirma că în pofida menţinerii tendinţei de diminuare a numărului persoanelor afectate de foamete, ritmul a încetinit", menţionează FAO. Potrivit organizaţiei, "numărul persoanelor care suferă de foamete în regiune nu este cauzat de insuficienţa producţiei alimentare, ci de lipsa accesului unui segment important al populaţiei la veniturile necesare" pentru a achiziţiona alimente.
Cele mai afectate ţări de foamete în regiune sunt Haiti (44,5% din populaţie), Guatemala (30,4%), Paraguay (25,5%), Bolivia (24,1%) şi Nicaragua (20,1%). Cuba, Argentina, Chile, Mexic, Uruguay şi Venezuela "au reuşit să elimine flagelul foametei, în timp ce ţări din Caraibe ca Republica Dominicană şi Haiti, sau din America Centrală, ca Guatemala, s-au afundat" în această problemă, potrivit FAO, preluat de Agerpres. Securitatea alimentară a celor mai vulnerabile familii este ameninţată de creşterea preţurilor. Potrivit FAO, între iunie şi august 2012, preţul mediu la porumb a crescut cu 25%, la soia cu 20% şi la grâu cu 26%.

Turcii insistă să aibă rachete Patriot la graniţa cu Siria

Eventuala desfăşurare de rachete Patriot de către NATO în Turcia, la graniţa cu Siria, are un caracter pur defensiv şi Rusia nu trebuie să se îngrijoreze, a declarat vineri şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu. "Acesta este un sistem de apărare, nicio ţară şi mai ales Rusia nu trebuie să-şi exprime îngrijorarea", a spus Ahmet Davutoglu în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, după o întâlnire cu preşedintele noii Coaliţii a opoziţiei siriene, Ahmad Moaz al-Khatib. Ministrul turc a explicat că ţara sa are o frontieră de 900 km cu Siria, aflată în mijlocul unui război civil, şi a fost victima "violării frontierei sale" de către Damasc. Obuze siriene care au căzut în Turcia luna trecută au ucis cinci civili, provocând riposta armatei turce. "Turcia este în măsură să-şi asigure securitatea prin propriile sale mijloace şi prin cele ale NATO", a afirmat şeful diplomaţiei turce. "Rusia ştie foarte bine că rachetele Patriot sunt pur defensive", a adăugat el. Rusia a avertizat vineri în legătură cu desfăşurarea de rachete Patriot în Turcia, care riscă, potrivit Moscovei, să provoace un "conflict armat grav". Dintre cei 28 de membri NATO, numai SUA, Germania şi Olanda deţin baterii de rachete Patriot.

Grecia: mai puţini turişti, dar venituri mai mari

Mai mulţi turişti ruşi şi britanici au vizitat Grecia în primele nouă luni din 2012 comparativ cu perioada similară din 2011, în timp ce numărul vizitatorilor din Germania şi Franţa a scăzut, conform datelor oficiale publicate de Banca Centrală a Greciei, transmite site-ul ekathimerini.com. Numărul turiştilor din Germania şi Franţa a înregistrat un declin de 5,3% şi, respectiv, 14,4%, în perioada ianuarie-septembrie 2012, faţă de perioada similară din 2011, în schimb numărul vizitatorilor din Marea Britanie şi Rusia a crescut cu 15,3%, respectiv 27,3%. În total, numărul turiştilor care au vizitat Grecia a scăzut cu 5,2%, la 13.483.000, de la 14.230.000 în primele nouă luni din 2011. În primele nouă luni din 2012 încasările din turism au scăzut în ritm anual cu 2,7%, la aproximativ 9 miliarde de euro, adăugându-se astfel presiunilor asupra economiei, care este în al şaselea an de recesiune profundă. În ciuda recesiunii, sezonul 2011 a fost deosebit de profitabil, Grecia înregistrând o creştere de 10% a veniturilor din turism până la 10,5 miliarde de euro. Asociaţia companiilor de turism din Grecia (SETE), estimează că în 2013 numărul turiştilor va creşte la 17 milioane. Reprezentând aproximativ 15% din Produsul Intern Brut şi o cincime din locurile de muncă, turismul este un sector cheie pentru Grecia. Aproximativ 15 milioane de turişti vizitează anual Grecia.

Sarkozy, sub anchetă

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost plasat sub statutul de "martor asistat" joi seară la Bordeaux, după ce a fost audiat 12 ore de judecătorii ce anchetează o posibilă finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2007, a declarat pentru AFP prin telefon avocatul său Thierry Herzog. "Nu este nicio punere sub acuzare" (inculpare), a subliniat Herzog, care se afla cu clientul său în maşină după ce au ieşit din tribunal. El nu a dorit să facă alte comentarii asupra circumstanţelor acestei foarte lungi audieri. Statutul de "martor asistat" este un statut intermediar între cel de simplu martor şi cel de inculpat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.