Internațional

Prima zi de dezbateri, primele contradicţii la UE

Ziarul de Vrancea
22 nov 2012 512 vizualizări
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au început ieri, la Bruxelles, o reuniune maraton pentru negocieri asupra proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020. Niciun acord nu va putea fi obţinut fără compromisuri din partea tuturor.

Primul sosit la summit a fost premierul britanic David Cameron care a oferit, în trei fraze, tonul summitului şi a pus presiune asupra partenerilor săi. "Nu sunt deloc mulţumit (de propunerile puse pe masă). Voi negocia dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să păstrez rabatul britanic", a declarat el înaintea unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. David Cameron critică în special bugetul alocat politicii agricole comune (PAC), primul pilon de cheltuieli din buget, care este în schimb apărată cu tărie de Franţa.
Rabatul obţinut de Marea Britanie în 1984 are ca justificare faptul că Marea Britanie primea o finanţare redusă din PAC, care absorbea la acea vreme 80% din cheltuielile bugetului european. Este vorba de o compensare acordată britanicilor şi finanţată de toţi partenerii săi. Cecul britanic s-a ridicat la 3,6 miliarde de euro în 2011 şi a fost finanţat în special de Franţa (965 milioane euro), Italia (717 milioane euro) şi Spania (487 milioane euro), principalii trei beneficiari ai PAC. Danemarca, de asemenea ţară contributoare la bugetul comunitar, a anunţat deja că va contesta mărimea rabatului britanic.
Mai împăciuitoare, cancelarul german Angela Merkel a declarat că toată lumea va trebui, fără îndoială, să facă un compromis în negocierile pentru bugetul multianual al Uniunii Europene şi nu a exclus ca un nou summit să fie necesar pentru a se ajunge la un acord. Reuniunea extraordinară a Consiliului European care are ca obiectiv negocierile privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al UE a început aseară şi va continua astăzi, eventual şi sambătă, dacă vor exista semne că impasul poate fi depăşit.

Semn bun sau rău pentru reprezentantul României?

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezentat, ieri, de staff-ul tehnic al UE care administrează şi televiziunea cu sistem închis EbS, unde sunt prezentate imagini şi informatii de la summit-ul Consiliului European, drept "premierul României". Ulterior, greşeala a fost remediată, Traian Băsescu fiind prezentat preşedintele României. Şeful statului Traian Băsescu a avut, joi, întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European privind negocierile pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 al UE.
Staff-ul tehnic al UE a prezentat imagini cu momentul în care Traian Băsescu a ajuns la această întrevedere cu titlul "sosirea lui Traian Băsescu, premierul României". După câteva minute, titlul a fost modificat, Băsescu fiind prezentat preşedintele României. El a avut, aşa cum era anunţat, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, înainte de reuniunea extraordinară. Preşedintele Traian Băsescu nu a făcut declaraţii după această întrevedere. În schimb, Administraţia Prezidenţială a precizat că o nouă propunere de buget al Uniunii Europene urma să fie prezentată aseară participanţilor la reuniune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.