Internațional

Schimbarea vremii ţine cu ţările dezvoltate

Ziarul de Vrancea
21 nov 2012 601 vizualizări
Încălzirea climatică şi temperaturile record consemnate în Europa în ultimul deceniu riscă să agraveze inegalităţile pe continent, atrage atenţia Agenţia europeană pentru mediu.

"Temperatura medie de pe teritoriul Europei în ultimii zece ani a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicată decât în epoca preindustrială, ceea ce face din ultimul deceniu perioada cea mai caldă înregistrată vreodată", se afirmă în raportul publicat ieri şi citat de Agerpres, intitulat "Schimbarea climatică, repercusiuni şi vulnerabilitate în Europa în 2012".

În perioada vizată, cantitatea de precipitaţii a crescut în nordul şi nord-vestul Europei, dar s-a redus în sudul continentului, afectat de secetă, caniculă şi incendii de vegetaţie fără precedent. Un alt motiv de îngrijorare este topirea gheţarilor din Groenlanda, de o amploare "excepţională" în vara lui 2012.

Agenţia avertizează că aceste schimbări climatice ar urma să adâncească decalajele socio-economice între ţările bogate şi cele sărace de pe continent, în condiţiile creşterii costurilor implicate de catastrofele naturale (inundaţii, furtuni, valului de caniculă etc.). Potrivit agenţiei, capacitatea economică, tehnică şi instituţională de a face faţă acestor catastrofe şi de adaptare la încălzirea climatică este foarte inegală în Europa. O evaluare integrată a vulnerabilităţii regiunilor europene la schimbările climatice arată că ar putea exista efecte negative asupra coeziunii teritoriale, mai spun experţii europeni.

În ţările din sud consumul de energie va creşte puternic din cauza caniculei, şi chiar şi statele din vest şi din nord vor trebuie să se obişnuiască cu perioade neobişnuite de căldură. În plus, în Europa de Est seceta se va agrava, iar în nordul continentului viscolele vor deveni mai violente. Pe întreg continentul, inundaţiile vor fi din ce în ce mai frecvente, iar zonele litorale se vor confrunta cu creşterea nivelului apelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.