Internațional

Ultima şansă pentru un armistiţiu - Invazia se amană

Ziarul de Vrancea
19 nov 2012 514 vizualizări
Armata israeliană a acordat un ultim termen. Pe fondul eforturilor susţinute de a se ajunge la un acord de încetare a focului, tirurile cu rachete au continuat, semănand victime şi groază de ambele părţi ale frontierei

Israelul a amânat puţin timp o invazie terestră în Fâşia Gaza pentru a permite continuarea eforturilor diplomatice, afirmă un oficial israelian citat de ediţia online a ziarului The Jerusalem Post. "Mişcarea Hamas este supusă presiunilor intense şi spune multe lucruri care nu au legătură cu realitatea", a declarat oficialul. "Israelul preferă o soluţie diplomatică, de aceea a amânat o invazie terestră", a adăugat el.
În cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Cairo, liderul Hamas, Khaled Meshaal, a declarat că este conştient că Israelul "este în stare de o invazie terestră", avertizând însă că "nu va fi un picnic, ci un dezastru politic" pentru premierul Benjamin Netanyahu. Meshaal a precizat că, dacă Israelul doreşte o soluţie diplomatică, trebuie să înceteze focul - o cerere similară celei israeliene.

Declaraţii dure la Ankara: Israelul, "stat terorist"

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a calificat ieri Israelul drept "un stat terorist" şi a acuzat Organizaţia Naţiunilor Unite de atitudine incorectă faţă de musulmani. Primul ministru turc a chemat la o "acţiune sinceră" în Consiliul de Securitate al ONU pentru a se pune capăt raidurilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, unde au murit peste o sută de palestinieni de la debutul violenţelor, miercurea trecută. "Aceia care asociază islamul cu terorismul închid ochii în faţa uciderii în masă a musulmanilor, îşi întorc capetele de la masacrarea copiilor în Gaza", a declarat şeful guvernului turc. "Din acest motiv, eu spun că Israelul este un stat terorist, iar acţiunile sale sunt acţiuni teroriste", a afirmat Erdogan. Premierul turc a criticat şi luna trecută ONU, cerând o reformă a Consiliul de Securitate pentru a se pune capăt blocajelor din criza siriană.

Încă nici un rezultat pe frontul diplomatic

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu urmează să se deplaseze marţi în Fâşia Gaza împreună cu un grup de omologi din ţări ale Ligii Arabe. Şi Germania l-a trimis în regiune pe ministrul său de Externe, Guido Westerwelle, pentru a se alătura eforturilor internaţionale dedicate încetării focului. El s-a întâlnit, aseară, cu omologul său israelian, Avigdor Liebermann, iar astăzi va avea convorbiri cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, şi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de moartea mai multor civili în Fâşia Gaza şi Israel şi a estimat că evenimentele din ultimele zile dovedesc necesitatea unei soluţii "pe termen lung", care să includă "două state".

NATO nu va interveni

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a subliniat că Israelul "are dreptul" de a se apăra de atacurile care îi vizează teritoriul, însă i-a cerut guvernului "moderaţie" în răspunsul său. "Israelul are dreptul la propria apărare, iar atacurile împotriva Israelului trebuie să înceteze, însă comunitatea internaţională aşteaptă, de asemenea, ca Israelul să dea dovadă de moderaţie", le-a declarat Rasmussen ziariştilor, la Bruxelles, înainte de a se întâlni cu miniştrii Apărării din UE. Oficialul NATO s-a declarat "foarte îngrijorat de escaladarea violenţei" şi şi-a exprimat regretul faţă de "moartea şi suferinţa unor civili nevinovaţi atât din Israel, cât şi din Gaza". Anders Fogh Rasmussen a amintit că NATO nu intervine în problemele din Orientul Mijlociu, însă şi-a exprimat încrederea că eforturile internaţionale vizând găsirea unei soluţii vor avea succes.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.