Internațional

De vorbă cu un pacient aflat în comă de 12 ani

Ziarul de Vrancea
17 nov 2012 532 vizualizări
După acest experiment reuşit, cercetătorii canadienii afirmă că manualele de medicină ar trebui să fie rescrise

La mai bine de 12 ani după ce a suferit un accident de maşină care l-a lăsat în stare vegetativă, un canadian a început să comunice cu medicii care-i monitorizează activitatea cerebrală prin scanări fRMN (rezonanţă magnetică funcţională), conform BBC. Scott Routley, 39 de ani, a putut să comunice cu medicii şi le-a transmis că nu are dureri, fiind pentru prima oară când un pacient necomunicativ, cu creierul sever afectat de accident, oferă răspunsuri directe la întrebări cu privire la tratamentul pe care-l primeşte şi la starea sa.
"Scott ne-a demonstrat că are o minte conştientă şi că gândeşte", a declarat neurologul britanic Adrian Owen pentru BBC. "I-am scanat creierul de mai multe ori, iar modelul de activitate cerebrală detectată demonstrează clar că Scott alege să ne răspundă la întrebări. Credem că Scott ştie cine este şi unde se află", a mai adăugat el.
Adrian Owen a condus o echipă medicală de la Brain and Mind Institute din cadrul Universităţii Western Ontario, care a folosit scanări RMN pentru a evalua răspunsurile pacientului. Examenele medicale obişnuite continuă să indice faptul că pacientul se află într-o stare vegetativă, fără niciun fel de activitate cerebrală relevantă. Adrian Owen susţine că în aceste condiţii, în ceea ce priveşte evaluarea pacienţilor cu traume cerebrale severe, manualele de medicină ar trebui să fie rescrise.
Scanările fRMN nu emit radiaţii şi sunt considerate uşor de realizat de către personalul medical, condiţii în care ar putea fi folosite pentru a comunica în mod regulat cu pacienţii aflaţi în stări vegetative.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.