Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: S-a descoperit ce îi face fideli pe bărbaţii căsătoriţi

Ziarul de Vrancea
16 nov 2012 828 vizualizări
Un hormon care stimulează sociabilitatea îi face pe bărbaţii din cupluri "imuni" la farmecele unei femei frumoase

Ocitocina este un hormon care ar acţiona asupra bărbaţilor care au partenere, ajutându-i să rămână fideli, afirmă cercetători de la Universitatea din Bonn (Germania) în cea mai recentă ediţie a "Journal of Neuroscience". Este un hormon natural, dar care se distribuie şi ca medicament pentru a grăbi naşterea, relatează Le Point.

Studiul realizat de cercetătorii de la Bonn a arătat că bărbaţii cu partenere cărora li s-a administrat ocitocină au fost mai indiferenţi faţă de o femeie necunoscută pe care au găsit-o atrăgătoare decât cei care au primit un produs placebo. La bărbaţii singuri, hormonul nu a provocat nicio diferenţă.

Ocitocina, hormon produs de hipotalamus, se foloseşte deja pentru a mări contracţiile la femeile care nasc. Se dovedise deja că această substanţă chimică produsă de creier stimulează şi întăreşte relaţiile de cuplu la bărbaţi, dar şi la unele animale. La modul general, favorizează sociabilitatea. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cercetări anterioare efectuate pe şoareci de câmp arătaseră că ocitocina joacă un rol cheie în fidelitatea monogamă la animale. Ei afirmă că studiul realizat de ei este prima dovadă că ocitocina poate juca un rol similar la om.


Ţara unde crimele împotriva femeilor se pedepsesc cu închisoare pe viaţă

Orice infracţiune de acest fel este încadrată ca omor cu circumstanţe agravante.
Argentina a adoptat o lege prin care crimele îndreptate explicit împotriva femeilor (femicid) vor fi pedepsite cu închisoare pe viaţă, o condamnare mai aspră decât cea prevăzută pentru alte fapte de omor, informează Agerpres. Parlamentul ţării a votat joi, în unanimitate, pentru ca femicidul să fie încadrat juridic ca omor cu circumstanţe agravante. Codul penal argentinian prevede pentru omor pedepse cu închisoarea între 8 şi 25 de ani.

Potrivit unui raport al organizaţiei neguvernamentale Casa del Encuentro, în 2011 au fost înregistrate în Argentina 282 cazuri de femicid, iar în primele şase luni ale acestui an, 119. Problema femicidului a ajuns în atenţia publică în 2010, prin cazul intens mediatizat al soţiei muzicianului rock Eduardo Vazquez. Wanda Taddei a decedat după ce Vazquez i-a dat foc în timpul unei dispute conjugale. Criminalul a fost condamnat în iulie la 18 ani de închisoare. Raportul menţionat consemnează, începând din 2010, 53 de cazuri în care femei au fost incendiate de actuali sau foşti parteneri.

Legea defineşte femicidul drept "o crimă îndreptată împotriva unei femei, comisă de un bărbat prin violenţă de gen", din motive sexuale, rasiale, religioase sau de gen.

Achitare pentru doi generali croaţi condamnaţi iniţial la ani grei de închisoare

Curtea de Apel a Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) i-a achitat vineri pe foştii generali croaţi Ante Gotovina şi Mladen Markac, condamnaţi în primă instanţă la 24, respectiv 18 ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii ce ar fi fost comise împotriva sârbilor din Croaţia în timpul războiului din 1992-1995. Cei doi foşti generali sunt consideraţi în ţara lor eroi ai războiului de independenţă (1992-1995). În timp ce generalul Gotovina era primit cu urale de zeci de mii de persoane la Zagreb, Serbia a denunţat verdictul, considerând că Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a "pierdut orice credibilitate". "Decizia de astăzi este o dovadă de justiţie selectivă, care este mai rea decât injustiţia", a declarat Rasim Ljajici, ministru sârb şi responsabil de cooperarea cu TPI. "Decizia ne face să mergem înapoi, iar imaginea TPI în ochii opiniei publice sârbe va fi din ce în ce mai proastă", adaugă Ljajici. "Suntem departe de reconciliere şi nu există dreptate pentru victime", a spus el. Procurorul sârb pentru crime de război Vladimir Vukcevici a catalogat "scandaloasă" achitarea în apel a generalilor croaţi Ante Gotovina şi Mladen Markac.

Merkel şi Putin se ceartă de la Pussy Riots

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au avut un schimb dur de replici vineri, în cursul unui forum germano-rus, la Moscova, despre cazul celor două tinere din cadrul grupului Pussy Riot încarcerate. În cursul acestui forum al unor reprezentanţi ai societăţii civile din cele două ţări, Merkel s-a întrebat în faţa preşedintelui rus cu privire la condamnarea celor două membre ale grupului Pussy Riot la doi ani de închisoare pentru o "rugăciune punk" anti-Putin, cântată în februarie într-o catedrală din Moscova. "Trebuia, oare, ca cele două femei să fie trimise la închisoare? Nu ştiu. Nu ştiu dacă acest lucru s-ar fi întâmplat la fel în Germania", a declarat Merkel, în contextul în care condamnarea celor două femei, confirmată în apel în octombrie, când a treia a fost eliberată, a suscitat critici dure în Occident. Vizibil iritat de remarcile cancelarului, Putin a declarat că Pussy Riot sunt "antisemite" şi a apreciat că nu este posibil să fie "susţinute". Se pare că Putin se referă la o acţiune din 2008 a grupului contestatar şi pentru libertate Voina, din care tinerele făceau parte la vremea respectivă, care a regizat un spectacol despre spânzurarea unor homosexuali, evrei şi imigranţi, într-un supermarket, aparent cu scopul de a provoca.

În Marea Britanie, "gogoşile" de televiziune se plătesc scump

The British Broadcasting Corporation (BBC) a anunţat joi seara că va achita 185.000 de lire sterline (229.500 euro) cu titlu de daune unui fost responsabil politic britanic, Alistair McAlpine, fost consilier al "doamnei de fier" a politicii britanice, Margaret Thatcher, pe care l-a acuzat în mod eronat în una din emisiunile sale de pedofilie infantilă. Astfel, lordul Alistair McAlpine, fost trezorier al Partidului Conservator, va primi despăgubiri financiare pentru defăimare, fiindu-i achitate şi cheltuielile de judecată, se menţionează într-un comunicat BBC. La începutul lunii noiembrie, într-o emisiune Newsnight, jurnaliştii de la BBC au adus acuzaţii de pedofilie la adresa unui membru de rang înalt al Partidului Conservator. Ulterior, unul din principalii martori care urma să probeze acuzaţiile şi-a retras declaraţiile, astfel încât BBC a trebuit să-şi ceară scuze. Scandalul a dus la o serie de schimbări în cadrul BBC, inclusiv la demisia CEO George Entwistle, care era şi redactor şef. Fostul trezorier conservator s-a declarat satisfăcut de această decizie a BBC, anunţând că va continua litigiile în tribunale cu cei care i-au defăimat numele pe Internet.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.