Internațional

Război în Orientul Mijlociu

Ziarul de Vrancea
16 nov 2012 515 vizualizări
Blocada instituită de Israel asupra Faşiei Gaza a fost înăsprită vineri, anunţand iminenţa unei invazii a armatei statului evreu în teritoriul arab

Cel puţin şase palestinieni au fost ucişi vineri în cursul raidurilor aeriene israelian asupra Fâşiei Gaza, unul dintre acestea făcand două victime chiar în timpul vizitei în regiune a premierului egiptean Hisham Qandil, au anunţat surse medicale locale. Israelul şi-a motivat atacul acuzand mişcarea islamistă Hamas de încălcare a armistiţiului limitat declarat pe parcursul celor trei ore, cate a durat vizita oficialului din Egipt. "Hamas nu respectă vizita premierului egiptean în Gaza încălcând armistiţiul temporar pe care Israelul l-a acceptat", anunţase un purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu. O sursă din cadrul securităţii palestiniene a indicat că "avioane ale forţei de ocupaţie au bombardat un grup de localnici în zona Nazila", în nordul enclavei palestiniene autonome. Anterior, Israelul se angajase să respecte o încetare temporară a focului cu ocazia vizitei de solidaritate pe care premierul egiptean o efectuează în Fâşia Gaza.

La primele ore ale dimineţii, aviaţia militară israeliană a bombardat Ministerul de Interne al Hamas în Fâşia Gaza, înaintea scurtei vizite în enclava palestiniană a premierului egiptean Hisham Qandil. Arhiva Registrului Civil, care se află în subordinea ministrului palestinian şi conţine documente din ultimii 70 de ani, nu a avut de suferit deoarece a fost scanată.

În timpul vizitei, premierul egiptean a făcut răspunzător Israelul de "tragedia" din Fâşia Gaza. "Această tragedie nu poate fi ţinută sub tăcere şi lumea trebuie să-şi asume responsabilitatea de a pune capăt acestei agresiuni", a declarat la Gaza Hisham Qandil.
Israelul a lansat miercuri o ofensivă aeriană de anvergură asupra Fâşiei Gaza pentru a neutraliza poziţii lansatoare de rachete asupra statului evreu. Au fost ucişi cel puţin 20 de palestinieni, între care Ahmad Jaabari, şef al operaţiunilor militare ale Hamas, dar şi femei şi copii. Pe de altă parte, trei israelieni au fost ucişi de rachete palestiniene. Vineri după-amiază, blocada instituită regiunii era mai aspră ca oricand: toate drumurile fuseseră blocate, prevestind o ofensivă terestră.

Uniunea Europeană consideră că Israelul are "dreptul să-şi protejeze populaţia", dar îi cere în acelaşi timp să răspundă "proporţionat" atacurilor grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza. Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Catherine Ashton, s-a declarat "profund preocupată de escalada violenţei în Israel şi în Fâşia Gaza" şi a deplâns "pierderea de vieţi omeneşti de ambele părţi".

Şi Turcia se oferă să medieze conflictul

Un anunţ-surpriză a venit însă din Turcia. Vicepremierul Bulent Arinc a sugerat că ţara sa şi Israelul ar putea examina modalităţi de încetare a operaţiunii aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza. În schimb, ministrul de Externe turc Ahmet Davutoglu a indicat la Ankara că ţara sa va sesiza organizaţiile internaţionale, cerându-le să ia măsurile ce se impun pentru a pune capăt "poziţiei agresive" a Israelului împotriva Fâşia Gaza.

Relaţiile turco-israeliene s-au deteriorat după intervenţia brutală a unui comando israelian asupra navei turce pilot Mavi Marmara, care conducea un convoi umanitar internaţional în Fâşia Gaza, anul trecut. Tentativa de spargere a blocadei israeliene în regiune s-a soldat cu moartea a nouă turci. Turcia a solicitat fără succes Israelului să-şi ceară oficial scuze şi să ridice blocada asupra Fâşiei Gaza. În consecinţă, Ankara şi-a retras ambasadorul în Israel şi a suspendat acordurile turco-israeliene în domeniul militar.


POZA ZILEI



Disperarea unui tată care ţine în braţe trupul neînsufleţit al băieţelului său, de numai 11 luni, este imaginea care a făcut ocolul lumii săptămana aceasta. Bărbatul, pe numele său Jihad Al-Masharawi, este cameraman la BBC Arabic. Fotografia, realizată în noaptea de 14 noiembrie la un spital palestinian după un raid al israelienilor, a devenit un simbol al tragediei prin care trec locuitorii Faşiei Gaza. Miercuri, Israelul a lansat cel mai violent atac aerian din ultimii patru ani împotriva militanţilor din Faşie, omorandu-l pe şeful operaţiunilor militare Hamas şi bombardand mai multe ţinte, ceea ce amplifică temerile că un nou conflict în regiune este iminent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.