Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: De ce se îmbracă chelneriţele în roşu

Ziarul de Vrancea
14 nov 2012 630 vizualizări
Un studiu arată că bacşişurile cresc cu 25 la sută din partea bărbaţilor decat dacă ar purta haine de altă culoare. In schimb, clientele nu sunt deloc impresionate

Roşul a fost identificat drept culoarea atracţiei sexuale, lucru care se reflectă şi în bacşişurile lăsate chelneriţelor, scrie passionsante.be. O echipă de la Universitatea Bretagne-Sud a desfăşurat un studiu la care au participat 11 chelneriţe cu vârste cuprinse între 19 şi 26 de ani. Metodologia este prezentată în "Futura Sciences": "În mod aleatoriu, ele trebuia să poarte în fiecare zi acelaşi model de tricou, în şase culori diferite: negru, alb, roşu, albastru, verde şi galben". Testul a durat şase săptămâni. Li s-a interzis orice urmă de machiaj şi li s-a cerut să se comporte absolut normal, fiind luate în considerare doar bacşişurile lăsate de clienţii singuri. şi bărbaţii si femeile au lăsat bacşiş, cel al bărbaţilor fiind în medie ceva mai mare (1,09 euro faţă de 0,59 euro la femei).

Cel mai interesant aspect constă în diferenţele de sumă în funcţie de culoarea tricoului: când chelneriţele au fost în roşu, bacşişurile au fost cu 15-25% mai mari decât atunci când s-au îmbrăcat cu alte culori. Acest lucru a fost valabil doar în privinţa clienţilor bărbaţi, culoarea tricoului neavând nicio influenţa asupra femeilor. Studiul a fost publicat în "Journal of Hospitality & Tourism Research".

Vă temeţi că vine sfarşitul lumii?
Concurs pentru câştigarea unui adăpost antiatomic

Postul de televiziune National Geographic Franţa lansează un concurs care are ca premiu un adăpost antiatomic, dedicat celor care cred că sfârşitul lumii va veni pe 21 decembrie 2012. Acest adăpost antiatomic, realizat din beton armat, a fost prezentat miercuri presei şi poate găzdui şase persoane, pe o suprafaţă de opt metri pătraţi. Conceput de o firmă specializată, acesta poate face faţă oricărei catastrofe naturale, chimice sau nucleare. Are o supapă de decompresie, ziduri groase de 25 de centimetri, paturi suprapuse, iluminare cu generator, măşti de gaze şi conserve cu mâncare pentru situaţiile de urgenţă. Complet etanş şi autonom în ceea ce priveşte electricitatea şi alimentarea cu apă, buncărul îşi apără locuitorii de "efectele mecanice şi termice ale unei explozii nucleare", susţine versiunea franceză a National Geographic. Posesorii acestui buncăr vor petrece "o noapte caldă de 21 decembrie", dată la care, potrivit unor interpretări ale calendarului maya, va fi sfârşitul lumii. Cei care vor să participe la concurs o pot face pe site-ul http://etesvousprets.com. Singura condiţie pentru posesorii unui asemenea adăpost este să aibă spaţiul necesar pentru a primi premiul, care cântăreşte 25 de tone.


Campanie de clonare în America de Sud

Brazilia propune clonarea unor exemplare din speciile de animale ameninţate de dispariţie pentru a evita ca acestea să dispară total. Potrivit revistei New Scientist, opt specii ar putea fi clonate, printre care jaguarul şi lupul cu coamă.

Brazilienii nu au aşteptat prea mult înainte să-şi pună în aplicare ideea. Institutul de cercetări agronomice Embrapa şi grădina zoologică a Braziliei au strâns deja 420 de eşantioane de ţesut de la opt specii (care trăiesc în Cerrado), printre care jaguarul, lupul cu coamă, micul tamarin leu, câinele de tufiş, furnicarul şi bizonul. Scopul este clonarea ţesuturilor pentru a da naştere la noi exemplare. După ce animalele vor veni pe lume, vor fi plasate în rezervaţii. Primele clonări vor începe peste câteva săptămâni cu lupul cu coamă, specie din care au rămas doar 13.000 de exemplare în America de Sud.
Soluţia nu este însă pe placul tuturor. Numeroase asociaţii au ca prioritate salvarea exemplarelor care mai există, cu atât mai mult cu cât exemplarele clonate nu vor dispune de adaptabilitate genetică, urmând să dispară mai devreme sau mai târziu. Clonarea ar trebui să fie ultima soluţie, consideră ele.
Cercetătorii brazilieni merg chiar mai departe, unii apreciind că, prin păstrarea ADN-ului speciilor existente, acestea ar putea renaşte după ce vor fi dispărut. "Un congelator de animale ar putea păstra toate datele genetice ale urşilor panda din China sau ale gorilelor din Africa", spune cercetătorul Robert Lanza, adăugând: "Cu materialul genetic se poate produce spermă şi reintroduce diversitatea genetică acolo unde vrem".

British Petroleum plăteşte o avere pentru poluarea din Golful Mexic

Compania BP va plăti 4,5 miliarde de dolari, cea mai mare amendă penală din istoria Statelor Unite, în cadrul acordului amiabil încheiat cu autorităţile americane după poluarea din Golful Mexic, anunţă surse citate de AFP. Explozia produsă pe 20 aprilie 2010 la platforma petrolieră Deepwater Horizon, situată în largul statului New Orleans, a provocat moartea a 11 persoane, iar sute de milioane de litri de petrol s-au scurs în Golful Mexic. BP a încheiat deja un acord amiabil de 7,8 miliarde de dolari cu victimele mareei negre. În 2009, compania farmaceutică Pfizer a plătit 1,3 miliarde de dolari pentru practici comerciale controversate.

Româncă arestată în Italia pentru că şi-a ucis pruncul

O româncă în vârstă de 28 de ani condamnată la 25 de ani de închisoare în România a fost arestată în Italia. Românca Simona Elena Precop, în vârstă de 28 de ani, a fost arestată de carabinieri în localitatea Diamante (regiunea Calabria, sud), în baza unui mandat european emis de autorităţile din România. Femeia, de loc din Suceava, a fost condamnată la 25 de ani de închisoare în România pentru că, în aprilie 2011, şi-a omorât copilul nou-născut. Femeia lucra ca menajeră la o familie din Italia.

Ministrul american al Apărării îşi verifică ofiţerii

Secretarul Apărării Leon Panetta a solicitat ieri, la Bangkok, examinarea eticii ofiţerilor superiori din cadrul armatei americane, pentru a se stabili dacă sunt formaţi suficient în acest domeniu, în urma scandalului care l-a costat funcţia pe directorul CIA David Petraeus. Scandalurile care afectează armata au "potenţialul să erodeze încrederea opiniei publice faţă de conducerea şi sistemul nostru în aplicarea celor mai înalte principii etice ale noastre", a scris el într-un document adresat şefului Statului Major interarme Martin Dempsey.

Român condamnat pe viaţă în Marea Britanie

Constantin Nan (27 de ani) a fost condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia britanică după ce a torturat şi ucis un profesor pensionar din Liverpool, Brian Finnigan (65 de ani), anunţă LiverpoolEcho, citat de HotNews. Constantin Nan trebuie sa execute cel puţin 31 de ani de închisoare înainte de a putea cere o eventuală modificare a pedepsei. Brian Finnigan a fost ucis pe 23 august 2010. Anchetatorii au descoperit că victima şi ucigaşul acesteia erau homosexuali şi au avut o relaţie de aproximativ 6 săptămani. Constantin Nan l-a torturat pe profesorul britanic înainte de a-l ucide, încercand să-l determine să semneze cateva cecuri şi să îi dezvăluie codul PIN de la cardul său. Justiţia britanică l-a condamnat pe Constantin Nan la închisoare pe viaţă deoarece a considerat că a fost vorba despre o crimă cu premeditare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.