Internațional

Israelul sună mobilizarea rezerviştilor

Ziarul de Vrancea
14 nov 2012 516 vizualizări
Palestinienii şi israelienii au făcut "schimb" de rachete. Raidurile armatei statului evreu au făcut în Faşia Gaza zeci de victime

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a aprobat mobilizarea a 30.000 de rezervişti, care trebuie să fie disponibili în orice moment, în contextul operaţiunilor din Fâşia Gaza, o decizie care sugerează posibilitatea declanşării unei invazii terestre israeliene. "Suntem pe cale să extindem campania de raiduri în Fâşia Gaza", a declarat generalul Yoav Mordechai, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Operaţiunea militară de amploare îndreptată împotriva Fâşiei Gaza l-a făcut pe preşedintele palestinian să se întoarcă mai repede decât s-ar fi aşteptat din Europa, unde se deplasase într-un turneu pentru a căuta susţinere în demersul ridicării statutului Palestinei la ONU. Abbas va depune pe 29 noiembrie în faţa Adunării Generale a ONU o cerere cu privire la ridicarea statutului Palestinei la stat nemembru al ONU, nu doar o entitate, demers la care Israelul şi Statele Unite se opun ferm.

Miercuri seară, Abbas a cerut oprirea imediată a raidurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, care au început în aceeaşi zi prin eliminarea şefului armatei Hamas din Fâşia Gaza, Ahmed Jaabari. În total, 15 palestinieni au fost omorâţi şi mai mult de 150 răniţi în raidurile aeriene israeliene, în timp ce mai mult de 180 de rachete au fost lansate din Gaza spre Israel, omorând trei israelieni.

Egiptul consideră inacceptabilă "agresiunea" israeliană împotriva Fâşiei Gaza, a declarat ieri preşedintele egiptean Mohamed Morsi, care a dispus cu o zi înainte rechemarea ambasadorului egiptului din Israel. "Israelienii trebuie să conştientizeze faptul că noi nu acceptăm o asemenea agresiune şi că aceasta nu conduce decât la instabilitate în regiune", a declarat Morsi într-o scurtă declaraţie transmisă de televiziunea publică. Egiptul joacă, de obicei, un rol de mediator între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, de fiecare dată când izbucnesc acte de violenţă între cele două părţi. Astfel, Statele Unite au cerut liderilor egipteni să discute cu palestinienii pentru detensionarea situaţiei.

Şi Rusia a reacţionat prin vocea unui purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, apreciind că bombardamentele efectuate de către Israel în Fâşia Gaza sunt o reacţie "disproporţionată" la atacuri "inacceptabile" din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas. Preşedintele Vladimir Putin a invitat părţile beligerante să se abţină de la escaladarea conflictului, însă o poziţie mai fermă este aşteptată maine, la reuniunea Ligii Arabe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.