Internațional

Scandalul sexual din SUA îl afectează şi pe şeful trupelor aliate din Afganistan

Ziarul de Vrancea
12 nov 2012 601 vizualizări
Generalul John Allen urma să fie nominalizat la conducerea NATO, dar preşedintele Obama a suspendat procedura. Pentagonul cercetează existenţa a zeci de mii de pagini de corespondenţă între Allen şi femeia care a sesizat FBI în scandalul ce l-a costat funcţia pe şeful CIA

Un nou scandal, încă o lovitură de teatru după ce şeful CIA David Petraeus, un erou al Războiului din Irak, a demisionat din cauza unei relaţii extraconjugale, după doar câteva zile de la realegerea preşedintelui Barack Obama, a ieşit la iveală în SUA. Poliţia federală americană (FBI) a descoperit între 20.000 şi 30.000 de pagini de corespondenţă între generalul John Allen şi Jill Kelley, o prietenă a cuplului Petraeus. Aceasta este considerată iniţiatoarea anchetei FBI care a dus la demisia lui David Patraeus de la conducerea CIA. Jill Kelley depusese o reclamaţie după ameninţări primite din partea Paulei Broadwell, o femeie cu care fostul director al CIA întreţinea o relaţie extraconjugală.

Subalternii lui Allen îi iau apărarea

FOTO: Poliţiştii au transportat cutii şi au făcut fotografii în interiorul casei Paulei Broadwell, unde, potrivit presei locale, ar fi căutat inclusiv în podeaua imobilului.

Un ofiţer american de rang înalt, contactat de AFP, s-a abţinut să vorbească despre o relaţie între generalul John Allen şi Jill Kelley, o femeie căsătorită, în vârstă de 37 de ani.  "Volumul documentelor, ca atare, poate fi (considerat) deplasat", poate constitui o încălcare a codului militar şi o "conduită neadecvată pentru un ofiţer", a declarat el, sub protecţia anonimatului. Faptul că ancheta a fost încredinţată Inspecţiei Generale a Pentagonului şi nu FBI-ului pare să îndepărteze ipoteza unei divulgări de informaţii clasificate ca secrete şi orice infracţiune de natură penală, a adăugat el.
Un alt oficial american apropiat generalului Allen, contactat de către Washington Post, a îndepărtat, de asemenea, atât orice relaţie între John Allen şi Jill Kelley, cât şi o conduită neadecvată din partea şefului coaliţiei internaţionale din Afganistan (ISAF). "Nu a fost niciodată singur cu ea. Au avut o relaţie? Nu", a subliniat el, apreciind că această corespondenţă între cei doi este "departe" să atingă volumul descris. Ei au schimbat "câteva sute de e-mail-uri în decurs de mai mulţi ani", în opinia sa.
Înainte să fie trimis în Afganistan, John Allen a fost numărul doi al CENTCOM, Comandamentul american însărcinat cu Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Vest, cu sediul la Tampa, în Florida. Jill Kelley activa ca voluntară în cazuri sociale la aceeaşi bază, MacDill.

Carieră oprită pentru corespondenţă "inadecvată"

Preşedintele american Barack Obama a suspendat nominalizarea generalului John Allen la conducerea NATO, a anunţat ieri Casa Albă, după ce FBI a descoperit o corespondenţă "inadecvată" între el şi o prietenă a şefului demisionar al CIA.
"La solicitarea Departamentului Apărării", Obama "a suspendat nominalizarea generalului Allen în postul de comandant suprem al forţelor NATO, în aşteptarea unei anchete cu privire la comportamentul lui Allen, lansată de către Departamentul Apărării", a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC), Tommy Vietor, confirmând informaţii anunţate într-un comunicat de către Departamentul Apărării.
Generalul Allen "continuă să conducă" forţele aliate în Afganistan (ISAF), dar preşedintele american a confirmat nominalizarea generalului Joseph Dunford, numărul doi în cadrul Corpului puşcaşilor marini ca "viitor comandant" ISAF, a pecizat Vietor.
Nominalizarea lui Allen în funcţia de comandant suprem al forţelor NATO fusese anunţată la 10 octombrie. El urma să îl înlocuiască pe amiralul James Stavridis, "în primăvara" lui 2013, în acest post prestigios, care a fost ocupat exclusiv de către americani. Allen urma să fie audiat maine de către Comisia de Apărare a Senatului american în cadrul acestei nominalizări la conducerea NATO.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.