Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Micile probleme financiare ale Apple

Ziarul de Vrancea
11 nov 2012 449 vizualizări
Furnizorul de componente, care îi este şi concurent, a scumpit marfa cu 20 la sută. Si căile ferate elveţiene au obţinut cateva milioane de dolari de la celebra companie IT

Aproximativ 17 milioane de euro (21 milioane $) a plătit Apple către SBB (căile ferate elveţiene), pentru a-i putea utiliza în continuare designul cadranului orar în noua interfaţă a iOS6, programul de operare al iPhone şi iPad. Acordul a fost încheiat amiabil, după ce compania elveţiană a ameninţat-o pe cea americană cu un proces în instanţă.  În imaginea alăturată, ceasul de pe ecranele gadget-urilor de la Apple este cel de sub Pe de altă parte, Grupul sud-coreean Samsung a crescut preţul procesoarelor furnizate Apple, producătorul iPhone şi iPad, cu 20 la sută, potrivit unor surse citate de publicaţia Chosun Ilbo, preluată de MarketWatch.

"Samsung Electronics a cerut recent Apple o creştere semnificativă a preţurilor procesoarelor pentru dispozitive mobile. Apple a refuzat în primă fază, dar după ce nu a găsit un înlocuitor a acceptat", a spus sursa. Potrivit Chosun Ilbo, Apple cumpără de la Samsung toate procesoarele folosite pentru iPhone şi iPad.  Volumul livărilor de procesoare este estimat pentru acest an la 130 de milioane de unităţi şi la circa 200 de milioane pentru anul următor. Samsung are un contract pe termen lung pentru a livra Apple procesoare pentru dispozitive mobile până în 2014, scrie publicaţia.

 Apple are cu Samsung mai multe dispute privind patentele şi se judecă în tribunale din mai multe ţări, miza fiind dominarea pieţelor de smartphone şi tablete PC. Apple a câştigat un proces în Statele Unite împotriva Samsung, grupul sud-coreean fiind condamnat la plata unor despăgubiri de 1,05 miliarde de dolari, pentru încălcarea unor patente.

Obama le-a spus "nu" palestinienilor
Preşedintele SUA se opune ca Palestinei să îi fie acordat statutul de stat nemembru ONU. Mahmoud Abbas susţine că aceasta este singura cale de a opri colonizarea israeliană.
Preşedintele american Barack Obama l-a informat pe liderul palestinian Mahmoud Abbas că se opune solicitării de acordare Palestinei a statutului de stat nemembru ONU, au anunţat purtătorul de cuvânt al lui Abbas şi Casa Albă. "Preşedintele Mahmoud Abbas a purtat o lungă conversaţie la telefon cu Barack Obama, pe care l-a felicitat pentru succesul în obţinerea unui al doilea mandat la preşedinţia Statelor Unite", a declarat pentru AFP Abu Roudeina, purtătorul de cuvânt al liderului palestinian.
"Preşedintele Abbas a explicat în timpul acestei conversaţii, motivaţiile deciziei palestiniene de a se adresa ONU pentru a cere statutul de stat nemembru, dar în vederea încetării continuării procesului de colonizare şi agresiunilor israelienilor împotriva cetăţenilor şi bunurilor lor", a adăugat purtătorul de cuvânt. Mahmoud Abbas a confirmat faptul că cererea adresată Adunării Generale a ONU unde, în opinia sa, este întrunită o majoritate simplă, va fi depusă în noiembrie, punând capăt unor speculaţii cu privire la un raport întocmit în urma unor presiuni, în special americane. "Mergem la ONU în noiembrie 2012, nu în 2013 şi nici 2014", a declarat Abbas într-un discurs, la Ramallah, cu ocazia marcării a opt ani de la decesul liderului istoric palestinian Yasser Arafat.
Preşedintele palestinian a anunţat oficial la 27 septembrie proiectul său de a supune la vot acordarea Palestinei statutului de stat nemembru ONU. Israelul şi Statele Unite se opun acestui proiect, afirmând că un stat palestinian nu poate fi creat în afara unor negocieri de pace, abandonate de mai mult de doi ani.


Încă o localitate din Ucraina adoptă româna ca limbă regională
Limba română a obţinut statutul de limbă regională şi în satul Nijnie Petrovţi din regiunea Cernăuţi, transmite luni agenţia de presă Unian. Potrivit Serviciului de Stat pentru Statistică, circa 95% dintre locuitorii acestei localităţi consideră româna ca fiind limba lor maternă. Anterior, Consiliul local Tarasoveţk din regiunea Cernăuţi a adoptat la sesiunea sa din 11 septembrie o dispoziţie privind punerea în aplicare a Legii cu privire la politica lingvistică de stat, care prevede acordarea statutului de limbi regionale pentru limba română/limba moldovenească. La Tarasoveţk, o parte dintre locuitori se consideră români, cealaltă parte - moldoveni, de aceea Consiliul local a acordat statut de limbă regională ambelor limbi, după cum a relatat Ukrainski Novini. Dintre cei 5.000 de locuitori din Tarasoveţk, 95% se consideră români şi moldoveni, mai adaugă agenţia ucraineană de presă. După ce guvernul ucrainean a aprobat în luna septembrie mai multe amendamente la Legea privind funcţionarea limbilor minorităţilor în Ucraina, procedura de recunoaştere a statutului regional pentru limbile vorbite de minorităţi prevede că limba unei minorităţi este recunoscută ca fiind regională numai în cazul în care aceasta este vorbită de cel puţin 30% din populaţia unei anumite zone, precizează Agerpres.

Încă două demisii la varful BBC
Directorul BBC News şi adjunctul său au demisionat ieri, la două zile după ce directorul general al prestigioasei instituţii media a decis să renunţe la funcţie, în urma difuzării unei anchete care acuza greşit de pedofilie un fost demnitar conservator din epoca Thatcher. Helen Boaden, directorul BBC News, şi adjunctul său Steve Mitchell şi-au anunţat demisiile după ce, duminică, lordul Patten, preşedintele BBC Trust (organismul de supervizare a BBC), a declarat că este nevoie de o "revizuire radicală, structurală" a instituţiei. Directorul general al BBC, George Entwistle, a demisionat sâmbătă, la doar două luni după numirea în post, precizând că îşi asumă răspunderea pentru difuzarea respectivei anchete. BBC şi-a cerut scuze "fără rezerve" pentru a fi difuzat o anchetă a Newsnight, emisiunea sa pilot de investigaţii, în care un martor a afirmat că a fost abuzat sexual de un fost membru important al partidului conservator în anii '70. Acest caz se adaugă scandalului din jurul fostului animator vedetă al BBC Jimmy Savile, acuzat de abuzuri sexuale repetate asupra unor minori.

Două autoincendieri în Tibet, doi morţi
Doi tibetani s-au sinucis ieri prin autoincendiere, a anunţat agenţia de presă guvernamentală China Nouă, ridicand astfel la nouă numărul acestor sinucideri în Tibet, în cinci zile. Cele două drame au avut loc la Tongren, o regiune din nord-vestul provinciei chineze Qinghai. Sinuciderile tibetanilor s-au accelerat dupa deschiderea, joia trecuta, a celui de-al 18-lea congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), care conduce ţara. Din 2009, 69 de persoane şi-au dat foc pentru a protesta împotriva dominaţiei chinze în Tibet, 54 dintre ele decedand, afirmă guvernul tibetan din exil, în India, înaintea acestui nou val de sinucideri. China afirmă că a "eliberat paşnic" Tibetul şi a îmbunătăţit soarta populaţiei sale prin finanţarea dezvoltării economice a acestei regiuni sărace şi izolate. Dar numeroşi tibetani nu mai suportă ceea ce ei consideră o dominare din ce în ce mai mare a etniei Han, ultra-majoritară în China, şi represiunea religiei şi a culturii lor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.