Internațional

De la războiul din Irak, la războiul între femei: cum a fost învins şeful CIA

Ziarul de Vrancea
11 nov 2012 494 vizualizări
Relaţia extraconjugală a directorului Agenţiei Centrale de Informaţii cu biografa sa a ieşit la iveală după ce aceasta a ameninţat o altă femeie apropiată de David Petraeus

Biografa lui David Petraeus îi trimisese email-uri de ameninţare, posibil din gelozie, unei alte femei care descoperise că aceasta avea o relaţie cu directorul CIA, iar FBI declanşase o anchetă în acest caz, situaţie care a condus la demisia lui Petraeus, dezvăluie ziarul Washington Post. Potrivit anchetatorilor, biografa lui David Petraeus avea o relaţie amoroasă cu acesta, dar o altă femeie apropiată de directorul CIA aflase de această situaţie. În acest context, biografa Paula Broadwell i-ar fi trimis email-uri de ameninţare celeilalte femei, care, de teamă, s-a adresat FBI cerând protecţie.
FBI a declanşat o anchetă şi a descoperit că mesajele erau trimise de biografa lui David Petraeus, aflând că directorul CIA avea o relaţie extraconjugală. Anchetatorii FBI erau preocupaţi de faptul că persoane neautorizate ar fi avut acces la corespondenţa electronică personală a directorului CIA, securitatea naţională a SUA fiind astfel ameninţată.

Cine este cealaltă amantă?

Identitatea destinatarei email-urilor trimise de biografă nu a fost dezvăluită şi nu se cunoaşte natura relaţiei pe care aceasta o are cu David Petraeus. Femeia nu lucrează la CIA şi nu este soţia lui Petraeus, Holly. Conform unor surse, email-urile vizate de anchetă relevă că Paula Broadwell o considera pe cealaltă femeie o ameninţare pentru relaţia cu Petraeus.
Potrivit Fox News, David Petraeus ar fi avut o relaţie cu scriitoarea Paula Broadwell, coautoarea biografiei intitutală "All In: The Education of General David Petraeus" ("Totul aici: Educaţia generalului David Petraeus").
Conform unor oficiali din cadrul FBI, investigaţia care o vizează pe biografa Paula Broadwell nu va avea ca rezultat formularea de acuzaţii. David Petraeus nu a fost vizat deloc de investigaţie în calitatea de suspect.

Carieră încheiată pentru o femeie

David Petraeus şi-a dat demisia din funcţia de director al CIA - poziţie pe care o deţinea din anul 2011 -, din cauza acestei relaţii extraconjugale. Într-o scrisoare transmisă CIA, Petraeus, în vârstă de 60 de ani, a spus că s-a întâlnit cu preşedintele SUA Barack Obama la Casa Albă şi l-a rugat "să îi permită, din motive personale, să demisioneze din funcţia sa".
"După ce am fost căsătorit timp de 37 de ani, am dat dovadă de o judecată extrem de precară şi am intrat într-o relaţie extraconjugală", a scris David Petraeus. "Un astfel de comportament este inacceptabil, atât pentru un soţ, cât şi pentru un lider al unei organizaţii ca a noastră", a mai spus Petraeus.
Barack Obama a transmis, într-o declaraţie oficială, că a acceptat demisia lui Petraeus, mulţumindu-i pentru activitatea sa la CIA şi pentru că a condus trupele americane în Irak şi Afganistan. Demisia lui Petraeus, bruscă şi neaşteptată, pare să pună capăt carierei publice a unui om care a jucat un rol-cheie în războiul din Irak. Decizia riscă să conducă la o perioadă de instabilitate în cadrul Agenţiei Centrale pentru Informaţii, care se confruntă cu reduceri bugetare şi cu critici după moartea ambasadorului SUA, Chris Stevens, ucis la consulatul din Benghazi (Libia).

Şi BBC îşi pierde capul

Directorul general al BBC, George Entwistle, a demisionat sâmbătă, la doar două luni după numirea în post, în urma difuzării unei anchete acuzând greşit de pedofilie un fost demnitar conservator din epoca Thatcher, calificată drept "jurnalism ieftin".

"Am decis că cel mai onorabil lucru de făcut este să demisionez", a declarat George Entwistle într-un comunicat difuzat la televiziune. Directorul BBC, care nu ocupa această funcţie decât din septembrie, a precizat că a decis să renunţe la ea "ţinând cont de faptul că directorul general este de asemenea redactor-şef şi în cele din urmă, responsabil pentru tot conţinutul" emisiunilor. "Evenimentele complet excepţionale din ultimele săptămâni m-au condus la concluzia că BBC ar trebui să-şi găsească un nou şef", a adăugat el.
Radio-televiziunea britanică şi-a cerut scuze "fără rezerve" pentru difuzarea anchetei Newsnight, emisiunea sa pilot de investigaţii, în care un martor a afirmat că a fost abuzat sexual de un fost membru important al partidului conservator în anii 1970. Deşi BBC nu l-a identificat nominal pe acest responsabil în emisiunea sa de săptămâna trecută, numele fostului trezorier conservator Alistair McAlpine a circulat apoi pe internet. Cotidianul The Guardian a fost primul vineri care l-a numit pe acest politician, în timp ce şi-a exprimat îndoieli cu privire la validitatea mărturiei unicului incriminant.
McAlpine a dezminţit apoi categoric într-un comunicat acuzaţiile "total nefondate şi grav defăimătoare". Acest membru al Camerei Lorzilor a denunţat "nebunia mass-media", în timp ce avocaţii săi au anunţat că vor depune plângeri împotriva tuturor celor care au difuzat aceste informaţii, în frunte cu BBC, chiar dacă nu i-a dezvăluit numele. Acest incident aduce noi probleme pe cap radioteleviziunii publice britanice, clătinată deja de dezvăluiri că un fost star al său era pedofil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.