Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Civilizaţia maya şi-a găsit sfarşitul sub o secetă prelungită

Ziarul de Vrancea
9 nov 2012 692 vizualizări
Schimbarea climei, care a cauzat o lungă secetă cu efecte catastrofale, a fost fatală civilizaţiei maya, afirmă autorii unui studiu publicat în Statele Unite, care confirmă astfel o ipoteză până acum controversată

 

"Splendoarea şi prăbuşirea imperiului maya reprezintă exemplul însuşi al unei civilizaţii sofisticate care a fost incapabilă să se adapteze la schimbarea climatică", subliniază James Baldini, de la Departamentul de ştiinţe ale Pământului din cadrul universităţii britanice Durham, unul dintre principalii autori ai acestui studiu, publicat în revista americană Science.

"Perioade cu pluviozitate excepţională (450-660 e.n.) au crescut mai întâi productivitatea sistemelor agricole maya, antrenând o puternică expansiune a populaţiei şi o supraexploatare a resurselor", a adăugat acelaşi cercetător.

Apoi, clima a devenit din ce în ce mai secetoasă, provocând o epuizare a resurselor, o destabilizare a sistemului politic şi apariţia războaielor, afirmă James Baldini. "După ani de privaţiuni, o secetă, care a durat aproape un secol, din 1020 e.n. până în 1100 e.n., a pecetluit definitiv destinul civilizaţiei maya", a adăugat el.

Rolul jucat de schimbarea climei în dispariţia civilizaţiei clasice maya a fost deja evidenţiat, însă această teorie a rămas până acum controversată, din cauza incertitudinilor referitoare la precedentele date climaterice.

Pentru noul studiu, oamenii de ştiinţă au reuşit să reconstituie perioadele de ploaie şi de secetă pe parcursul ultimilor 2.000 de ani în regiunea în care trăia populaţia maya, între Mexic, Belize, Guatemala şi Honduras.

Pentru a realiza acest lucru, ei au analizat compoziţia chimică a stalagmitelor din peştera Yok Balum din Belize, situată la 1,5 kilometri de situl maya din Uxbenka şi apropiată de marile centre maya.

Întrucât populaţia maya repertoriza cu meticulozitate evenimentele politice în povestiri pe care le gravau pe monumente din piatră, autorii studiului au putut să compare istoria climatului din regiune şi schimbările în frecvenţa conflictelor şi a altor evenimente marcante, descoperind astfel drama poporului mayaş.

 

Avioane militare iraniene au "speriat" o dronă americană

Aparatele de vanătoare au deschis focul contra avionului fără pilot, deasupra Golfului Persic, dar "intrusul" a scăpat neatins

Ministrul iranian al Apărării a confirmat acuzaţiile Pentagonului, conform căruia avioane de vânătoare iraniene au deschis focul, săptămâna trecută, asupra unui avion fără pilot american, deasupra Golfului Persic. "Săptămâna trecută, un avion neidentificat a pătruns în spaţiul aerian al Republicii islamice, deasupra Golfului Persic, şi, graţie intervenţiei rapide, inteligente şi decisive a forţelor noastre armate, a plecat imediat", a declarat ministrul iranian al Apărării, Ahmad Vahidi. "Acest exemplu şi altele demonstrează că Republica islamică Iran are o atitudine vigilentă", adaugă ministrul.

Avioane de vânătoare de tip Su-25 au deschis focul asupra unei drone americane MQ-1, dar aparatul de spionaj american nu a fost atins de proiectile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little. Suhoi Su-25 este un avion cu reacţie bimotor, cu un singur loc, proiectat de sovietici pentru a asigura suport aerian la sol forţelor terestre. Peste o mie de avioane de acest tip au fost produse din 1975 încoace, ele echipand flotele militare aeriene ale unor ţări precum Rusia şi celelalte state ex-sovietice, ale unor state din centrul Africii, ale Coreii de Nord şi Peru.

Şi tablourile s-au scumpit

Un tablou de Pablo Picasso s-a vandut joi seară la licitaţiei pentru suma de 41,5 milioane de dolari

Tabloul "Nature morte aux tulipes", de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la New York, informează lefigaro.fr. Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby's. Opera era estimată la un preţ cuprins între 35 milioane de dolari şi 50 milioane de dolari.

Pentru celelalte lucrări, casa Sotheby's nu a obţinut însă succesul scontat: 30% dintre operele scoase la licitaţie nu şi-au găsit cumpărători, iar suma totală obţinută - 163 de milioane de dolari - nu a egalat estimările iniţiale ale specialiştilor, cuprinse între 169 milioane de dolari şi 245 milioane de dolari.

O altă pânză a maestrului spaniol, "Femme à la fenêtre", ce o prezintă tot pe Marie-Thérèse Walter, a fost adjudecată cu 17,2 milioane de dolari. Tabloul bucolic "Champs de blé", de Claude Monet, a fost cumpărat pentru 12,1 milioane de dolari. O pictură a compatriotului său Paul Cézanne, "Femme nue debout", a fost achiziţionată cu 5,3 milioane de dolari.

Poliţiştii croaţi nu suportă măsurile de austeritate

În jur de 1.500 de poliţişti au manifestat vineri la Zagreb împotriva unui proiect guvernamental de austeritate ce face parte dintre măsurile menite să redreseze economia Croaţiei, stat ce urmează să adere la Uniunea Europeană în 2013. Guvernul vrea să amâne cu trei ani, până în 2016, intrarea în vigoare a unui proiect de lege a poliţiei, care prevede, printre altele, acordarea unei prime echivalente cu zece salarii medii, în momentul ieşirii la pensie. În prezent, poliţiştii care se pensionează au dreptul la o primă egală cu trei salarii medii, adică 3.500 kune (460 euro). Sindicatele poliţiştilor, organizatoarele manifestaţiei, consideră că aceştia, care au pierdut deja primele de Crăciun şi de vacanţă, sunt afectaţi prea sever de măsurile de austeritate ale guvernului. La mijlocul lunii octombrie, mai mult de 7.000 de angajaţi în sectorul public au protestat, la apelul sindicatelor, faţă de măsurile prin care li se retrag anumite drepturi salariale. Economia Croaţiei se află în recesiune din 2009, iar guvernul mizează pe o stagnare în 2012. Comisia Europeană a estimat însă în această toamnă că economia croată se va contracta cu 1,9% în 2012, redresarea nefiind probabilă până în 2014.

Prima bază militară permanentă a SUA pe teritoriul polonez

Statele Unite ale Americii au inaugurat vineri prima lor prezenţă militară permanentă pe teritoriul polonez. Este vorba de o unitate a forţelor aeriene formată din 10 militari, informează Agerpres. Preşedintele american Barack Obama a anunţat planul privind staţionarea de personal al forţelor aeriene la baza aeriană Lask, de lângă Lodz, în centrul Poloniei, în cursul vizitei pe care a efectuat-o anul trecut în această ţară. Cei zece militari americani, care au venit în Polonia cu două avioane de luptă F-16 şi un avion de transport Hercules C-130, vor fi asistaţi de un personal temporar format din până la 200 de oameni în uniformă şi contractori civili. Prezenţa militară sporită a SUA în Polonia este de natură să complice relaţiile cu Rusia, care este oricum preocupată de planurile Washingtonului de a staţiona o parte a sistemului său antirachetă pe teritoriul unui fost satelit sovietic. În acelaşi timp, Varşovia, una din ţările cele mai pro-americane din Europa, a privit cu scepticism eforturile lui Obama de "resetare" a relaţiilor cu Moscova.

Accident aviatic în sudul Franţei

Un avion-cargo al armatei algeriene s-a prăbuşit, vineri după-amiază, în sudul Franţei, în zona Lozère. Aproximativ 60 de pompieri au fost trimişi la locul accidentului, în zona localităţii Saint-Germain-du-Teil. Deocamdată nu există informaţii privind eventualele victime. Conform unor surse din cadrul serviciilor de securitate, la bordul aparatului se aflau şase persoane. Avionul a luat foc după prăbuşirea într-o zonă nelocuită. Prefectul de Lozère s-a deplasat la locul prăbuşirii, iar la nivel local a fost creată o celulă de criză.

Numărul refugiaţilor sirieni depăşeşte 400.000

În jur de 11.000 de sirieni s-au refugiaţi în ţări vecine într-o singură zi, joi: 9.000 în Turcia, 1.000 în Iordania, 1.000 în Liban - a indicat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, cu ocazia celui de-al şaselea Forum Umanitar privind Siria, organizat la Geneva. Numărul total al refugiaţilor sirieni în patru ţări vecine cu Siria (Turcia, Liban, Iordania, Irak) se cifrează acum la peste 408.000, a precizat într-o conferinţă de presă la Geneva un reprezentant al UNHCR, Panos Moumtzis.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.