Internațional

China schimbă un preşedinte sobru cu unul enigmatic

Ziarul de Vrancea
9 nov 2012 563 vizualizări
Hu Jintao îi lasă un testament politic inedit succesorului său, punandu-l în gardă asupra principalului pericol care ameninţă Partidul Comunist: corupţia. Despre Xi Jinping, viitorul preşedinte, se ştiu puţine lucruri - cum ar fi, de exemplu, mărimea averii sale: cateva sute de milioane de dolari

Discursul lui Hu Jintao, preşedintele Chinei, în deschiderea Congresului PCC, este un veritabil testament politic, lăsat succesorului său Xi Jinping, căruia îi trasează un caiet de sarcini inedit, ce include combaterea corupţiei care ameninţă întreg regimul politic. Acest semnal de alarmă tardiv, lansat la încheierea mandatului său, în faţa a 2.000 de delegaţi ai Partidului Comunist reuniţi la Beijing, nu a fost însoţit de niciun plan de reformă majoră. Potrivit lui Hu Jintao, dacă ţara suferă de pe urma corupţiei elitelor, singura salvare este "credinţa comunistă în marxism, socialism şi comunism", "sufletul său politic".

Fără a cita vreo reformă politică, preşedintele în exerciţiu s-a străduit timp de 90 de minute să sublinieze "rolul conducător" pe care PCC trebuie să şi-l consolideze în toate domeniile, evocând faptul că "niciodată (China) nu va copia un sistem politic occidental". Vineri, presa oficială a subliniat la unison că secretarul general îşi încheie activitatea angajând PCC în "menţinerea fermă a căii socialiste cu specific chinez".

La închiderea congresului, Xi Jinping va moşteni cel mai mare partid din lume, cu 82 de milioane de membri, cu un control decisiv asupra tuturor eşaloanelor sociale şi economice chineze, a doua economie din lume începând cu anul 2010.

Pericol de colaps

Cu toate acestea, "Partidul" este bolnav. Pericolele care pândesc sunt din "ce în ce mai grave", Corupţia este "o problemă politică majoră, sursa unei mari anxietăţi în rândul populaţiei". Ea necesită un "angajament politic clar şi pe termen lung din partea Partidului", a subliniat Hu Jintao. Subminat de la bază de avantajele, mita şi abuzurile puterii din partea administraţiilor locale, partidul este afectat la vârf de dezvăluiri cu privire la averile înalţilor demnitari, inclusiv cea a lui Xi Jinping. "Dacă vom eşua în a trata aceste probleme într-o manieră corectă, ele s-ar putea dovedi fatale pentru Partid, putând provoca chiar prăbuşirea acestuia şi colapsul statului", a avertizat Hu Jintao în încheierea discursului.

Aceasta este o aluzie clară la revolta "Primăverii de la Beijing" din 1989, când populaţia din întreaga ţară a ieşit în stradă pentru a solicita, încă de atunci, eradicarea corupţiei şi reforme politice. Partidul şi statul se aflau în faţa colapsului, cum s-a întâmplat în timpul revoluţiei culturale din 1966-1976. În ambele cazuri, recurgerea la forţa armată a fost singura care a salvat regimul.

Fiica viitorului preşedinte studiază la Harvard sub un nume fals

Xi Jinping are şanse foarte mari să devină preşedintele chinezilor pentru următorii zece ani, el fiind primul lider născut după instaurarea regimului fondat de către Mao, în 1949, însă personalitatea sa rămâne o enigmă, comentează AFP. Fiul unui "erou al revoluţiei", el este în acest sens unul dintre "prinţii roşii", al unei veritabile "aristocraţii" care guvernează o China devenită a doua putere mondială sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), partidul unic care s-a reunit în cadrul unui Congres joi.

Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, este susceptibil să deţină timp de zece ani postul de secretar general al PCC pe care îl va moşteni, la fel ca Hu Jintao, căruia îi va urma în funcţie în funcţia de preşedinte al Republicii Populare în martie 2013.

În străinătate, noii lideri chinezi sunt consideraţi reformatori. Aşa era văzut şi Hu Jintao, care a fost preşedinte într-o perioadă de o formidabilă ascensiune economică dar şi de un imobilism politic apăsător. Acelaşi ar putea să fie şi cazul lui Xi Jinping. Hu Jintao este cunoscut ca sobru, cu gesturi aproape "robotizate". Xi Jinping este considerat mai afabil, nu total lipsit de jovialitate şi mai relaxat la televiziune. Însă, dincolo de faţadă, acest bărbat rămâne, în mod fundamental, o enigmă.

Soţia sa, Peng Liyuan, o cântăreaţă celebră avansată la gradul de general de armată este, de altfel, mai populară de cât el în China. Cuplul are o fiică, aflată potrivit unor informaţii la studii în Statele Unite, la Harvard, sub un nume fals.

Secretul care înconjoară familia sa, la fel ca în cazul familiilor tuturor liderilor chinezi, a fost afectat în iunie de o anchetă a agenţiei Bloomberg, care a relevat că rude ale lui Xi Jinping ar deţine o avere ce însumează câteva sute de milioane de dolari. Această anchetă jurnalistică a fost imediat cenzurată în China.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.