Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Barack Obama şi Mitt Romney sunt fraţi gemeni

Ziarul de Vrancea
8 nov 2012 485 vizualizări
O femeie din Kenya şi-a botezat astfel copiii pe care i-a născut a doua zi după alegerile din Statele Unite

O femeie din Kenya, care a născut gemeni, miercuri, la o zi după alegerile din SUA, şi-a botezat fiii după numele celor doi candidaţi, Barack Obama, preşedintele reales, despre care unii republicani au spus multă vreme că s-ar fi născut în ţara africană, şi Mitt Romney, relatează independent.co.uk. Tânăra de 20 de ani, pe nume Millicent Owuor, a ales pentru băieţii ei gemeni aceste nume în amintirea alegerilor prezidenţiale americane din acest an, care avuseseră loc cu o zi înainte.

Femeia a născut în oraşul Siaya, aflat la mică distanţă de satul Kogelo, unde s-a născut tatăl lui Barack Obama şi unde locuieşte în continuare bunica de 90 de ani a preşedintelui american, Sarah Obama. De altfel, şi locuitorii satului kenyan au sărbătorit realegerea lui Obama, prin cântece, dansuri şi urale.

Unii republicani au susţinut multă vreme că Barack Obama s-ar fi născut în Kenya, pentru a invalida alegerea lui ca preşedinte al SUA. Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din 2008 şi 2012 din SUA s-a născut în Honolulu, în statul american Hawaii.

Ce le-au mai adus americanilor alegerile prezidenţiale

In două state s-a legalizat consumul de marijuana, iar trei admit căsătoria între persoane de acelaşi sex

Colorado şi Washington au devenit primele state americane care legalizează deţinerea şi consumul de marijuana în scopuri recreative, au anunţat miercuri mass-media americane după ce alegătorii au aprobat această măsură, relatează Agerpres. Alegătorii din statul Oregon au fost şi ei chemaţi să se pronunţe pe această temă cu ocazia alegerilor de marţi, dar pană ieri încă nu se anunţase rezultatul. Colorado este unul din statele americane unde este deja legalizată folosirea marijuanei în scopuri medicale.

Susţinătorii acestei măsuri au afirmat că legalizarea marijuanei în scopuri recreative va lăsa cartelurile infracţionale ale drogurilor fără profituri şi va aduce venituri substanţiale la buget. În schimb, opozanţii acestei măsuri cred că legalizarea marijuanei va atrage traficanţi de droguri ilegali din afara statului şi va duce la creşterea consumului de marijuana în rândul tinerilor.

Statul Washington ridică şi restricţia căsătoriei între homosexuali

Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost aprobată pentru prima dată marţi prin vot popular în trei state americane, un progres calificat ca "major" de către mişcarea pentru egalitatea drepturilor homosexualilor, care câştigă totodată prima senatoare ce se recunoaşte lesbiană. Maine (nord-est), Maryland (est) şi statul Washington (nord-vest) s-au pronunţat marţi în favoarea legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, această problemă fiind supusă votului în cadrul unor referendumuri multiple, care însoţesc în mod tradiţional alegerile prezidenţiale în Statele Unite. Un al patrulea stat, Minnesota (nord), a respins un amendament propus prin care ar fi urmat să se înscrie în Constituţie că o căsătorie în acest stat este exclusiv o uniune între un bărbat şi o femeie. 

Organizaţia Naţională pentru Căsătorie (NOM), conservatoare, s-a declarat "dezamăgită că a pierdut la un scor strâns cele patru bătălii" şi a anunţat că "nu va abandona niciodată terenul". Organizaţia a promis, în acelaşi comunicat, că va continua să lupte. Conferinţa Episcopilor Catolici Americani (USCCB) a apreciat, la rândul său, că această zi de marţi a fost "dezamăgitoare pentru căsătorie" care, "indiferent care ar fi legile sau politicile, este singura instituţie care uneşte un bărbat şi o femeie şi copiii care se nasc din această uniune".

Tot mai mulţi britanici doresc ieşirea regatului din UE

In schimb, în randul germanilor şi francezilor majoritari sunt cei care doresc rămanerea ţării lor în Uniunea Europeană

Britanicii ar vota masiv, în prezent, în favoarea unei retrageri a ţării lor din Uniunea Europeană (UE), în cadrul unui eventual referendum asupra acestui subiect, a relevat ieri un sondaj al Institutului YouGov, care confirmă o prevalenţă a euroscepticismului în Marea Britanie. Dacă li s-ar oferi opţiunea să rămână sau să se retragă, 49% dintre britanici afirmă că ar vota pentru o retragere din UE, în timp ce 28% s-ar pronunţa în favoarea rămânerii. Aproximativ 17% s-au declarat indecişi.

Acelaşi sondaj, realizat în Germania de către acelaşi institut, în aceeaşi perioadă, oferă rezultate diametral opuse. Aproximativ 57% dintre germanii chestionaţi sunt în favoarea rămânerii ţării lor în UE, 25% afirmă că vor o retragere, iar 9% se declară nehotărâţi. În Franţa, 43% afirmă că vor să rămână în uniune, 32% vor retragerea, iar 10% se declară nedecişi.

Viziunile şi ale unora şi ale altora sunt mai puţin depărtate în ceea ce priveşte perspectivele europene, locuitorii celor trei ţări având opinii sumbre. Cei mai pesimişti sunt francezii (66%), urmaţi de britanici (65%) şi germani (54%).

"Decalajul marcat asupra sentimentului britanicilor şi germanilor în raport cu apartenenţa ţărilor lor la UE subliniază importanţa provocării cu care se confruntă David Cameron şi Angela Merkel, care urmează să încerce să ajungă la un acord cu privire la bugetul european", în cadrul unui summit extraordinar la Bruxelles, în parioada 23-24 noiembrie, a relevat Joe Twyman, director pentru Studii Politice şi Sociale în cadrul YouGov.

Aceste date privind Marea Britanie, Germania şi Franţa sunt incluse în ultimul barometru EuroTrack, realizat de către YouGov, cu privire la situaţia opiniei publice în Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Norvegia.

În cadrul acestui sondaj au fost chestionaţi 1.637 de britanici, 1031 de francezi şi 1.018 germani, în perioada 19-28 octombrie.

Bashar Al-Assad: "Trăiesc şi voi muri în Siria"

Preşedintele contestat într-un prelungit război civil susţine că o intervenţie străină ar avea efecte "mondiale"

Preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, afirmă că vrea să trăiască sau să moară în Siria, avertizând că o intervenţie străină ar avea "repercusiuni mondiale", conform unui interviu acordat postului rus de limbă arabă Rusiya al-Yum. "Nu sunt o marionetă. Sunt sirian, trăiesc şi voi muri în Siria", a declarat Bashar Al-Assad, care se confruntă de 20 de luni cu revolte şi atacuri armate ale forţelor opoziţiei, incidente soldate cu cel puţin 37.000 de morţi. Liderul de la Damasc avertizează că o intervenţie străină în Siria ar avea repercusiuni mondiale. "O intervenţie în Siria, acest ultim bastion al laicităţii, stabilităţii şi coexistenţei regionale, ar avea un efect-domino care ar afecta întreaga lume, de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific", a avertizat Al-Assad.

Războiul civil nu mai încape în Siria

Doi civili turci au fost răniţi, ieri, de gloanţe trase din Siria, unde au loc lupte între rebeli şi forţele guvernamentale. Incidentele au avut loc în zona Ras al-Ain, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Tot ieri, trei obuze de mortieră au fost lansate din Siria spre teritoriul israelian, în zona Podişului Golan. Unul dintre obuze a căzut în apropierea orăşelului Alonei HaBashan, iar celelalte două au lovit gardul de la frontiera dintre cele două ţări. Nu au fost semnalate victime. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost trase intenţionat spre teritoriul israelian, ci este vorba de tiruri eronate, în cadrul confruntărilor din Siria.

Producătorul filmului antiislam a fost condamnat la închisoare

Autorul filmului antiislam care a provocat un val de violenţe în ţările arabe a fost condamnat la un an de închisoare pentru încălcarea termenilor legaţi de eliberarea sa condiţionată, într-un caz de fraudă bancară, a anunţat un tribunal din Los Angeles. Mark Basseley Youssef, 55 de ani, cunoscut anterior sub numele de Nakoula Basseley Nakoula, a recunoscut că a utilizat mai multe pseudonime, încălcând condiţiile legate de eliberarea sa. De asemenea, potrivit actului de inculpare, câţiva actori s-au plâns că "producţia" lui Youssef le-a afectat cariera. Acesta le spusese că vrea să facă un film în care actorii să fie îmbrăcaţi în veşminte ca în Egiptul antic, dar apoi a dublat dialogurile transformand filmul în unul împotriva lui Mohamed. Youssef, un creştin copt, care a emigrat din Egipt şi s-a stabilit în sudul Californiei, a fost condamnat în 2010 pentru o fraudă bancară de la 800 de mii de dolari. Secvenţe din filmul său publicate pe internet au provocat proteste violente în lumea musulmană și a fost folosit ca un pretext pentru atacul asupra consulatului american din Benghazi, unde a murit ambasadorul SUA în Libia, Chris Stevens. Filmul nu a rulat niciodată în cinematografe.

Cum suferă Breivik în puşcărie

Anders Behring Breivik, condamnat pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie 2011 în Norvegia, s-a plâns de condiţii de detenţie "contrare drepturilor omului". Extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, a trimis o scrisoare autorităţilor penitenciare, în care critică atât regimul carceral de foarte înaltă securitate la care este suspus de peste un an, cât şi restricţiile în privinţa corespondenţei. Potrivit avocatului Tord Jordet, Breivik este, în fapt, privat de acces la un calculator, care i-a fost furnizat - fără acces la Internet - pe timpul detenţiei sale provizorii, iar scrisorile pe care le primeşte sau le trimite sunt cenzurate imediat de abordează o temă politică. Izolat de alţi deţinuţi încă de când a fost arestat, Breivik a criticat totodată regimul de foarte înaltă securitate, care prevede percheziţii zilnice ale celulei sale şi corporale, care îl privează, în opinia sa, de activităţi recreative şi sociale. "Un asemenea tratament în închisoare nu este uman", a apreciat avocatul său. Nicio reacţie nu a putut să fie obţinută imediat de la autorităţile penitenciare şi Ministerul Justiţiei. În mod teoretic, în afară de celula sa individuală, el dispune de alte două celule, una pentru exerciţii fizice, cealaltă putând fi utilizată ca spaţiu de lucru, dotată cu un calculator.

Alegerile le-au adus democraţilor încă două locuri în Senat

Democraţii şi-au consolidat majoritatea în Senatul american în urma alegerilor legislative de marţi, câştigând locuri în state care erau mai degrabă favorabile republicanilor. Partidul preşedintelui Barack Obama, care, în precedenta legislatură, graţie sprijinului acordat de doi independenţi, dispunea de o majoritate de 53 de locuri faţă de 47 pentru republicani, şi-a sporit avantajul, având 55 de locuri faţă de 45.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.