Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE : Franţa legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Ziarul de Vrancea
7 nov 2012 523 vizualizări
Legea, care va intra în ianuarie în dezbaterea Parlamentului, permite inclusiv adopţia, dar nu şi procrearea asistată medical - în cuplurile de femei

 

Controversatul proiect de lege care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex, una din promisiunile preşedintelui socialist Francois Hollande, a fost adoptat oficial ieri după prezentarea în Consiliul de Miniştri şi înainte de examinarea în Parlament care va începe în ianuarie. Legea va fi un progres "pentru întreaga societate", a declarat preşedintele François Hollande, în contextul în care o mare parte a opoziţiei de dreapta şi a Bisericii Catolice se opune planurilor executivului socialist, relatează Agerpres.

"Este o etapă importantă spre egalitatea în drepturi", a comentat ministrul Familiei, Dominique Bertinotti la finalul Consiliului de Miniştri, adăugând că dezbaterea va continua "prin audierile pe care le vor organiza parlamentarii". Ministrul a cerut ca această dezbatere, care a mobilizat opoziţia şi autorităţile religioase, să nu se bazeze "pe fantasme, ci pe realitate".

"Căsătoria poate avea loc între două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex", se arată în proiectul de lege, care le oferă de asemenea cuplurilor homosexuale dreptul de a adopta un copil. În prezent, numai cuplurile căsătorite - nu şi partenerii din uniuni civile - pot face adopţii în Franţa. În schimb, proiectul de lege nu prevede însă şi aprobarea procreării asistate medical în cuplurile de femei, spre nemulţumirea asociaţiilor de apărare a drepturilor homosexualilor. Chestiunile privind filiaţia au fost lăsate de guvern în seama unei viitoare legi a familiei.

Potrivit BBC News, peste 1.000 de primari au semnat o petiţie împotriva proiectului de lege, în 75 de localităţi au avut loc proteste, iar un politician din opoziţie a sugerat că legalizarea căsătoriilor între persone de acelaşi sex ar putea conduce la poligamie. Câteva state europene, printre care Germania, Suedia şi Marea Britanie, permit deja adopţii în cadrul cuplurilor între persoane de acelaşi sex.

Portoricanii au optat pentru impozite mai mari

Portoricanii au votat în majoritate ca teritoriul lor să devină al 51-lea stat american, în cadrul unui referendum cu caracter neconstrangător. Insula Porto Rico, situată în Caraibe, langă Republica Dominicană, a fost cedată de spanioli Statelor Unite în 1898. Cei aproape patru milioane de locuitori sunt cetăţeni americani din 1917, iar din 1952 insula lor este stat liber asociat Statelor Unite. Întrebaţi dacă doresc să prelungească actualul statut al insulei, portoricanii au votat alaltăieri "Nu" în proporţie de 54%, potrivit cifrelor difuzate de comisia electorală. La întrebarea privind ce statut ar prefera pentru teritoriul lor, 61% dintre portoricani au votat pentru ca insula să devină al 51-lea stat american, 33% pentru un "stat liber asociat suveran" şi 5,5% pentru independenţă. La precedentele referendumuri, în 1967, 1993 şi 1998, majoritatea a optat pentru "stat liber asociat Statelor Unite". Opinia generală era însă că acest statut oferă avantajele oferite de naţiunea americană, dar fără obligativitatea adoptării sistemului de taxe şi impozite atat de bine pus la punct de care cetăţenii celor 50 de state - cate numără acum SUA - nu pot scăpa.

Şi China îşi schimbă preşedintele

Vicepreşedintele chinez Xi Jinping, care urmează să fie succesorul lui Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi a statului, va asigura conducerea lucrărilor celui de-al 18-lea congres al PCC care se deschide astăzi la Beijing. Numirea în acest post ridică în mod tradiţional orice îndoială cu privire la desemnarea titularului în postul de secretar general al PCC, conducerea lucrărilor congresului PCC fiind atribuită succesorului desemnat, după cum a fost cazul în trecut pentru precedenţii lideri. Cel de-al 18-lea congres al PCC, care trebuie să decidă numele celor mai importanţi viitori lideri politici din China, va dura şapte zile, până în 14 noiembrie.

Masacru la Moscova: un tanăr a deschis focul împotriva colegilor de serviciu

Un rus de 30 de ani a împuşcat mortal cinci persoane şi a rănit alte două în sediul unei companii farmaceutice din Moscova, la scurt timp după ce a publicat pe internet un manifest în care afirma că vrea să distrugă "gunoiul uman". Asasinul, care era angajat al companiei, a deschis focul cu două carabine asupra colegilor săi. Trei bărbaţi şi două femei au murit pe loc, iar un bărbat şi o femeie au fost răniţi, a anunţat Comitetul rus de anchetă. Cu câteva ore înainte de atac, tânărul, Dmitri Vinogradov, a publicat pe site-ul de socializare Vkontakte un manifest în care mărturisea că detestă specia umană. "Detest specia umană şi mă dezgustă să fac parte din ea! Detest absurditatea vieţii! Detest această viaţă! Nu văd decât un singur mijloc de a o justifica: să distrug cât mai multe particule din gunoiul uman", a scris tânărul. Potrivit unei surse poliţieneşti, tânărul se îndrăgostise de una din colegele sale, care nu i-a răspuns la sentimente. "Din această cauză, a băut timp de cinci zile şi azi a venit la lucru şi a început să tragă", a indicat mai devreme sursa citată de RIA Novosti. Arestat, el va fi supus mai întâi unei expertize psihiatrice pentru a stabili dacă este sau nu responsabil de actele sale.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4185 zile, 11 ore, 57 minute
Mă, cum dracu să te obișnuiești cu gândul că face cineva sex fară ...două de-alea diferite?! Ptiuuuu! A dracului viață! Și trebuie să acceptăm: omul e liber să facă tot ce vrea, cu ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.