Internațional

Ce riscuri îi mai pasc la maturitate pe copiii neascultători

Ziarul de Vrancea
7 nov 2012 689 vizualizări
Două elemente care anunţă un risc crescut de dependenţă faţă de tutun şi canabis sunt opoziţia puternică manifestată de copii şi lipsa lor de atenţie, arată cercetători de la Universitatea din Montreal

 

Cercetătorii au făcut această constatare după ce au observat, timp de 15 ani, circa 2.000 de copii (fete şi băieţi). Între 6 şi 12 ani au fost evaluaţi periodic de mamele şi învăţătorii lor. O analiză a dependenţelor a intervenit când foştii copii au împlinit 21 de ani: 30% erau fumători, 13% beau prea mult alcool (fără a fi vorba de alcoolism), 9% consumau canabis şi 2%, cocaină, dezvăluie passionsante.be, preluat de Agerpres.

Au fost puse în evidenţă două corelaţii majore, legate de comportamentul din copilărie. Unul a fost opoziţia la tot ce li se spunea sau la ce trebuia să facă, cel mai evident indice al viitoarei dependenţe. Opoziţia comportamentală se manifestă prin iritabilitate, furie, neascultare, refuzul de a împărţi lucrurile cu altcineva (rechizitele şcolare, de exemplu), tendinţa de a-i învinovăţi pe alţii, atitudini ancorate în personalitate şi nu cu caracter punctual.

Faţă de cei care nu sunt aşa, copiii cu puternică opoziţie comportamentală prezintă un risc cu 40% mai mare să fie dependenţi de tutun, de două ori mai mare în privinţa consumului de canabis şi de trei ori în ceea ce priveşte cocaina.

Copiii care manifestă o evidentă lipsă de atenţie au o probabilitate cu 70% mai mare să devină dependenţi de tutun (de altfel, gradul de neatenţie anunţă intensitatea viitoarei dependenţe). Cercetătorii avansează o ipoteză în acest sens: ţigara ar fi percepută ca un mijloc de compensare a deficitului de atenţie, permiţând o mai bună concentrare. "Rezultatele studiului nostru sugerează că prevenirea sau tratarea simptomelor de neatenţie şi opoziţie la copii pot reduce riscul de fumat şi toxicomanie la vârsta adultă", arată cercetătorii. Lucrările lor sunt publicate în revista "Molecular Psychiatry".

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.