Internațional

Cum a rămas Obama la Casa Albă

Ziarul de Vrancea
7 nov 2012 560 vizualizări
Washington Post descrie momentul cheie care a decis abordarea strategiei de campanie ce avea să ducă la victoria actualului preşedinte

Încă din primavară, echipa de campanie a lui Barack Obama a ales varianta care "într-un final va determina caştigătorul preşedinţiei: cum să concureze împotriva lui Mitt Romney", scrie Washington Post într-un material amplu. Publicaţia arată că au existat două variante: să îl prezinte pe acesta ca un fost guvernator de centru care a trecut în tabăra conservatoare pentru a caştiga nominalizarea partidului, sau să se folosească de istoricul lui pentru a-l prezenta drept un apărător al celor privilegiaţi în detrimentul clasei de mijloc.

Varianta aleasă a fost cea de a doua, iar echipa de campanie a început un asalt publicitar susţinut în care Romney a fost prezentat ca un om de afaceri fără inimă, care concediază oameni din propria voinţă şi care e deconectat de felul în care americanii de rand îşi trăiesc viaţa. Atacul a fost avantajat şi de mai multe greşeli pe care Romney le-a făcut în campanie cum ar fi şi faptul că echipa republicană a ales să acţioneze prea tarziu pentru a schimba această imagine.

Sondajele arătau un scor strans, dar rezultatele indică o diferenţă mare

Rezultatele alegerilor americane din 49 de state şi Districtul Columbia, difuzate ieri cu puţin timp înainte de ora 9, ora României, arată că preşedintele în exerciţiu, democratul Barack Obama, şi-a asigurat realegerea, obţinând 303 mandate de mari electori, faţă de 206 câte i-au revenit contracandidatului său republican, Mitt Romney. Diferenţa de 29 de electori pană la totalul de 538 aparţine singurului stat unde rezultatele nu erau cunoscute aseară - Florida - dar şi aici estimările îi dau lui Obama o jumătate de procent înaintea lui Romney. Nu mai contează însă pentru că acesta din urmă s-a recunoscut învins şi l-a felicitat pe adversarul său.

Ce vrea lumea de la preşedintele Americii

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat pe preşedintele american Barack Obama pentru realegerea sa în funcţie, salutând totodată buna lor colaborare pentru surmontarea crizei.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis un mesaj de felicitare preşedintelui Statelor Unite ale Americii în care şi-a exprimat speranţa că va avea ocazia să-l reîntâlnească în viitorul apropiat.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon l-a felicitat de asemenea pe Barack Obama pentru realegerea sa şi i-a recomandat să acţioneze urgent pentru rezolvarea paşnică a conflictului în Siria şi relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu. ONU "va continua să mizeze pe un angajament activ al Statelor Unite ale Americii în aceste dosare cruciale", a subliniat Ban Ki-moon citat de un purtător de cuvânt. Aceeaşi doleanţă o au şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, cat şi preşedintele Franţei.

"Într-o nouă epocă istorică, îmi exprim dorinţa ca relaţiile noastre bilaterale fondate pe o cooperare constructivă să atingă un nou stadiu", a declarat preşedintele Chinei, Hu Jintao, într-un mesaj comun cu premierul Wen Jiabao.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a trimis o telegramă lui Obama pentru a-l felicita cu ocazia realegerii sale, pe care Kremlinul "a primit-o pozitiv". "Sperăm că iniţiative pozitive vor fi dezvoltate şi perfecţionate în cadrul relaţiilor bilaterale şi cooperării între Rusia şi Statele Unite pe scena internaţională, în interesul securităţii şi stabilităţii în lume", a adăugat el.

Însă mai urgente decat toate aceste îndemnuri vor fi pentru preşedintele Statelor Unite negocierile dificile cu Congresul referitoare la finanţele publice, pentru a evita intrarea automată în vigoare a unor majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor în valoare de 600 de miliarde de dolari, aşa-numitul vârf fiscal, precum şi desemnarea unui nou şef al Trezoreriei. Aceasta din urmă ar trebui să dea startul unei reîmprospătări a echipei economice şi de securitate naţională din jurul preşedintelui.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.